Image
Det är högtryck på kontorsmarknaden i Göteborg, visar JLL i sin rapport Nordic City Report.
Det är högtryck på kontorsmarknaden i Göteborg, visar JLL i sin rapport Nordic City Report.

JLL: Högtryck på Göteborgs kontorsmarknad

Transaktioner Göteborgs kontorsmarknad blir allt hetare och visar inga tecken på att kylas ner. Under 2014 var trycket på marknaden rekordhögt. Hyresnivåerna steg och utbudet på ledig kontorsyta minskade till historiskt låga nivåer på flera delmarknader. Det visar den årliga rapporten Nordic City Report från JLL.
Publicerad den 17 Februari 2015
Daniel Gorosch. Bild: JLL
Daniel Gorosch.

Hela den nordiska transaktionsmarknaden har noterat rekordnivåer under 2014. Den totala transaktionsvolymen för Sverige uppmättes till 159 miljarder kronor, varav cirka 15 miljarder kronor (9 procent) omsattes i Göteborg. Det är en ökning med cirka 70 procent för Sverige som helhet och över 200 procent för Göteborg.

- JLL spår fortsatt hög aktivitet på Göteborgsmarknaden under 2015. Vi får också se mer nyproducerade kontorsytor på marknaden. Det är ett välkommet tillskott. Många hyresgäster står i kö för att få tillgång till nyproducerade och moderna kontorslokaler, säger Daniel Gorosch, vd JLL Sverige.

I hela Göteborg var vakansgraden 5,9 procent. Lägst nivåer uppmättes i centrala Göteborg, med en vakansgrad för Central Business District (CBD), de mest centrala delarna, på historiskt låga 2,9 procent. För övriga innerstaden var vakansgraden 3,7 procent.

Samtidigt som utbudet var fortsatt lågt steg hyresnivåerna på flera delmarknader i Göteborg. Undantaget är de allra mest centrala delarna, där hyresnivån ligger fast vid 2 600 kronor per kvadratmeter. I övriga innerstaden och Mölndal ökade hyresnivån till 2 300 kronor per kvadratmeter respektive 2 000 kronor per kvadratmeter under andra halvan av 2014.

JLL förutspår en fortsatt positiv hyresutveckling i framförallt de mest centrala delarna under 2015.

Relaterade artiklar

Ämnen

JLL på Branschguiden

JLL är ett ledande tjänsteföretag med inriktning på fastigheter och investeringar. Vi strävar efter ett visionärt tänkande inom fastighetsområdet som skapar lönsamma möjligheter och platser där människor kan förverkliga sina ambitioner. På så sätt bidrar vi till en bättre framtid för våra kunder, våra medarbetare och för samhället där vi verkar. Med verksamhet i över 80 länder och 94 000 medarbetare, rankas vi bland världens 500 största företag av tidningen Fortune. JLL är det registrerade varumärket för Jones Lang LaSalle Incorporated. I Sverige har vi kontor i ...

Läs mer om JLL på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Här är brittiska investerarens nordiska planer

Bolag ICG gick in i Finland i slutet av 2021 genom förvärvet av Thermo Fishers finska huvudkontor och FoU-anläggning från Niam. Chad Brown, vd på ICG, berättar för Fastighetssverige om förvärvet, ICG:s syn på de nordiska marknaderna och om deras tillväxtplaner i Norden.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY