Image

Serneke får projekteringsuppdrag för Handels av Akademiska Hus

Bygg/Arkitektur Serneke Bygg har tecknat ett samverkansavtal med Akademiska Hus om en ny byggnad för Handelshögskolan i Göteborg. Byggnaden på omkring 12 000 kvadratmeter ska projekteras i nära samverkan. Potentiellt ordervärde beräknas till omkring 350 miljoner kronor. Ett förverkligande av projektet förutsätter beslut från Akademiska Hus styrelse samt nödvändiga myndighetsbeslut.
Publicerad den 27 Oktober 2017

I dag består Handelshögskolan vid Göteborgs universitet av cirka 450 anställda och 8 000 studenter. För att kunna expandera ytterligare och samla sin verksamhet krävs tillgång till moderna kontor och undervisningslokaler.

– Det här är ett fantastiskt prestigeprojekt som vi är väldigt glada att få vara del av tillsammans med Akademiska Hus. Det blir en viktig byggnad för Göteborg, både i sin funktion och i sitt arkitektoniska uttryck. Det ställer samtidigt höga krav på vår kompetens att bygga mitt i ett av stadens mest pulserande stråk, säger Peter Carlzon, arbetschef på Serneke Bygg.

– Projektet ligger helt i linje med vår strategi att välja entreprenader hos väletablerade och profesionella beställare. Det är ytterst glädjande att idag skriva kontrakt med Akademiska Hus säger Davor Sinik, regionchef Speciella projekt på Serneke Bygg.

En arkitekttävling arrangerades av Akademiska Hus i samråd med Sveriges Arkitekter, Göteborgs Stad och Trafikverket och i nära samverkan med Göteborgs universitet. Den vanns 2015 av förslaget Annex ritat av Johannes Norlander Arkitektur. Den nya byggnaden som bland annat ska innehålla undervisningslokaler, kontor, studentarbetsplatser, lokaler för drift och kårverksamhet ska byggas i anslutning till Handelshögskolans lokaler på Vasagatan i centrala Göteborg. En del av högskolans befintliga byggnad ska rivas för att lämna plats åt nybyggnationen.

Som en del i entreprenaden ingår att integrera en av Västlänkens stationsuppgångar i byggnaden i hörnet Vasagatan – Haga kyrkogata.

Den nya byggnaden får enligt arkitektförslaget en bruttoarea (BTA) på omkring 12 000 kvadratmeter fördelat på sju våningar ovan mark samt två under. Arbetet kommer av Serneke att utföras i en koncernsamverkan mellan affärsområdena Bygg och Anläggning.

– Den nya byggnaden för Handelshögskolan kommer att bli en funktionell och modern kunskapsmiljö mitt i centrala Göteborg. Vi är glada över att ha tecknat avtal med Serneke Bygg och ser fram emot att ha med dom som partner i det här mycket spännande projektet, säger Hayar Gohary, projektdirektör på Akademiska Hus.

Projektering ska ske i nära samverkan då även en fördjupad programhandling, systemhandling och slutlig budget för projektet tas fram. Ordervärdet som beräknas till omkring 350 miljoner kronor beräknas orderbokföras i tredje kvartalet 2019.

När detaljplanen vunnit laga kraft, troligen 2019, kan man ansöka om rivnings- och byggnadslov.

Rivning av befintlig byggnad och därmed byggstart är beräknad till 2020 med möjlig inflyttning 2023.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige