Image

Miljardsatsning i Kalmar - nytt WTC ska byggas

SVERIGE 250 bostäder, hotell, ny handelsgalleria och ett World Trade Center. Det är en rejäl satsning som genomförs i Kalmar. Kostnaden för hela projektet är beräknat till närmare två miljarder kronor.
Publicerad den 14 Januari 2008

World Trade Center Association har beviljat Kärnhem AB rätten att få använda begreppet och därmed bygga Sveriges femte World Trade Center. Beslutet innebär att en stark signaturbyggnad kommer att uppföras i centrala Kalmar. Verksamheten i ett World Trade Center bygger på att stimulera internationell handel och globalisering.

- På de platser där det finns ett World Trade Center idag så innebär det att handel och utveckling främjas och att man samlar de starka aktörerna på ett ställe. Kalmarregionen präglas av en stark tillförsikt där Word Trade Center kan vara en stark partner för positiv tillväxt, säger Anders Öman, koncerncef för Kärnhem AB.

Kärnhems VD och koncernchef, Anders Öman, ser uppförandet av ett World Trade Center som ett smörjmedel för ökad handel mellan Skandinavien och övriga världen, framförallt mot de nya marknader som finns på andra sidan Östersjön.

- Jag ser det som positivt att kunna bjuda in utländska bolag att verka i Kalmar. Men också att hjälpa svenska företag ut på nya marknader, säger Anders Öman. Kalmar kompletteras med en arkitektonisk spännande byggnad.

Beslutet innebär att Kalmar kommun och Kärnhem har gjort en överenskommelse om att Kärnhem AB förvärvar den kommunägda marken i norra delen av Kvarholmen där det idag är parkeringsplatser. Kommunen kommer att påskynda arbetet med en ny detaljplan kring området. Kärnhem och Kalmar kommun bildar också en gemensam arbetsgrupp som inbjuder till en arkitekttävling.

- Vi har under hösten fört samtal med Kärnhem om möjligheterna att bygga ett World Trade Center i Kalmar. Det är med stor glädje vi nu kan konstantera att en principöverenskommelse är i hamn. Det här är ytterligare en pusselbit i ambitionen att bygga ett attraktivt Kalmar med en helt annan utveckling än den vi har haft under några besvärliga år. Uppförandet av ett World Trade Center kommer verkligen att sätta Kalmar på kartan och innebär att vi i sydöstra Sverige får ytterligare en nod som främjar tillväxt och näringslivsutveckling, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (s) och kommunstyrelsens vice ordförande Göran Häggfors (m).

Konceptet för hela området innebär utöver uppförandet av högklassiga kontor att Kärnhem kommer att uppföra cirka 250 bostäder, hotell, en ny handelsgalleria samt att öka tillgången på parkeringar i centrum. Hela projektet idag är kostnadsberäknat till närmare två miljarder kronor.


Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Flyttar in i centralt pangläge – tar över efter amerikanska jätten

Uthyrning Under våren stängde Pizza Hut en av sina två Göteborgs-restauranger, centralt belägen i Sigillets fastighet i korsningen Kungsgatan-Västra Hamngatan inom CBD. Nu har en populär koncept-aktör huggit på den vakanta lokalen och kommer att slå upp portarna i höst. Fastighetssverige berättar mer.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige