Image
Jakob Mörndal är vd för Rutger Arnhults bolag M2 Asset Management.

M2 säljer i dubbla städer – lämnar Gävle helt

Transaktioner M2 Asset Managements fastighetsverksamhet M2 Gruppen avyttrar fastigheten Stenbock 10 i Växjö, där den största hyresgästen är Region Kronoberg. Det underliggande fastighetsvärdet för fastigheten uppgick till 197 miljoner kronor. Bolaget säljer även fastigheten Söder 9:8 i Gävle till Karlsarvet Invest AB som förvärvar fastigheten den 21 december. I och med frånträdet lämnar M2 Gävle.


Åhléns blir kvar i centrala Växjö efter att ha skrivit ett nytt hyresavtal som sträcker sig fem år framåt.

Åhléns förlänger avtalet i centrala Växjö

Uthyrning Efter en hyrestvist med fastighetsägaren Edberg Fastigheter AB har Åhléns AB nu till slut tecknat ett förlängt hyresavtal i fem år med fastighetsägaren, det innebär att Åhléns stannar kvar i det centrala varuhuset där man funnits sedan 1941.


Hyr ut 10 000 kvadratmeter i Växjö

Uthyrning Emilshus har tecknat nya hyresavtal om cirka 800 kvm och förlängt hyresavtal om cirka 9 200 kvadratmeter, samtliga i Växjö. Totalt årligt hyresvärde för hyresavtalen uppgår till 7,6 miljoner kronor och genomsnittlig avtalslängd är sju år.


Skanska blir av med miljardkontrakt i Växjö.

Skanska tappar miljardkontrakt

Bolag Skanska har fått en avbeställning på en order för förberedande arbeten för nytt akutsjukhus i Växjö värd cirka 1,2 miljarder kronor.


Den nya domstolsbyggnaden i Växjö.

Vacse förvärvar ny domstolsbyggnad i Växjö

Transaktioner Skanska Sveriges kommersiella utveckling vinner tillsammans med Vacse AB upphandlingen avseende uppförandet av en ny domstolsbyggnad i Växjö. Den nya domstolen är ritad av ON Arkitekter och kommer vara belägen i den nya stadsdelen Bäckaslöv. Upphandlingen är villkorad av Regeringens godkännande av hyresavtalet.


K2A säljer för 650 miljoner

Transaktioner K2A Knaust & Andersson Fastigheter har genomfört en försäljning som omfattar fyra fastigheter i Växjö med ett underliggande fastighetsvärde om 650 miljoner kronor. K2A överlåter fastigheterna med frånträde den 30 juni 2023. Köpare är Resinova Bostad AB. Sammantaget innebär försäljningen att K2A:s likviditet förstärks med 235 miljoner kronor. Försäljningen är K2A:s andra under april 2023.


Beijer säljer i Växjö.

Beijer säljer till Alhansa Fastigheter

Transaktioner Beijer Byggmaterial har avyttrat fastigheten Pressaren 12 i Växjö till Alhansa Fastigheter. Croisette Real Estate Partner har varit säljarens rådgivare i affären.


Snyggt – men dyrt. Kronobergs sjukhusbygge kan leda till rekordhöga skulder för regionen.

Sjukt dyrt sjukhusbygge i Kronoberg

Ekonomi/Finansiering Lån i mångmiljardstorlek behövs för att täcka det nya sjukhusbygget – detta plus de investeringar man planerar att göra i sjukhuset i Ljungby. Fastighetssverige har pratat med Jens Karlsson, ekonomi- och planeringsdirektör på Region Kronoberg, och med Olle Rundgren, media relations manager på Skanska, som är det bolag som ansvarar för planering och projektering i strategisk samverkan för sjukhusbygget. 


Scanprop köper i Växjö.

Scanprop förvärvar Gårdsby Tofta i Växjö

Transaktioner Scanprop förvärvar fastigheten Gårdsby Tofta 11:35 i Växjö. Skogsfastigheten omfattar 46 hektar och ligger inom kommunens översiktsplan för utbyggnad av 600 bostäder.


En tidigare anställd vid ett fastighetsbolag i Växjö bluffade sin arbetsgivare genom att låta bolaget betala hyran i den lägenhet hon bodde i.

Anställd lät fastighetsbolaget betala egna hyran

Juridik En kvinnlig anställd på ett bolag i Växjö står åtalad för trolöshet mot huvudman. Kvinnan ska ha krediterat sin egen lägenhets hyresfaktura i bolagets redovisningssystem.


Skanska skriver miljardavtal för nytt akutsjukhus.

Skanska skriver miljardavtal för nytt akutsjukhus

Bygg/Arkitektur Skanska och Region Kronoberg har skrivit avtal om fas ett i arbetet med Växjös nya akutsjukhus. Fas ett innebär planering och projektering i strategisk samverkan för sjukhusbygget. Avtalet är värt cirka 1,2 miljarder kronor, vilket inkluderas i orderingången för Skanska Sverige i tredje kvartalet 2022.


Peeter Kinnunen, transaktionschef på Corem, och Jakob Fyrberg, vd för Emilshus.

Corem säljer till Emilshus för över 600 miljoner

Transaktioner Corem har tecknat avtal om försäljning av tre fastigheter i Växjö och tre fastigheter i Jönköping till Emilshus för ett totalt underliggande fastighetsvärde om 615 miljoner kronor.


Catena säljer i Växjö.

Catena säljer fastighet i Växjö för 260 miljoner kronor

Transaktioner Catena säljer idag genom en bolagsaffär fastigheten Fröträdet 1 i Växjö till Alwex Holding AB till ett underliggande fastighetsvärde om 260 miljoner kronor. Köpeskillingen för aktierna uppgår till 177 miljoner kronor och fastigheten säljs till bokfört värde.


Stenvalvet köper i Växjö.

Stenvalvet köper av Emilshus

Transaktioner Stenvalvet fortsätter att växa inom samhällsfastigheter och har förvärvat Laxen 8, en förskolefastighet i attraktiva stadsdelen Hov i Växjö. Byggnaden har en modern arkitektur och materialval med träpanel och sedumtak.


Nivika förvärvar bostäder och vårdcentral om totalt 97 miljoner kronor i Växjö.

Nivika förvärvar för 97 miljoner kronor i Växjö

Transaktioner Nivika har förvärvat två fastigheter i centrala Växjö innehållande bostäder respektive en vårdcentral. Fastigheterna har ett överenskommet fastighetsvärde om 97 miljoner kronor. Fastigheterna är fullt uthyrda och har ett hyresvärde om drygt 5 miljoner kronor per år. Tillträde skedde den 28 februari.


Andreas Morfiadakis.

Klarabo får markanvisning i Växjö för 120 lägenheter

Bygg/Arkitektur Klarabos bidrag har vunnit en markanvisningtävling utlyst av Växjö kommun för fastigheten Snickarglädjen 1 på Vikaholm. Bidraget grundar sig på cirka 10 500 kvadratmeter BTA, eller motsvarande cirka 120 hyreslägenheter. Anvisningstiden gäller i ett år från nu.


Catharina Rydberg Lilja.

Hon blir vd för Växjös nya bostadsbolag

Karriär Catharina Rydberg Lilja blir vd för det nya kommunala bostadsbolaget Vidingehem.


Nya akutsjukhuset i Växjö.

Så blir Växjös nya akutsjukhus

Bygg/Arkitektur Arkitektteamet Arkitema och LINK Arkitektur, i samarbete med Arkitektbolaget, har valts ut för gestaltningen av Växjös nya akutsjukhus. I stor konkurrens i ett parallellt uppdrag tilldelades teamet det fortsatta uppdraget tillsammans med Skanska.


Swiss Life köper tillsammans med Wilfast.

Swiss Life och Wilfast köper i Växjö

Transaktioner Swiss Life och Wilfast köper en Postnord-fastighet i Växjö av Macnat Property och Wilgus Invest.


Prolympia öppnar idrottsskola i Växjö.

Nivika bygger skola i Arenastaden i Växjö

Uthyrning Prolympia och Nivika har tecknat ett långsiktigt avtal kring en ny toppmodern idrottsskola i Nivika center på Arenastaden. Fullt utbyggt kommer skolan att inrymma 336 elever fördelat på 12 klasser och skolstart blir i augusti 2023.