Image
Gårda Vesta och Kineum är två av Platzers största projekt där bolaget sammanlagt investerat över tre miljarder kronor.

Platzers projekt värda miljarder – så går utvecklingen

Bolag Platzer har ett flertal stora projekt inom kontor och logistik som kommer att färdigställas inom de närmsta åren, såsom skraporna Gårda Vesta och Kineum. Den totala investeringen för bolaget är nära fem miljarder kronor. Fastighetssverige går igenom projektens status och utveckling med kommentarer från vd:n P–G Persson.


P-G Persson, vd för Platzer.

Kraftigt ökat resultat för Platzer

Bolag Efter ett aktivt kvartal med bland annat det stora miljardförvärvet på Medicinareberget levererar Platzer en stark rapport där periodens resultat ökade med 36 procent.


Platzer har köpt tre fastigheter av Göteborgs kommunala fastighetsbolag Higab för sammanlagt nästan 1,9 miljarder kronor.

"Smärtgränsen låg väl under den summan egentligen"

Bolag Platzers vd P-G Persson berättar för Fastighetssverige om vägen fram till det historiska miljardförvärvet i Göteborg och varför man betalade mer än vad man egentligen ville för de tre fastigheterna på Medicinareberget.


Göteborgs kommunala fastighetsbolag Higab säljer tre fastigheter för nästan 1,9 miljarder kronor till Platzer.

Miljardaffär mellan Higab och Platzer – säljer på Medicinareberget

Transaktioner Platzer förvärvar tre fastigheter av Higab på Medicinareberget omfattande 52 800 kvadratmeter till ett underliggande fastighetsvärde om 1 875 miljoner kronor. Fastigheterna innebär att Platzer adderar ytterligare ett attraktivt geografiskt område, granne med Sveriges största sjukhus Sahlgrenska Universitetssjukhuset, till beståndet med hyresgäster inom Life Science-segmentet.


Visionsbild för NTEX nya logistikbyggnad.

Platzer utvecklar ny logistikfastighet till NTEX i Torslanda

Uthyrning Platzer ska uppföra en terminal- och lagerbyggnad i Torslanda om 13 950 kvadratmeter åt logistikleverantören NTEX. Ett tioårigt hyresavtal med grön bilaga har tecknats. Byggstart planeras till tredje kvartalet 2021 med inflyttning 1 april 2023. Platzer har totalt cirka 190 000 kvadratmeter BTA byggrätt i området.


P-G Persson, vd för Platzer.

Platzer inkluderas i EPRA Index

Bolag Från och med den 21 juni 2021 ingår Platzers aktie i EPRA index, som är ett ledande globalt index för börsnoterade fastighetsinvesteringar. För Platzer betyder detta möjligheten att nå en bredare internationell investerarkrets.


Ulrika Danielsson, Ann-Sofie Lindroth, Anders Berg, Åsa Bergström och Fredrik Sjudin.

Substansvärdesdjungeln – därför redovisar bolagen som de gör

Bolag I dag avslutar vi vår artikelserie om Large Cap-bolagens substansvärdesrapportering. Varför lyfter sektorns mest transaktionsinriktade bolag fram den beteckning som passar bolag som aldrig säljer?
Här berättar Pandox, Platzer, Fabege, Castellum och Nyfosa om varför de rapporterar substansvärde som de gör.


Charlotte Hybinette, ny styrelseordförande i Platzer.

Hybinette ny styrelseordförande i Platzer

Bolag Vid årsstämman valdes Charlotte Hybinette till ny styrelseordförande i Platzer.


Detaljplanen för Gamlestadens Fabriker har nu vunnit laga kraft.

Tummen upp för utvecklingen av Gamlestadens fabriker

Bygg/Arkitektur Göteborgs industriella vagga, är redo för nästa utvecklingssteg. Detaljplanen för Gamlestadens fabriker har nu vunnit laga kraft, vilket innebär att vi kan tillföra 300 bostäder och 68 000 kvadratmeter kontor, restauranger och service till det gamla fabriksområdet.


P-G Persson, vd för Platzer.

Starkt resultat och sänkta kostnader för Platzer

Bolag Platzer redovisar ett starkt resultat för 2020 där hyresintäkterna ökade till 1 142 miljoner kronor (1 124) och förvaltningsresultatet ökade till 680 miljoner kronor (611). Dock minskade resultatet under perioden till 1 374 miljoner kronor (1 476).


Fastighetssverige kartlägger de svenska storbolagens syn på grön finansiering.

Kartläggning grön finansiering – läget, svårigheterna och målen

Energi/miljö Strax före jul gick Fabege ut med att man nu har nått 100 procent grön finansiering. Fastighetssverige presenterar här en stor kartläggning av läget hos de andra large cap-bolagen. Hur långt har de nått och hur ser de på utmaningarna, ambitionerna och möjligheterna med grön finansiering?


Södra Änggården kan snart börja byggas.

Mark- och miljödomstolen avslår överklaganden i Södra Änggården

Bygg/Arkitektur Mark- och miljödomstolen avslår överklagandena av detaljplanen för Södra Änggården. Byggnationen av knappt 2000 bostäder, skolor och parker kan därmed påbörjas i år.


Gamlestadens fabriker i Göteborg kommer att förvandlas de närmaste åren.

Så ska "industriella vaggan" få ett rejält ansiktslyft

Bygg/Arkitektur Platzer är med och utvecklar "den saknade pusselbiten" för att binda samman centrala Göteborg och de nordöstra stadsdelarna. Fastighetssverige berättar mer om hur det kulturhistoriskt viktiga området kring Gamlestadens fabriker ska förvandlas de närmaste åren.


P-G Persson, vd för Platzer.

P-G Persson: "Platzer är ett tillväxtbolag"

Bolag Platzer fortsätter att växa och gör ett rekordkvartal. Företagets vd P-G Persson berättar för Fastighetssverige vilka frågor som är viktiga för dem nu och hur de sänker kostnaderna. Han ger också sin syn på vad han tror om kontorsmarknaden.


Bockasjös vd Joakim Hedin.

Bockasjö- och Platzer-JV utökar logistiksatsning

Transaktioner Sörreds Logistikpark, ägt av Bockasjö och Platzer, köper ytterligare en fastighet i Torslanda av Platzer. Markarealen uppgår till cirka 58 000 kvadratmeter och här finns en möjlig byggrätt om cirka 25 000 kvadratmeter BTA.


Afa Fastigheter säljer Elite Plaza-fastigheten i Göteborg till Platzer.

Afa säljer hotellfastighet i Göteborg

Transaktioner Afa Fastigheter säljer en anrik hotellfastighet i Göteborgs innerstad för 402 miljoner kronor.


P-G Persson, vd för Platzer.

"Corona är inte alls lika allvarlig som finanskrisen"

Bolag Fastighetssverige stämmer av läget med Platzers vd P-G Persson efter företagets senaste storaffär.


Så tänker företagen kring frågan om huruvida de beviljar tjänstledigt för vårdarbete eller inte.

Här är listan på bolagen som ersätter löneskillnaden för vårdanställda

Bolag Peab och Skanska är två exempel på börsnoterade bolag inom bygg- och fastighetsbranschen som ger sina anställda med sjukvårdsutbildning möjlighet att ta tjänstledigt för att kunna jobba inom vården. De har dessutom gått ut med att man ersätter eventuella löneskillnader. Hur flera av de andra noterade bolagen hanterar samma frågor får ni svar på här:


Hufvudstaden för dialog med drabbade hyresgäster.

Hyresgästerna har det svårt: "Tuff situation för många kunder"

Ekonomi/Finansiering Många tusen och åter tusen jobb är i fara. Restaurang- och hotellbranschen har redan varslat och avskedat större delen av de anställda och i flera verksamheter står produktionen stilla. Blir man som företag av med uppdrag kanske man inte kan betala lokalhyran, och blir man som privatperson av med jobbet kanske man inte har möjlighet att betala sin hyresbostad. Hur tänker fastighetsbolagen kring detta och finns det några rutiner?


Colliers hyr ut i Göteborg.

Colliers gör uthyrning i Almedals Fabriker

Uthyrning I Almedals Fabriker, på Gamla Almedalsvägen 31 kommer telefoni och IT-bolaget Cloudgruppen Göteborg att flytta in på 310 kvadratmeter.