Image

JLL: Inga större uthyrningar i befintliga lokaler i Göteborg

Göteborg Göteborgs hyresmarknad präglas av låg vakansgrad. – För större hyresgäster som letar nya kontorslokaler är det i princip bara nyproduktion som gäller. Under 2013 skedde inte en enda uthyrning över 3 000 kvadratmeter i renodlat befintliga lokaler, säger Gustav Lundkvist, analytiker på Jones Lang Lasalle.
Publicerad den 20 Februari 2014
Gustav Lundkvist. Bild: Nicklas Tollesson
Gustav Lundkvist.

Den svenska ekonomins återhämtning har avspeglat sig på en stabiliserad kontorsmarknad under 2013. I JLL:s Nordic City Report spås en fortsatt god utveckling i Göteborg där vakansnivåerna är rekordlåga. Utbudet på marknaden är begränsat och den spekulativa nyproduktionen av kontorsyta förväntas vara låg under både 2014 och 2015.

Med låg spekulativ nyproduktion av kontorslokaler spås stigande hyresnivåer och en fortsatt stark utveckling, enligt JLL.

I Göteborg är marknadstrycket högt och under det gångna året ökade hyresnivån med åtta procent. Efterfrågan är som störst i de centrala delarna av Göteborg där vakanserna är på den lägsta nivån på över tio år. Hög efterfrågan och begränsad nybyggnation har lett till topphyror på en nivå som inte tidigare har noterats i Göteborg.

Göteborgs kontorsmarknad i siffror
# Kontorshyrorna i Göteborg noterar toppnivån 2 600 kronor per kvadratmeter.
# Vakansgraden i de centrala delarna ligger kring 3,5 procent.
# Motsvarande vakansgrad i Stor-Göteborg ligger kring 6,4 procent.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

JLL på Branschguiden

JLL är ett ledande tjänsteföretag med inriktning på fastigheter och investeringar. Vi strävar efter ett visionärt tänkande inom fastighetsområdet som skapar lönsamma möjligheter och platser där människor kan förverkliga sina ambitioner. På så sätt bidrar vi till en bättre framtid för våra kunder, våra medarbetare och för samhället där vi verkar. Med verksamhet i över 80 länder och 94 000 medarbetare, rankas vi bland världens 500 största företag av tidningen Fortune. JLL är det registrerade varumärket för Jones Lang LaSalle Incorporated. I Sverige har vi kontor i ...

Läs mer om JLL på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Efter utmaningar under pandemin: Skanska börjar se ljuset i tunneln

Bolag Skanskas vd Anders Danielsson om prestationen under årets andra kvartal, stundande utmaningar, och det stora intresset från investerarmarknaden.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY