Image

Platzer förvärvar Studenternas Hus

Transaktioner Platzer har träffat avtal med Göteborgs Universitet om att förvärva tomträtten Lorensberg 62:1, mer känt som Studenternas Hus.
Publicerad den 28 April 2016
P-G Persson. Bild: Platzer
P-G Persson.

Fastigheten, som omfattar cirka 4 500 kvadratmeter, har i affären åsatts ett fastighetsvärde om cirka 50 miljoner kronor och tillträds 1 juni. Göteborgs Universitet har tecknat hyresavtal avseende hela fastigheten.

Bakgrunden till affären är att Göteborgs Universitet vill skapa ett vitalt studentcentrum för Göteborgs studenter. Då universitet inte får äga fastigheter krävdes en försäljning som säkerställde en effektiv förvaltning av huset och ett tillvaratagande av dess historiska värde.

– Vi ser fram emot att tillsammans med Platzer och studenternas företrädare utveckla och skapa ett flexibelt hus som kan bli en ny och fräsch mötesplats för alla studenter. Platzer har ett långsiktigt ägarperspektiv och värnar hållbara lösningar vilket vi ser som viktiga beståndsdelar i ett samarbete, säger Jörgen Tholin, universitetsdirektör på Göteborgs Universitet.

Kårhuset, som uppfördes av Göteborgs högskolas studentkår, invigdes 1932 och 1965 uppfördes en tillbyggnad. Våren 2014 gjordes en utredning som rekommenderar att det ursprungliga huset ska anpassas för de studentrelaterade behov och att den del som uppfördes i mitten av 60-talet demonteras för att ge plats åt en byggnad för studentboende.

– Vi är i dag den största ägaren av kontorslokaler i staden och är därför beroende av Göteborgs framtida välmående Förvärvet av Studenterna Hus ger oss möjlighet att öka Göteborgs attraktivitet för studenter. Förhoppningen är att studenterna stannar kvar i Göteborg efter sin utbildning, vilket innebär att organisationer i högre grad kan hitta rätt kompetens samt att fler företag startas. Detta gynnar näringslivet, staden och i slutändan även oss, säger P-G Persson, vd för Platzer Fastigheter.

CBRE var säljrådgivare vid transaktionen.

- Maria Olsson Äärlaht
maria@lokalnytt.se

Relaterade artiklar

Ämnen

CBRE Sweden på Branschguiden

På CBRE är vår passion att leverera marknadsledande fastighetsrådgivning som gör det möjligt för våra kunder att blomstra – i hela världen.

CBRE Group Inc. är världens största företag inom fastighetsrådgivning med huvudkontor i Los Angeles, USA. Företaget har runt 80 000 anställda och fler än 450 kontor som stödjer fastighetsägare, investerare samt hyresgäster över hela världen.

CBRE i Sverige erbjuder strategisk rådgivning inom – fastighetstransaktioner, hyresgästrepresentation, förvaltning, uthyrning och utveckling, samt värdering. Vi arbetar även med res...

Läs mer om CBRE Sweden på Branschguiden

Partnertext

Så sätts rätt team med unikt rekryteringsarbete

Presenteras av Fastighetsägarna Service

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Skanska ruvar på nya bostäder och kontor i Västra Hamnen

Bygg/Arkitektur Bolaget vill riva delar av den befintliga bebyggelsen på platsen och utveckla kvarteret med bland annat ny bostads- och kontorsbebyggelse. Fastighetssverige berättar mer.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige