Image
Karlavagnstornet.
Karlavagnstornet. Bild: SOM Arkitekter

Karlavagnstornet: Detaljplanearbetet igång

Bygg/Arkitektur I veckan tog stadsbyggnadsnämnden i Göteborg beslut om att påbörja arbetet med en ny detaljplan för det område på Lindholmen där Sernekes Karlavagnstornet ska uppföras.
Publicerad den 28 November 2014

För några veckor sedan skrevs kontraktet på marken där tornet ska stå och beslutet om detaljplanearbetets start innebär att projektet går enligt plan.

- Detta innebär att projektet löper enligt den tidsplan vi satt upp. Att kommunen tagit detta beslut är avgörande för projektet och det är givetvis både roligt och viktigt att de ser positivt på utvecklingen, säger Ola Serneke, vd för Serneke som uppför tornet.

- Etapp 1, där även höghuset ingår, ska stå klart 2019 och där ska vi ge benämningen blandstad en riktig plats i verkligheten.

Detaljplanen omfattar området Karlavagnsplatsen på Lindholmen, där Serneke ska bygga Göteborgs första skyskrapa samt tolv kvarter med bostäder, kontor, handel och service.
Området ska utformas enligt Vision Älvstaden i avsikt att skapa en välintegrerad stadsdel som är hållbar i såväl ekologisk, ekonomisk, social och kulturell bemärkelse, som lever hela dygnet, alla dagar.

- Detaljplanearbetet, som innebär en prövning av möjligheten att bygga enligt förslaget, blir speciellt och omfattande på grund av den stora exploateringen och skyskrapans höjd. Knäckfrågor som måste lösas är bland annat buller, geologi och stadsbild, säger Gunnar Persson, avdelningschef för plan på Stadsbyggnadskontoret.

Stadsbyggnadskontoret påbörjar arbetet med den nya detaljplanen under 2015 och under det kommande året kommer Serneke att jobba tätt tillsammans med kommunen för att hitta rätt förutsättningar för projektet.

Redan efter jul börjar den amerikanska arkitektbyrån Skidmore, Owings & Merrill, SOM, färdigprojektera skrapan tillsammans med sina nordiska partners, Entasis och Semrén & Månsson.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Baldertopparna häktade – insiderhärvan växer i omfång

Bolag Under fredagen hölls häktningsförhandlingar mot Baldertopparna Marcus Hansson och Magnus Björndahl som misstänks för grovt insiderbrott. Båda männen nekar till brott men häktades på sannolika skäl efter förhandlingarna. Totalt är hela elva personer misstänka i insiderhärvan bekräftar åklagaren för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY