Image
Balder tecknar avtal med Swedbank.

Balder hyr ut nya lokaler till Swedbank

Uthyrning Nu, efter cirka ett års ombyggnation, är Balders lokaler på Lindholmen i Göteborg klara för den nya hyresgästen. Lokalerna på cirka 4 800 kvadratmeter kommer att inrymma Swedbanks telefonbank och koncernväxeln.


Collage Maker-24-May-2023-02-26-PM-9405

Balders nya Finlandschef vill lägga grunden för vidare tillväxt

Bolag Som Fastighetssverige kunnat berätta tidigare ska Balder effektivisera förvaltningen av sitt bestånd i Finland. Till ny vd för Balder Finland utses därför Juha Lehtonen, som redan sköter Balders fastigheter i Finland genom bolaget Bridge Properties. Vi fick en pratstund med den nye vd:n som får ge sin syn på hur den nya organisationen ska utformas.


Balder sätter upp egen förvaltningsorganisation i Finland

Bolag Under hösten startar Fastighets AB Balder en egen förvaltningsorganisation i Finland. Detta för att mer effektivt och sammanhållet förvalta bolagets helägda fastigheter tillsammans med fastigheterna som ägs genom Serena Properties AB. Juha Lehtonen har utsetts till vd för Balder Finland och påbörjar nu arbetet med att bygga den nya organisationen.


Östra Hamngatan i Göteborg får ett nytillskott i butiksmixen.

Klassiska lyxmärket öppnar butik i Göteborg

Uthyrning Slår upp portarna för sin första svenska butik utanför Stockholm.


Entras vd Sonja Horn och bolagets finanschef Anders Olstad.

Efter betygssänkningen – Entra diskuterar säljmålet

Bolag Igår fick det norska fastighetsbolaget Entra ett sänkt kreditbetyg av Moodys med ett steg från Baa1 till Baa2. Det nya betyget har samtidigt negativa utsikter, i likhet med det föregående. Bolagets CFO berättar för Fastighetssverige att de nu diskuterar det tidigare satta säljmålet på cirka sex miljarder norska kronor och kommer att återkomma med besked om de beslutar sig för att justera målet.


Erik Selin och hans Balder har inga planer på att köpa upp Entra utan tänker ligga kvar i sin position med 40 procents ägande.

Selin: "För farligt att köpa upp Entra"

Bolag Balder har inga planer på att förändra sitt ägande i det norska fastighetsbolaget Entra och vd:n Erik Selin ser det som för farligt att köpa upp hela bolaget, även om han anser att bolagets aktie är "extremt billig" just nu. Här berättar han också hur han ser på framtiden för bolagets rating från S&P, som under 2022 skrev ner utsikterna för bolagets BBB-betyg till negativa.


Balder redovisar negativt resultat

Bolag Balder presenterade sin Q1-rapport under torsdagsmorgonen.


Det är tydligt att 2021 var strukturaffärernas år och det skedde flera stora uppköp.

Tidigare uppköp vi minns

Transaktioner Fastighetssverige tog en promenad i minnenas allé efter gårdagens besked om att Doxa har för avsikt att köpa Serneke. Här är några av de största affärerna det senaste decenniet.


Sonja Horn, vd för Entra.

Entra siktar på fortsatta försäljningar trots trög marknad

Bolag Det norska fastighetsbolaget Entra, där Balder och Castellum är storägare, har nu sålt fastigheter för 2,3 miljarder kronor, lite mer än en tredjedel av försäljningsmålet på 5,5 till 6 miljarder kronor. I samband med presentationen av Q1-rapporten berättade vd:n Sonja Horn mer om hur avyttringsarbetet går på den utmanande transaktionsmarknaden och vakansgraden ökade under det första kvartalet.


Balders bostadsprojekt Caprea på Östermalm.

De blir den enda hyresgästen i Balders bostadsprojekt Caprea

Uthyrning I början av 2024 öppnar gardinföretaget Gotain sin flagshipstore i en nybyggd och större lokal på Östermalm och blir därmed första och enda hyresgäst i Balders unika bostadsprojekt Caprea.


Göteborgs Stadsarkitekt Björn Siesjö

Stadsarkitekten om Backaplan: "Vi är aspepp"

Bygg/Arkitektur Sakta men säkert tas stegen framåt för ett av Nordens största stadsutvecklingsprojekt. Det som ska bygga ihop innerstaden i Göteborg, med handelsområdet på andra sidan älven, Backaplan, som ska stöpas om till 7 000 bostäder, 20 000 arbetsplatser, 140 000 kvadratmeter kontor. Fastighetssverige var på plats när man invigde det showroom som ska introducera göteborgarna till den nya delen av innerstan.


Så värdefulla är de noterade fastighetsbolagen just nu.

Så värdefulla är bolagen på börsen

Ekonomi/Finansiering Ett stormigt hav med toppar och dalar, så kan börsen beskrivas just nu. Fastighetssverige har tittat på hur värdefulla fastighetsbolagen är på börsen för tillfället.


Anläggningen i Göteborg blir den sjätte i sitt slag.

Balder gör plats för gamingcenter – mitt på Avenyn

Uthyrning Med fler än 200 platser, mängder av spel, mat och dryck samt alltid närvarande vuxna tar Inferno Online plats på Göteborgs paradgata. Under torsdagen invigs de nyrenoverade lokalerna som ska bli en social och trygg samlingsplats för dator- och tv-spelande barn, ungdomar och vuxna.


Balders finanschef Ewa Wassborg och Handelsbankens analytiker Johan Edberg kommenterar Moody's sänkta kreditrating.

Börsfall för Balder efter Moody's ratingsmäll: "Skapar en osäkerhet"

Bolag Under onsdagen fick Balder ett sänkt kreditbetyg av ratinginstitutet Moody's, till Ba1 från tidigare Baa3 samtidigt som utsikterna bedöms som stabila för betyget. Beskedet fick Balder att falla fem procent på börsen och tog många andra fastighetsbolag med sig i nedgången. Handelsbankens analytiker Johan Edberg säger till Fastighetssverige att ratingbeskedet var väntat men att det har ett signalvärde och kan skapa långsiktig osäkerhet kring Balder. Balder å sin sida anser att Moody's rapport innehåller "faktamässiga brister".


Erik Selin, vd för Balder.

Moody's sänker Balders kreditbetyg

Ekonomi/Finansiering Balder har fått ett sänkt kreditbetyg från Moody's, där nivån nu läggs på Ba1, ett steg under den tidigare nivån Baa3.


Sernekes vd Michael Berglin om bolagets utmanande 2022 och det stora fokuset på utvecklingen av Karlatornet och Karlastaden.

Berglin utesluter inte fler sparprogram: "Kommer inte tveka..."

Bolag Under presentationen av bokslutet gav Sernekes vd Michael Berglin en passionerad och beslutsam redogörelse för bolagets situation efter ett utmanande och turbulent 2022. Han är besviken på resultatet men samtidigt fast besluten att vända utvecklingen för bolaget och utesluter inte att det kan komma fler sparprogram framöver. För Fastighetssverige berättar han också att bolaget har utestående fordringar för byggrätter i Karlastaden som såldes under 2022.


Tre planbesked vid Västra Eriksberg/Sannegården ska beslutas om vid nästa sammanträde i stadsbyggnadsnämnden. Planerna omfattar 1 100 bostäder och inblandade aktörer är bland annat Balder och Älvstranden.

Balders planer kan slås ihop med duo

Bygg/Arkitektur Balder och Älvstranden Utveckling är inblandade i planerna som ska tillföra över 1 000 nya bostäder till stadsdelen Sannegården på Hisingen. Nu ska en trio planer slås samman för bättre stadsutveckling på platsen. Fastighetssverige berättar mer om den framtida exploateringen.


Erik Selin, vd för Balder.

Selin: "Kan hålla oss från obligationsmarknaden till 2026"

Bolag Balder var ett av de fastighetsbolag som gick mest framåt på börsen under fredagens handel, detta efter att bolaget släppt bokslutet för 2022 som togs emot väl av marknaden. Under presentationen kommenterade Erik Selin sin syn på obligationsmarknaden, kreditvärderarnas syn på bolaget och vad man kan förvänta sig av Balder på transaktionsmarknaden under 2023.


Erik Selin, vd för Balder.

Balders nya köp under radarn

Transaktioner Balder fortsätter öka portföljen med förvärv gjorda under radarn.


Balder minskar förvaltningsresultatet

Bolag Balder redovisar ett lägre förvaltningsresultat under fjärde kvartalet, jämfört med samma period året innan. Ingen utdelning föreslås.