Q3-siffrorna:
# Intäkterna uppgick till 1 271 Mkr (802), en ökning med 58 procent
# Rörelseresultatet uppgick till 67 Mkr (65) och rörelsemarginalen uppgick till 5,3 procent (8,1)
# Nettoresultatet uppgick till 51 Mkr (52)
# Resultat per aktie efter utspädning uppgick till 2,18 kr (2,95)
# Entreprenadverksamheternas rörelseresultat uppgick till 45 Mkr (12) och rörelsemarginalen till 3,6 procent (1,5)
# Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 84 Mkr (-59)
# Orderingången uppgick till 691 Mkr (920)
Vd Ola Serneke:
- Koncernen Serneke växer i samtliga fyra affärsområden och uppvisar en tillväxt på 58 procent i tredje kvartalet. Intäkterna ökar till 1 271 Mkr (802) med ett rörelseresultat om 67 Mkr (65). I resultatet ingår värdeförändring på förvaltningsfastigheter om 11 Mkr (42). Störst ökning står affärsområde Bygg för som i det enskilda kvartalet ökar intäkterna 63 procent till 1 113 Mkr (683) med en fortsatt förbättrad rörelsemarginal på 3,8 procent (2,8). Mycket positivt också att se affärsområde Anläggning som ökar intäkterna 16 procent till 140 Mkr (121) och som nu definitivt vänt en tidigare negativ trend med ett positivt resultat i kvartalet på 3 Mkr (-7).
- Med över 90 procent av koncernens intäkter genererade från entreprenadverksamheten känns det otroligt glädjande att både Bygg och Anläggning nu visar stark och lönsam tillväxt i linje med våra förväntningar. Det skapar förutsättningar och stabilitet för hela koncernen. Inom såväl Bygg som Anläggning upplever vi en god efterfrågan utan tecken på avmattning. Även om vår bransch de senaste åren producerat fler bostäder än tidigare så är vi långt ifrån det ackumulerade underskott som över tid skapats av ökad befolkning och urbanisering. Lägg därtill stora och nödvändiga satsningar inom infrastruktur och samhällsfastigheter samt ett fundamentalt gynnsamt ekonomiskt läge så är vår bedömning att förutsättningar finns för att efterfrågan ska vara fortsatt god.
- Den positiva utvecklingen i entreprenadrörelsen lyfter också kassaflödet från den löpande verksamheten som i perioden uppgick till 84 Mkr (-59). I kombination med en fortsatt stark kassa och en soliditet på 42,1 procent (28,8) står vi väl rustade för fortsatt expansion. Antalet medarbetare närmar sig tusen och uppgår vid periodens slut till 970 (800). Att behålla våra engagerade medarbetare och att fylla på med nya talanger är fortsatt vår största och viktigaste utmaning.
- Affärsområde Bygg har de senaste åren medvetet valt att prioritera marknaden för stora projekt då vi tror att det långsiktigt och affärsmässigt är strategiskt rätt. Stora kontrakt ger orderstocken ökad duration och bygger långsiktiga relationer med våra beställare, vilket ger oss längre framförhållning och motverkar eventuella effekter av konjunktursvängningar i en cykliskt präglad bransch. Idag är 50 procent av värdet i Byggs orderstock på 7,3 Mdr uppbyggt av projekt med ordervärde över 300 Mkr. För projekt med ordervärde över 100 Mkr är siffran 88 procent. Majoriteten av våra kunder återfinns inom den offentliga sektorn och resterande del består i princip uteslutande av stora välrenommerade fastighetsbolag. Produkterna vi levererar är i första hand hyresrätter och samhällsfastigheter.
- För oss är orderstockens komposition ett medvetet val för att säkerställa att koncernens långsiktiga tillväxt vilar på en stabil grund.
- Att orderingången på 691 Mkr för innevarande kvartal är lägre än föregående år (920) är en konsekvens av längre ledtider vid upphandling av stora projekt. Orderstockens uppbyggnad bör därför ses över en längre tidscykel för att tillåta en relevant jämförelse.
- Vi ser även en tydlig trend mot ökad samverkan i stora projekt och allt fler upphandlingar sker nu i form av partnering eller samverkansentreprenader där vi och beställaren tillsammans utvecklar projektet. Lägre risk för oss och bättre förutsättningar för att slutprodukten, i både kvalitet och pris, överträffar kundens förväntningar. Mer än 25 procent av den totala orderstocken utgörs idag av denna typ av avtal.
- Affärsområde Projektutveckling har sedan 2015 fokuserat på att bygga upp en organisation och utveckla en väl riskavvägd projektportfölj. Under 2017 börjar vi se effekterna av arbetet då intäkterna i innevarande kvartal ökar till 56 Mkr (11). Förutom det unika projektet Karlastaden i Göteborg är ett antal projekt på orter som Helsingborg, Trollhättan, Borås och Landskrona på väg ut i marknaden. Strategin är och har alltid varit att engagera sig i projekt till rätt pris och i lägen som över tid har en god avsättning i marknaden. Vi har undvikit spekulativa budgivningar och istället fokuserat på projekt där vårt kunnande och projektens innehåll mer kommer till sin rätt som till exempel i kommunala markanvisningstävlingar eller i samverkansavtal med privata markägare.
- I en tid då delar av marknaden, främst premiumsegmentet i och runt Stockholm/Mälardalen, håller på att justera sig efter en tid av stort utbud ser vi generellt ingen dämpad efterfrågan när det gäller rätt projekt i rätt lägen. Projektutveckling har ett antal projekt på gång ut i marknaden där förhandsintresset ger positiva indikationer men än mer positivt för koncernen Serneke är att vi inte investerat mer initialt än att vi kan vara selektiva med var och när vi väljer att börja producera.
- För mig är det en del av styrkan med koncernsamverkan och helhetserbjudandet i våra fyra affärsområden. En i grunden sund och stabil egen entreprenadverksamhet i kombination med utveckling av egna fastigheter låter oss själva bestämma när och hur vi satsar.
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av Aros Kapital
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Presenteras av CDVI
Transaktioner Hur blir transaktionsåret 2025, vilka faktorer kommer ha störst påverkan för dess utvecklingen, vilka segment blir heta respektive kalla och vilken roll kommer utländska aktörer spela på den svenska transaktionsmarknaden? En panel bestående av Erik Nyman, JLL, Peter Wiman, EY, Maryrose David, Savills, och Adam Tyrcha, Newsec, ger sin bild av transaktionsåret som står för dörren.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.