Image

JLL: Brist på kontor i Göteborg trots nyproduktion

Göteborg Kontorsmarknaden i Göteborg fortsätter att präglas av lågt utbud och hög efterfrågan trots att nästan 34 000 kvadratmeter kontor färdigställts under årets första halva. Vakansgraden ökade från den rekordlåga nivån 5,9 procent till 6,5 procent, men trots det fortsatte hyrorna att stiga i flera stadsdelar. Det visar rapporten Nordic City Report som görs av JLL.
Publicerad den 2 September 2015
Enligt JLL:s Nordic City Report är det brist på kontor i Göteborg, trots en relativt hög nyproduktion. Bild: Rotpartner
Enligt JLL:s Nordic City Report är det brist på kontor i Göteborg, trots en relativt hög nyproduktion.

Göteborgsområdets totala vakansgrad, andelen ledig kontorsyta, ökade något men var kvar på låga 6,5 procent vid det första halvårets slut. Trots nytillkomna kontorsytor om totalt 33 900 kvadratmeter under första halvåret mättades inte efterfrågan.

Hyresnivån i Göteborgs mest centrala delar ökade med åtta procent och nådde en rekordnivå om 2 800 kronor per kvadratmeter. Även i övriga innerstaden och Norra Älvstranden steg hyresnivåerna till följd av att större hyresgäster sökte sig dit i brist på stora lokaler i city. Hyresnivåerna landade där på 2 600 respektive 2 200 kronor per kvadratmeter.

Hög aktivitet på transaktionsmarknaden visade investeringsvilja och optimism. Under det första halvåret slutade transaktionerna på 6,8 miljarder kronor. Det motsvarar elva procent av den totala transaktionsvolymen i Sverige detta halvår.

- Göteborg är en attraktiv stad att etablera sig i och många nya aktörer söker kontor här. Trots nyproduktion finns det för lite kontorsyta och allt fler aktörer söker sig utanför stans mest centrala delar. Vi kommer sannolikt att få se ökande hyresnivåer även i Göteborgs utkanter under en lång tid framöver, säger Daniel Gorosch, vd JLL Sverige.

Nordic City Report är JLL:s genomgång av den nordiska fastighetsmarknaden. Höstens upplaga visar att fastighetsmarknaden är fortsatt mycket stark i hela Norden. Låga räntor, en gynnsam kreditmarknad och ett starkt internationellt intresse för att etablera sig i Norden eldar på marknaden.

Relaterade artiklar

Ämnen

JLL på Branschguiden

JLL är ett ledande tjänsteföretag med inriktning på fastigheter och investeringar. Vi strävar efter ett visionärt tänkande inom fastighetsområdet som skapar lönsamma möjligheter och platser där människor kan förverkliga sina ambitioner. På så sätt bidrar vi till en bättre framtid för våra kunder, våra medarbetare och för samhället där vi verkar. Med verksamhet i över 80 länder och 94 000 medarbetare, rankas vi bland världens 500 största företag av tidningen Fortune. JLL är det registrerade varumärket för Jones Lang LaSalle Incorporated. I Sverige har vi kontor i ...

Läs mer om JLL på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Här vill Niam växa i Norge

Bolag Niam har adderat ytterligare en marknad till sin norska portfölj. Torstein Bomann-Larsen, Associate Director Transactions Norway på Niam, berättar för Fastighetssverige hur man ser på Bergenmarknaden, den nya investeringen samt var i Norge de letar efter nya investeringar.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY