Image
Stefan Dahlbo.

Dahlbo: Hör på marknaden att fler transaktioner är på gång

Bolag Fabege levererar en Q4-rapport med ökade hyresintäkter, förbättrad överskottsgrad, ökat förvaltningsresultat och en stark nettouthyrning men skriver också ner fastighetsvärdet med en bra bit över två miljarder kronor. Vd:n Stefan Dahlbo vittnar om en hyresmarknad i Stockholm som varit fortsatt avvaktande under hösten medan finansieringsmarknaden förbättrats avsevärt och transaktionsmarknaden är på väg att tina upp något.


Fastigheten Påsen 1, med konceptnamnet Textiltorget.

Fabege hyr ut 2 250 kvadratmeter på Textiltorget

Uthyrning Fabege har tecknat ett hyresavtal med Samhällsbyggnadskonsulten Bengt Dahlgren Stockholm AB om cirka 2 250 kvadratmeter i Hammarby Sjöstad. Tillträde planeras till den 31 januari 2025 och avtalet löper i sex år. Fastigheten Påsen 1, med konceptnamnet Textiltorget, renoveras varsamt och kommer att certifieras enligt BREEAM-SE Bespoke med nivå Excellent.


Illustration av Birger Bostads kvarter 5 i Haga Norra.

Fabege och Birger Bostad utvecklar nya bostäder i Haga Norra

Bostäder Nu tas nästa steg i utvecklingen av Haga Norra i Arenastaden, Solna. Genom Fabeges helägda dotterbolag Birger Bostad byggstartas 285 bostäder i områdets tredje bostadskvarter. NCC har fått totalentreprenad i samverkan som har ett ordervärde på cirka 450 miljoner kronor.


Mia Häggström tar plats i koncernledningen på Fabege.

Hållbarhetschefen tar plats i koncernledningen på Fabege

Bolag Mia Häggström kommer från och med den 1 januari 2024 att ingå i koncernledningen för Fabege.


Kario och Farao i Arenastaden

Ny detaljplan klar för Fabeges Arenastaden

Bostäder I Arenastadens bästa läge möjliggörs nu nästa etapp i utvecklingen av stadsdelen. Detaljplanen för kvarteren Kairo och Farao, som nu vunnit laga kraft, innehåller cirka 185 bostäder och cirka 77 000 kvadratmeter BTA, motsvarande cirka 65 000 kvadratmeter kontorsyta, som binds samman genom ett livligt och grönt stadsrum.


Skärmavbild 2023-11-03 kl. 08.10.29

Fabege behåller Skolverket på minskad yta

Uthyrning Fabege har tecknat ett nytt hyresavtal med Skolverket i Solna Business Park som omfattar nästan 11 000 kvadratmeter, vilket är en minskning med cirka 2000 kvadratmeter. Avtalet innebär att Skolverket sitter kvar med sin verksamhet i fastigheten Fräsaren 12 på Svetsarvägen 16.


Framsidan på och insidan av återbrukslagret.

Fabege vill starta varuhus för återbruk

Energi/miljö Fabege har skapat ett stort fysiskt lager och en digital marknadsplats för återbrukat byggnads- och inredningsmaterial i Solna Business Park. Målet är att skapa en fungerande återbruksmarknad, en "återbrukshubb", och att minska klimatutsläppen. Nu vill man att resten av fastighetsbranschen ska hänga på.


Fabege och Saab har nu tecknat ett hyresavtal om cirka 66 000 kvadratmeter i fastigheten Nöten 4 i Solna Strand, en av de största uthyrningarna i Sverige.

Jätteavtalet mellan Fabege och Saab påskrivet

Uthyrning Fabege och Saab har nu tecknat det hyresavtal på cirka 66 000 kvadratmeter i fastigheten Nöten 4 i Solna Strand som man tidigare meddelat en avsiktsförklaring kring. Avtalet omfattar fastighetens samtliga ytor och är längre än tio år med ett hyresvärde som uppgår till 155 miljoner kronor exklusive tillägg. Inflyttning planeras påbörjas under hösten 2025.


Fabeges utvecklingsområde Arenastaden i Solna.

John Fredriksen ökar i Fabege – passerar milstolpe

Bolag Genom nya investeringar i Fabege passerar norske miljardären John Fredriksen och hans Geveran Trading en ny milstolpe i bolaget.


Stefan Dahlbo, vd för Fabege.

Dahlbo: Nästa indexhöjning blir nog svårare för vissa hyresgäster

Bolag Fabege levererade ett stabilt Q3-resultat men nettouthyrningen var negativ och värdet på fastigheterna fortsätter att skrivas ner, den här gången med nästan 1,6 miljarder kronor. Vd:n Stefan Dahlbo räknar med att den indexerade hyreshöjningen för 2024 landar kring sex procent, och han tror att den här höjningen kan bli tuffare för fler hyresgäster att klara av jämfört med den för 2023.


Stefan Dahlbo, vd för Fabege.

Fabege ser avvaktande kontorsmarknad och press på fastighetsvärdena

Ekonomi/Finansiering Fastighetsbolaget Fabege redovisar ett ökat förvaltningsresultat under tredje kvartalet, jämfört med samma period året innan.


Till vänster syns en flygvy med Fabeges och NCC:s planerade bebyggelse i Solna Business Park. Till höger en närmare visualisering av Parkhuset.

Efter tre års väntan – tungviktarnas stora Solna-planer tar nästa steg

Bygg/Arkitektur Nya kontor och bostäder på över 100 000 kvadratmeter planeras när Fabege och NCC storsatsar i Solna Business Park.


Fabege måste betala byggsanktionsavgift

Bolag Börsjätten hade inte fått slutbesked från kommunen för att omvandla en kontorslokal till skola – och åtgärden i Solna-fastigheten leder nu till att Fabege måste betala en mindre sanktionsavgift.


Fastighetssverige har kartlagt de tio största fastighetsägarna i Stockholm.

Kartläggning: Här är de största fastighetsägarna i Stockholm

Lista Fastighetssverige har kartlagt de tio största fastighetsägarna i landets tio största kommuner. I dag avslutas det hela med Stockholm, som med sina 984 748 invånare är landets största kommun.


Fabege har tecknat en avsiktsförklaring med Saab AB som omfattar uthyrning av samtliga ytor i fastigheten Nöten 4, som är belägen i Solna Strand. Fastighetens totala yta uppgår till cirka 66 000 kvadratmeter.

Saab är Fabeges partner i jätteavtalet

Uthyrning I slutet av juni meddelade Fabege att man hade tecknat en avsiktsförklaring avseende uthyrning av samtliga ytor, cirka 66 000 kvadratmeter, i fastigheten Nöten 4 i Solna Strand. Nu går bolaget ut med nyheten att det är Saab AB som man tecknat avsiktsförklaringen med.


Malin Rosén är CFO och vice vd på Brinova och Stefan Dahlbo är vd för Fabege.

Bolagsanalysen: "Kan bli obekvämt att investera i samhällsfastigheter"

Bolag Sist ut när Fastighetssverige sammanfattar bolagsanalyserna som presenterades under Kapitalmarknadsdagarna i Båstad tidigare i juli är Fabege och Brinova. Aktieanalytikerna gav då sin syn på några av fastighetsbranschens största bolag, där de listade bolagens styrkor och utmaningar. Samtidigt fick bolagens vd:ar ge svar på tal.


Fabeges vd Stefan Dahlbo och vice vd Åsa Bergström.

"Skulle inte vara oväntat med en nedgradering framöver"

Bolag Sedan november förra året har Fabege haft negativa utsikter på sin investment grade rating Baa2 från Moody's och även om bolaget siktar på att bibehålla minst den nivån säger bolagets finanschef Åsa Bergström att det inte skulle förvåna om ratingen sänktes framöver. Vd Stefan Dahlbo berättar också mer om sin syn på kontors- och transaktionsmarknaden och några fler detaljer om den kommande stora uthyrningen i Nöten 4.


Stefan Dahlbo.

Knapp ökning av förvaltningsresultatet för Fabege

Bolag Fabege redovisar en mindre ökning av förvaltningsresultatet under andra kvartalet, jämfört med samma period året innan. Samtidigt steg hyresintäkterna.


Miele hyr cirka 1 700 kvadratmeter i Fabeges Solna Business Park.

Mieles svenska huvudkontor till Solna Business Park

Uthyrning Miele har tecknat ett avtal för att etablera sitt nya svenska huvudkontor i Solna Business Park på cirka 1 700 kvadratmeter.


Fabege har tecknat en avsiktsförklaring som omfattar uthyrning av samtliga ytor i fastigheten Nöten 4, som är belägen i Solna Strand.  Fastighetens totala yta uppgår till cirka 66 000 kvadratmeter.

Fabege har knäckt den svåra Nöten i Solna

Uthyrning Fabege har tecknat en avsiktsförklaring för uthyrning av fastigheten Nöten 4 som är belägen i Solna Strand. Avsiktsförklaringen omfattar uthyrning av samtliga ytor i fastigheten vars totala yta uppgår till cirka 66 000 kvadratmeter. För Fastighetssverige berättar vd:n Stefan Dahlbo om det stora intresset de haft för fastigheten och den ökade aktiviteten man märker av inom Solna Business Park där bolaget brottats med höga vakanser.