Image
Hovrätten ändrar i stora delar tingsrättens dom i den uppmärksammade insiderhärvan som rör nischbanken Collector, numera Norion Bank. En av de huvudmisstänkta före detta Balder-topparna frikänns från åtalet om grovt insiderbrott.

En tidigare Balder-topp frikänns från åtal om grovt insiderbrott

Juridik I april hölls hovrättsförhandlingar i det uppmärksammade Collector-målet där elva personer sedan tidigare är dömda i tingsrätten för insiderhandel i nischbanken som skedde under januari 2020. Nu har domen kommit och hovrätten frikänner samtliga inblandade utom en av de huvudmisstänkta före detta Balder-topparna som alltjämt döms för grovt insiderbrott även i hovrätten, den andre frikänns dock från åtalet om grovt insiderbrott. Ekobrottsmyndighetens åklagaren i fallet kommenterar hovrättens domar för Fastighetssverige.


Den norska fotbollsstjärnan Erling Haaland har köpt 50 000 aktier i Entra.

Haaland tankar aktier i norska fastighetsjätten

Ekonomi/Finansiering Den norska fotbollsstjärnan Erling Haaland, till vardags anfallare i Premier League-laget Manchester City, har köpt aktier för drygt fem miljoner norska kronor i Entra, något den norska nyhetssajten E24 var först med att rapportera om.


Erik Selin, vd för Balder.

Selin: "Det är smärtsamt att ha negativa siffror"

Bolag 2024 tuffar på i ett stabilt tempo för Balder och vd:n Erik Selin väntar sig inte några omvälvande händelser under året och sannolikt inga projektstarter heller. Men en detalj som skaver för Balder-grundaren är bolagets viktigaste resultatmått som under Q1 minskade med tio procent jämfört med samma kvartal 2023.
"Vi gillar inte negativa siffror", säger Erik Selin under rapportpresentationen.


2022 dömde tingsrätten elva personer för inblandning i insiderbrottslighet som har skett under åren 2018 – 2020 i det börsnoterade bolaget Collector, numera under namnet Norion Bank. Två Baldertoppar dömdes till fängelse men överklagade de domarna till hovrätten. Den 17 maj faller domen i hovrätten.

Då faller hovrättsdomen i insiderhärvan

Juridik I april hölls hovrättsförhandlingar i det uppmärksammade Collector-målet där elva personer sedan tidigare är dömda i tingsrätten för insiderhandel i nischbanken som skedde under januari 2020. Senare i maj kommer domen och åklagaren Pontus Hamilton berättar för Fastighetssverige att han inte räknar med att hovrätten kommer att ändra något av tingsrättens dom från maj 2022.


Erik Selin, vd för Balder.

Minskat förvaltningsresultat för Balder

Bolag Förvaltningsresultatet hänförligt till moderbolagets aktieägare uppgick till 1 402 Mkr (1 549), vilket motsvarar en minskning per aktie med tio procent till 1,21 kr (1,34). Hyresintäkterna ökade dock och uppgick till 3 129 miljoner kronor (2 895).


Norsk restaurangkedja öppnar hos Balder i Göteborg

Uthyrning När norska Egon Restauranter öppnar sin första restaurang på den svenska västkusten blir det som hyresgäst hos Balder i centrala Göteborg. I lokalen på Östra Larmgatan 16 pågår nu ett aktivt arbete inför öppningen i juni.


Deltahuset kan påbörjas under 2025.

Omtag för Hisingens högsta kontorshus

Bygg/Arkitektur Backaplan på Hisingen i Göteborg står för en gigantisk omvandling. 7 000 bostäder, 20 000 arbetsplatser, 140 000 kvadratmeter kontor. 19 000 av de kontorskvadraterna kan snart påbörjas.


Balders Sjöliljan i Frölunda Torg.

Balders nya grepp i svårt marknadsläge – hyres blir köpes

Bostäder I svåra tider för hushållen väljer nu Balder, i en helt ny lösning för bolaget, att testa att erbjuda hyrköp. Robert Pemaj regionansvarig för fastighetsutveckling i Väst och Thomas Emilsson, förvaltningschef, berättar mer.


2022 dömde tingsrätten elva personer för inblandning i insiderbrottslighet som har skett under åren 2018 – 2020 i det börsnoterade bolaget Collector. Två Baldertoppar dömdes till fängelse men överklagade de domarna till hovrätten. Med början idag tas fallet upp på nytt, den här gången i hovrätten.

Nu tas Collector-härvan upp i hovrätten: "Osannolikt med annan bedömning"

Juridik Idag inleds hovrättsförhandlingen i det uppmärksammade Collector-målet där elva personer sedan tidigare är dömda i tingsrätten för insiderhandel i nischbanken som skedde under januari 2020. De två huvudmisstänkta tidigare Balder-topparna Marcus Hansson och Magnus Björndahl dömdes till de strängaste straffen för bland annat grova insiderbrott till fängelse i som längst 1,5 år. Åklagaren Pontus Hamilton berättar om vad som kommer ske i hovrätten de närmaste två veckorna och varför åklagarsidans bevisläge är ännu starkare nu jämfört med i tingsrätten.


Balders valberedning föreslår nyval av styrelseordförande och ledamot

Bolag Valberedningen i Balder föreslår att Sten Dunér ska väljas till ny styrelseordförande och att Carin Kindbom väljs till ny styrelseledamot. Till omval föreslår valberedningen nuvarande styrelseledamöter Fredrik Svensson, Anders Wennergren och Erik Selin.


Karlastaden.

Karlastaden-affären i hamn

Transaktioner Förvaltnings AB Framtiden har fullföljt köpet av byggrätter i Karlastaden från Balder och Serneke.


Kvalitenas prestigefastighet på Strandvägen 5 i Stockholm.

Balder-bolag köper av konkurshotade Kvalitena

Transaktioner Kvalitena har per idag frånträtt 49,9 procent av aktierna i Hedvig Eleonora Holding AB, bolaget som äger fyra fastigheter på Östermalm i Stockholms innerstad om cirka 11 000 kvadratmeter. Köpare är Tulia AB som ägs av Balder och André Åkerlund AB.


JLL har varit rådgivare då Deka Immobilien sålt hotellfastigheten Gullbergsvass 17:2 till Sinoma Fastigheter, ett bolag som är helägt av bland annat Balder.

Balderägt bolag köper hotell i Göteborg

Transaktioner Sinoma Fastigheter, ett företag ägt av Balder, Folksamgruppen och Redito Sinoma AB, har förvärvat fastigheten Gullbergsvass 17:2. Fastigheten inrymmer First Hotel G och är beläget precis intill Göteborgs Centralstation. Hotellet har 300 rum och fastigheten är fullt uthyrd till hotelloperatören Host Hotel.


Sharam Rahi, vice vd för Balder.

Sharam Rahi: "Fröet till Balder skapades över kaffe och cigaretter"

Karriär Balders vice vd, Sharam Rahi, medverkade på Fastighetssveriges event Stora Kontorsdagen Göteborg. Där berättade han om familjens flykt från Iran, när han fick upp ögonen för fastighetsbranschen och hur han och Erik Selin kom att lägga grunden för ett av Sveriges största fastighetsbolag över kaffe och cigaretter.


Balder tar in närmare 1,2 miljarder i nyemission

Ekonomi/Finansiering Balder har genomfört en riktad nyemission på cirka 1,17 miljarder kronor före emissionskostnader. Emissionen omfattar 18 miljoner B-aktier till teckningskursen 64,85 kronor, motsvarande en rabatt på 0,4 procent jämfört med måndagens stängningskurs. Tecknare i emissionen var AMF och Swedbank Robur.


Erik Selin, vd för Balder.

Selin om Balders 2024: "Nettosäljer byggrätter – kanske några investeringar"

Bolag Balders vd Erik Selin spår ett lugnt 2024 för bolaget som på många sätt kommer likna deras 2023. Det finns inga projektstarter inplanerade under året och han ser inte heller särskilt mycket aktivitet framför sig på transaktionsmarknaden, även om han tror att den som helhet tinar upp mer under årets gång.


Erik Selin, vd för Balder.

Negativa värdeförändringar på tio miljarder för Balder 2023

Bolag Balder redovisar minskat förvaltningsresultat för helåret 2023 i sitt bokslut. Där framgår även att förra årets resultat efter skatt uppgick till -7 699 miljoner kronor som bland annat påverkats av orealiserade värdeförändringar avseende förvaltningsfastigheter med -9 980 miljoner kronor.


Volvo Cars storsatsning med Next Step Group och Vectura på Hisingen

Volvo Cars i jättesatsning med Next Step Group och Vectura

Bygg/Arkitektur Vectura Fastigheter och Balders intressebolag Next Step Group fortsätter att investera, nu tillsammans med Volvo Cars och Göteborgs Stad, för att bidra till svensk konkurrenskraft internationellt. På Hisingen ska bolagen skapa ett ledande innovationskluster inom hållbar mobilitet. På sikt är avsikten att fortsätta utveckla stadsdelen till upp mot 200 000 till 300 000 kvadratmeter.


Ola Serneke och Erik Selin.

Balder genomför affär med Serneke – köper hotellbyggnad i Karlatornet och säljer byggrätter i Barkarby

Transaktioner Balder köper hotellbyggnaden i Karlatornet. Samtidigt säljer Balder 55 000 kvadratmeter byggrätter i Veddesta, Järfälla kommun till Serneke.


Jumpyard hyr av Balder i Heron City.

Jumpyard hyr av Balder i Heron City

Uthyrning Sommaren 2024 öppnar Jumpyard i Heron City vid Kungens kurva och parken blir en av kedjans största satsningar i landet. För Balder är etableringen en viktig del i utvecklingen av handelscentret.