Image
Bild: Wingårdhs Arkitektkontor

Grönt ljus för Mall of Scandinavia

Bygg I går undertecknades avtalet mellan Unibail-Rodamco och Råsta Holding (ägt av Solna Stad, Fabege och Peab) som innebär att man nu i januari påbörjar bygget av Nordens största köpcentrum, Mall of Scandinavia.
Publicerad den 23 December 2011
Erik Paulsson. Foto: Eddie Ekberg. Bild: Eddie Ekberg
Erik Paulsson. Foto: Eddie Ekberg. Christian Hermelin. Bild: Fabege. Bild: Fabege
Christian Hermelin. Bild: Fabege. Mall of Scandinavia. Illustration: Wingårdhs Arkitektkontor. Bild: Wingårdhs Arkitektkontor
Mall of Scandinavia. Illustration: Wingårdhs Arkitektkontor. Bild: Wingårdhs Arkitektkontor
Mall of Scandinavia. Illustration: Benoy Arkitekter. Bild: Benoy.
Mall of Scandinavia. Illustration: Benoy Arkitekter.

Fabeges delägda bolag Råsta Holding har i en affär med Unibail-Rodamco avyttrat mark till ett värde av 630 miljoner kronor för byggandet av shoppingcentret Mall of Scandinavia. I samband med affären förvärvar även Fabege en byggrätt på 45 000 kvadratmeter kontor från Råsta Holding, till ett värde av 70 miljoner kronor.

Fabeges helägda bestånd i Arenastaden uppgår nu till totalt 425 000 kvadratmeter kommersiella ytor, varav 200 000 kvadratmeter är befintliga ytor och 225 000 kvadratmeter är byggrätter (inklusive nyförvärvet).
- Det här projektet är ett av det mest spännande under mitt affärsliv. Mall of Scandinavia representerar något som är unikt i hela norra Europa och tillsammans skapar vi ett starkt erbjudande, säger Erik Paulsson, styrelseordförande i Fabege.

- Att Mall of Scandinavia nu blir verklighet känns otroligt inspirerande och väldigt spännande. Det kommer att påskynda utvecklingen av Arenastaden och är en viktig pusselbit i planen för att förverkliga visionen med Arenastaden som framtidens mötesplats för framtidens företag, säger Christian Hermelin, vd på Fabege.

När portarna slår upp under hösten 2015 kommer man att erbjuda ett unikt utbud. Med Mall of Scandinavias premiär kommer flera internationella varumärken och koncept att introduceras på den svenska och skandinaviska marknaden.
- Det här är en av de största investeringarna som gjorts i Sverige inom det här området. Vi kommer att sätta en ny standard för hur shopping ska upplevas. Närheten till Stockholm city och de goda kommunikationsmöjligheterna gör platsen där Mall of Scandinavia uppförs helt perfekt, säger Per Ronnevik, utvecklingschef på ägarbolaget Unibail-Rodamco.

- Det är glädjande att vi, efter hårt arbete, har gått i mål med Mall of Scandinavia. Köpcentret är en viktig framtidssatsning för både Solna och Stockholmsregionen för att skapa jobb, tillväxt och välfärd, säger Lars-Erik Salminen, kommunstyrelsens ordförande i Solna.

Det första spadtaget för Mall of Scandinavia tas under januari 2012 och invigning sker under hösten 2015.

Linklaters har biträtt Unibail-Rodamco i samband med upphandling av entreprenaden från Peab och köp av mark från Råsta Holding. Ansvarig delägare var Magnus Lidman som tidigare biträtt Unibail-Rodamco vid försäljningen av Väsby Centrum, Haninge Centrum, Bålsta Centrum och en ICA Maxi-butik i Helsingborg till Grosvenor Fund Management samt vid försäljningen av Tyresö Centrum till holländska ING REIM.

Fakta: Mall of Scandinavia

Byggstart: januari 2012.
Invigning: hösten 2015.
Arkitekter: Wingårdh Arkitekter (interiör).
Entreprenör: Peab.
Yta: cirka 100 000 kvadratmeter.
Antal butiker och restauranger: 250.
Antal parkeringsplatser: 4 000.
Läge: sju minuter från Stockholm Central, nära E18/E4,15 minuter från Bromma flygplats, 25 minuter från Arlanda flygplats.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Fastighetsägarna varnar: Ekonomisk tvärnit om Riksbanken fullföljer räntebanan

Ekonomi/Finansiering Riksbankens planerade räntehöjningar riskerar att leda till en tvärnit i den svenska ekonomin enligt Fastighetsägarna. För Fastighetssverige berättar chefsekonomen Tomas Ernhagen mer om hur utvecklingen kan komma att se ut det närmaste året och vilka risker som finns för ekonomin om Riksbanken höjer räntan bortom 1,25 procent.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige