Image

Skanska går igång med World Trade Center i Växjö

Bygg/Arkitektur Nu påbörjas byggandet av World Trade Center, WTC, i Växjö som Skanska har utvecklat i samarbete med Kärnhem.
Publicerad den 2 September 2014

Initiativet till WTC togs för cirka sju år sen av Kärnhem. När detaljplanen var klar sommaren 2012 gick Skanska in som samarbetspartner i projektet. Nu är det Skanska som står för utveckling och byggande av kontorsfastigheten och Kärnhem utvecklar WTC-konceptet.

Det intilliggande parkeringsgaraget i två plan utvecklas av Skanska och Kärnhem i ett joint venture. Skanskas totala investering i WTC uppgår till drygt 195 miljoner kronor.

WTC blir ett modernt sju våningar högt kontorshus med café och businesscenter på entréplanet. WTC blir ett nytt landmärke intill järnvägsstationen och ska stå färdigt för inflyttning hösten 2016.

WTC utgör en spännande del av centrala Växjös utveckling och innebär att det något nedgångna området runt järnvägsstationen nu får en ordentlig upprustning. Kontorshuset som ritats av Tengboms arkitekter får en öppen utformning som ska tilltala såväl hyresgäster som besökare och bli en naturlig mötesplats i staden.

– Vi är väldigt glada över att få komma i gång med detta viktiga stadsutvecklingsprojekt i Växjö. Redan i dag har vi tecknat hyreskontrakt för över hälften av lokalerna men här finns fortfarande chans för fler företag att flytta in. Det blir ett av Växjös grönaste kontorshus, säger Håkan Isfalk, regionchef, Skanska Sverige AB.

Avsikten är att miljöcertifiera byggnaden enligt Leed, på den högsta nivån Platina. Det innebär bland annat mycket god energiprestanda, inomhusklimat, och användning av byggmaterial med minimal miljöbelastning. Därtill innebär läget, intill järnvägsstationen, möjlighet att använda spårbunden trafik för att ta sig till och från huset.

– Det är strategiskt viktigt för Växjö kommun att World Trade Center nu byggs i Växjö. Det kommer att berika näringslivet i kommunen och WTC blir dessutom ett viktigt landmärke i den framtida stadsbilden, säger Bo Frank (M), ordförande i kommunstyrelsen i Växjö kommun.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Skanska är ett av världens ledande bygg-, fastighets- och projektutvecklingsföretag i Norden, Europa och USA. Genom att gå i spetsen för hållbarhet erbjuder vi konkurrenskraftiga lösningar. Med våra värderingar och en attraktiv affärsmodell bidrar vi till att skapa en hållbar framtid för kunder och samhället och samtidigt skapa värde för aktieägarna.

I Sverige har företaget cirka 9 000 medarbetare. Intäkterna för byggverksamheten uppgick 2020 till drygt 42 miljarder kronor. Verksamheten inom bostadsutveckling sålde under 2020 cirka 2.300 nya hem.

Skanska Kommersiell U...

Läs mer om Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Flyttar in i centralt pangläge – tar över efter amerikanska jätten

Uthyrning Under våren stängde Pizza Hut en av sina två Göteborgs-restauranger, centralt belägen i Sigillets fastighet i korsningen Kungsgatan-Västra Hamngatan inom CBD. Nu har en populär koncept-aktör huggit på den vakanta lokalen och kommer att slå upp portarna i höst. Fastighetssverige berättar mer.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige