Image
Link Arkitekturs förslag på byggnadens utformning.

Klart – de får bygglov i nya stadsdelen

Bostäder Under Stadsbyggnadsnämndens möte under tisdagen klubbades till slut att Riksbyggen och Elof Hansson får bygglov vid Masthugget i Göteborg, mitt i det område där en ny stadsdel, Masthuggskajen, växer fram längs vattenbrynet.


Skanskas Hyllie Terrass i Malmö. Huset är nu uthyrt till 85 procent.

Riksbyggen flyttar in hos Skanska

Uthyrning Skanska Fastigheter Malmö har tecknat hyreskontrakt med Riksbyggen i Hyllie Terrass, Malmö.


Eva Nordström, Infrid Gyllfors och Johanna Frelin samtalar om kooperativens fördelar på Stora bostadsdagen.

Bostadsjättarnas väg framåt del två: Fördel kooperationerna

Bolag De tre bostadsjättarna HSB, Riksbyggen och SKB är alla kooperationer. Att vara vd för en kooperation menar var och en av de tre jättarnas ledare är en jättefördel i nuläget jämfört med att vara börsnoterad. Bolagens chefer Eva Nordström, Johanna Frelin och Ingrid Gyllfors fortsätter att berätta om sina och sina respektive bolags mål – och vägarna dit.


Eva Nordström, Infrid Gyllfors och Johanna Frelin samtalar om vägen framåt för de tre bolagen.

Bostadsjättarnas väg framåt: "Nyproduktionen ligger nere i källaren"

Ekonomi/Finansiering Bostadsbyggandet har mer eller mindre stannat av i Sverige. Hur påverkar detta de stora bostadsjättarna och vilket ansvar tar de i krisen? Fastighetssverige lyssnar till vd:arna på tre av Sveriges största bostadsutvecklare, HSB, RIksbyggen och SKB, och kollar ur ser deras projektportfölj ser ut och vilka svårigheter de ser på marknaden framåt.


På marken på Teg: Lars Lundgren marknadsområdeschef Riksbyggen Bostad i Norr och Jonas Broady, affärsutvecklare på Riksbyggen.

Riksbyggen förvärvar mark i Umeå

Bostäder Riksbyggen fortsätter att bygga bostäder i norra Sverige och har nu förvärvat mark på Teg i Umeå. Här planerar Riksbyggen för flera olika typer av boenden, bland annat seniorbostäder.


Vision av Masthuggskajen.

Ny samverkan för stadsmiljön på Masthuggskajen

Bostäder En ny samverkansorganisationen som fått namnet Samverkan Masthuggskajen har bildats. Organisationen är tänkt att utveckla Masthuggskajen till en levande stadsmiljö som bygger vidare på karaktären och stadslivet runt Järntorget och Långgatorna. Organisationen, som kommer drivas som en ideell förening, består av fastighetsägare i området.


Ann Christine Thurn

Riksbyggens fastighetsförvaltning i norra Skåne får ny marknadsområdeschef

Bolag Ann-Christine Thurn blir ny marknadsområdeschef för Riksbyggens fastighetsförvaltning i norra Skåne. Hon får då ansvaret för 19 kommuner och cirka 240 olika uppdragsgivare. Ann-Christine Thurn tillträder sin roll den 1 oktober.


Mårten Lilja är Riksbyggens vice vd och affärsområdeschef Bostad.

Riksbyggen kritiserar Boverkets förslag på byggregler

Juridik Det har kallats möjligheternas byggregler. Det arbete som Boverket gjort för att förenkla dagens regler och för att ersätta med andra. Tydlighet och enkelthet är det som branschen efterfrågat för att inte minst minska tiden i bygglovsprocesser. Trots det blev resultatet ännu mer otydligt. Det menar Mårten Lilja, vice vd på Riksbyggen, som nu lämnat in sitt remissvar till Boverket.


Johanna Bjurskog

Johanna Bjurskog Riksbyggens nya hållbarhetschef

Bolag Från den 1 september axlar Johanna Bjurskog rollen som hållbarhetschef på Riksbyggen. Johanna kommer närmast från rollen som bostadspolitisk expert och projekt- och förändringsledare för klimatfärdplan nyproduktion på Riksbyggen.


Vad behövs för att få igång nyproduktionsmarkanden i Göteborg?

Nyproduktion i krisen: "Varför starta nu om det blir bättre sedan?"

Stora Bostadsdagen Göteborg Göteborg växer och behöver ömsa skinn. Man brukar för jämförelsens skull säga att ett nytt Halmstad ska in i staden. Samtidigt drar flera aktörer ner på produktionstakten och avbryter projektplaner. På Stora Bostadsdagen stod det klart att branschen eftersöker flera sorters morot för att nyproduktionen ska komma igång igen.


Riksbyggen hoppas på kravändring i ännu en markanvisning.

Riksbyggen hoppas på kravändring i ännu en markanvisning

Bygg/Arkitektur I februari rapporterade Fastighetssverige om att Riksbyggen ville få till en kravändring när det gäller upplåtelseformen i deras pågående projekt vid Selma Lagerlöfs torg i Göteborg. Nu kan Fastighetssverige berätta att Riksbyggen vill få till ytterligare en kravändring i ett annat projekt, den här gången i stadens västra delar.


Carina Persson.

Carina Persson ny affärschef för Riksbyggens fastighetsförvaltning i södra Sverige

Bolag Från den 1 augusti axlar Carina Persson, nuvarande marknadsområdeschef för Riksbyggens fastighetsförvaltning i norra Skåne, sin nya roll som affärschef för Riksbyggens fastighetsförvaltning Syd. Riksbyggen är en av Sveriges största fastighetsförvaltare.


Riksbyggens bostadspolitiska expert, Johanna Bjurskog.

Riksbyggens syn på regeringens bostadspolitik

Bygg/Arkitektur I veckan har regeringen både presenterat vårbudget och ett uppdrag om amorteringskrav och bolånetak. Riksbyggens bostadspolitiska expert Johanna Bjurskog ger Riksbyggens syn på saken.


Bosparande på traditionellt sätt – men i ny form.

Riksbyggens nya bosparande med Folksam – hur tryggt är det?

Ekonomi/Finansiering Riksbyggen har inlett ett nytt samarbete med Folksam som ska möjliggöra för fastighetsbolagets så kallade förturskunder att teckna ett förmånligt bosparande. För Fastighetssverige berättar Tobias Dysenius, försäljnings- och affärsutvecklingschef på Riksbyggen, hur man under rådande ekonomiska läge vågar utlova att ett bosparande ska vara tryggt.


Skanska fyller på med tre nya hyresgäster i Sthlm 01.

Stor uthyrning i Skanskas skrapa Sthlm 01

Uthyrning Tre ytterligare organisationer väljer 27-våningsskrapan Sthlm 01 i Hammarby Sjöstad som bas för sin framtida utveckling. Det är den internationella bitumen- och specialoljeproducenten Nynas, det kooperativa bostadsbolaget Riksbyggen och WAADE, projektledare inom samhällsbyggnad, som tecknat nya hyresavtal. De tre nya hyresgästerna tar plats på totalt 2 250 kvadratmeter.


Bostadsrättsföreningen Storspoven i Umeå.

Fasadgruppen renoverar Riksbyggens flerbostadshus i Umeå

Energi/miljö Fasadgruppens dotterbolag SmartFront AB har fått i uppdrag av Riksbyggen att påbörja nästa etapp av den omfattande energieffektiviseringen och renoveringen av exteriören av Brf Storspoven i Umeå. Projektet omfattar totalentreprenad på samtliga åtta huskroppar i föreningen.


Göteborgs Stadsarkitekt Björn Siesjö

Stadsarkitekten om Backaplan: "Vi är aspepp"

Bygg/Arkitektur Sakta men säkert tas stegen framåt för ett av Nordens största stadsutvecklingsprojekt. Det som ska bygga ihop innerstaden i Göteborg, med handelsområdet på andra sidan älven, Backaplan, som ska stöpas om till 7 000 bostäder, 20 000 arbetsplatser, 140 000 kvadratmeter kontor. Fastighetssverige var på plats när man invigde det showroom som ska introducera göteborgarna till den nya delen av innerstan.


Johan Brisvall är vd för Markanvisningar.se som i förra veckan publicerade Markrapporten.

Ökat antal direktanvisningar sätter transparensen i gungning

Bygg/Arkitektur Markanvisningarna minskade 2022 medan andelen direktanvisningar ökade till över hälften. Det är en av slutsatserna från markanvisning.se Markrapport. Ökande antal direktanvisningar riskerar att minska transparensen. Det säger Johan Brisvall, vd för markanvisning.se som nu ser hur kommuner nu ställer om sitt arbete med markanvisningar.


Debatt: "Stockholm stads villkor gör det omöjligt för bostadsrättföreningar att köpa marken"

Bolag Friköp är inte en möjlig utväg för bostadsrättsföreningar med tomträtt. Nu måste stadens borgarråd göra verklighet av förslaget om ett tak för markhyran. Det skriver företrädare för Bostadsrätterna, Fastighetsägarna Stockholm, HSB Stockholm och Riksbyggens intresseförening Stockholm i en debattartikel.


Anders G Johansson, näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna GFR.

Rödgröna styret svarade inte på Fastighetsägarnas brev om tomträtter

Göteborg Skenande tomträttsavgälder och utan möjlighet till friköp. I slutet av februari skickade en arbetsgrupp bestående av Riksbyggen, HSB Göteborg, Bostadsrättsföreningen Masthugget och Fastighetsägarna GFR ett brev till samtliga partier i Göteborgs kommunfullmäktige med tre frågor gällande tomträtterna. I måndags möttes arbetsgruppen för att se över de svar de fått.