Image
Miljötillstånd för halvön på Masthuggskajen i hamn.
Miljötillstånd för halvön på Masthuggskajen i hamn. Bild: Kanozi Arkitekter

Miljötillstånd för halvön på Masthuggskajen i hamn

Bygg/Arkitektur Nu är det klart med alla de tillstånd som krävs för att bygga en ny halvö i vattnen vid Masthuggskajen. Mark- och miljödomstolens beslut om miljötillstånd har vunnit laga kraft och arbetet med Masthuggskajen kan gå vidare.
Publicerad den 10 September 2019

— Det är en milstolpe för projektet att miljötillståndet är klart. Domstolen har i många fall gått helt på vår linje vilket ger oss förutsättningar för en bra byggprocess, säger Rune Arnesen, stadsutvecklingschef på Älvstranden Utveckling som är med och utvecklar Masthuggskajen.

Tillståndet från Mark- och miljödomstolen att bygga ut i Göta älv gäller i tio år och är förknippat med vissa villkor. Det handlar om allt från hur förorenade bottenmassor ska hanteras till de tekniska förutsättningarna för hur pålning och betonggjutning ska gå till.
— Villkoren är som förväntat höga och det ska de vara och de kraven ska vi leva upp till, säger Rune Arnesen.

Arbetet med en halvö i vattnet går nu vidare som planerat. Närmast kommer Älvstranden Utveckling att tillsammans med externa konsulter ta fram ett underlag för upphandlingen av en totalentreprenad för utbyggnaden. Ambitionen är att upphandlingen ska kunna starta i mars 2020.

På och i anslutning till halvön ska det bli blandad bebyggelse med stadspark, förskola, bostäder, kontor och verksamhetslokaler. Om allt går enligt plan blir det byggstart för själva halvön 2021 och för kvartersbebyggelsen året efter.

Masthuggskajen skapas av Göteborgs Stad och ett konsortium bestående av Elof Hansson Fastigheter, Fastighets AB Balder, NCC Property Development, Riksbyggen, Stena Fastigheter Göteborg och Älvstranden Utveckling.

Området, som är en del av Älvstaden, har höga hållbarhetsambitioner och Masthuggskajen var först ut med att certifiera planeringsskedet enligt Citylab Action hållbara stadsdelar. Med 1 300 bostäder och 5 000 – 6 000 arbetsplatser ska området utvecklas till en plats full av kontraster mellan gammalt och nytt.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige