Image

Sernekes markköp för tornet genomfört

Transaktioner I går skrevs kontraktet som innebär att Serneke förvärvar 13 000 kvadratmeter mark av Älvstranden Utveckling för uppförandet av Karlavagnstornet, som förväntas bli Nordens högsta byggnad.
Publicerad den 7 November 2014
Polstjärnan. Bild: Skidmore, Owings & Merrill
Polstjärnan. Ola Serneke. Bild: Serneke
Ola Serneke.

Planen är att den 230 meter höga skyskrapan ska stå klar 2019.

- Vi arbetar intensivt med det här projektet just nu och det känns extra roligt varje gång man når ett delmål och kommer närmare byggstart, säger Ola Serneke.

Daniel Åstenius, vd för Serneke Bygg, är den som blir ytterst ansvarig för att bygga skyskrapan.

- Jag tror att storstäder måste börja bygga högre och att få vara en del i det genom byggnationen av Karlavagnstornet är otroligt spännande, säger Daniel Åstenius.

Under förra året anordnades en arkitekttävling i samråd med Älvstranden Utveckling AB och Stadsbyggnadskontoret där amerikanska arkitektbyrån Skidmore, Owings & Merrill, SOM, i team med Entasis från Köpenhamn, blev vinnarna som också ritar skyskrapan.

- Det känns otroligt inspirerande att arbeta med en arkitektbyrå som ser det som en utmaning att bygga kostnadseffektivt, säger Ola Serneke.

Innan spaden sätts i marken väntar omfattande detaljplanearbete.

- Vi är väldigt förväntansfulla, säger Lena Andersson, vd för Älvstranden Utveckling AB. Staden är på väg att få sitt första riktigt höga hus, som dessutom är riktigt vackert. Förutom detta ska huset utvecklas med dialog och alla de viktiga hållbarhetsaspekterna som förtecken. Göteborg tar ett rejält steg från att vara en stor småstad till att bli den lilla storstad vi siktar på.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Annons Image
Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Snabbväxande popsporten tar ny mark – konceptaktörer expanderar till fyra nya städer

Uthyrning Redo att öppna fyra nya anläggningar.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY