Image
Erik Nyman.

Han blir JLL:s nya analyschef

Bolag JLL fortsätter att satsa på en profilering inom corporate finance och rekryterar Erik Nyman som Head of Research.


Daniel Anderbring, Head of Capital Markets på JLL och Pegah Abedini, Director på JLL.

Transaktionsmarknadens uppåtgående trend: "Starkare vilja att göra affärer"

Transaktioner 2023 var mer stolpe ut än stolpe in för transaktionsrådgivaren JLL, som ändå lyckades ro i hamn över dussinet affärer i en rad olika segment. Transaktionsduon Daniel Anderbring och Pegah Abedini vittnar om en tydlig förbättring på marknaden efter årsskiftet och lyfter här fram de heta och lite svalare segmenten när det gäller trolig transaktionsaktivitet framöver.


Niclas Höglund, avgående analyschef på JLL, tror att fastighetsbörsen återhämtar sig successivt under året och att det finns fler noterade bolag inom sektorn vid årets slut än vad det gör idag.

Analyschefen tror på fler noterade fastighetsbolag vid årets slut

Bolag JLL:s analyschef Niclas Höglund ser flera faktorer som talar för ett positivt år för fastighetsbolagen på börsen och väntar sig både fler nyemissioner, obligationer och att det kan finnas fastighetsbolag på börsen vid årets slut än vad det gör idag. Under JLL:s senaste Nordic Outlook berättade han mer om varför och vad som kommer driva utvecklingen på fastighetsbörsen 2024.


David Nilsson är uthyrningschef på JLL.

Uthyrningschefen: "Tror väldigt mycket på ökade rörelser 2024"

Uthyrning Tuff nettouthyrning, längre förhandlingar och ökade rörelser på marknaden. Uthyrningsmarknaden har förändrats en hel del det senaste året och här berättar JLL:s uthyrningschef David Nilsson och de senaste trenderna, vakansutmaningen och hur marknaden kommer utvecklas under 2024.


Mattias Baggfelt, chef för Debt & Financial Advisory på JLL, tror på ett 2024 där ränteläget successivt kommer bli bättre och där en första sänkning kommer någon gång kring maj/juni.

JLL:s expert: "Väldigt positivt på obligationsmarknaden just nu"

Ekonomi/Finansiering Inledningen av året har inneburit några bakslag för de korta och långa räntorna och sent som häromdagen kom det dåliga inflationssiffror från USA som påverkat den noterade delen av fastighetssektorn på ett negativt sätt. Men Mattias Baggfelt, chef för Debt & Financial Advisory på JLL, tror ändå på ett 2024 där ränteläget successivt kommer bli bättre och där en första sänkning kommer någon gång kring maj/juni.


JLL expanderar med två nya medarbetare

Bolag JLL expanderar ytterligare inom Project & Development Services och förstärker teamet med två nya medarbetare: Hanna Widéen och Nicholas Jessen.


Fleminggatan 20.

Folksamgruppen förvärvar fastighet på Kungsholmen i Stockholm

Ekonomi/Finansiering KPA Pension, som är en del i Folksamgruppen, har förvärvat fastigheten Brädstapeln 13 på Kungsholmen i Stockholm. Säljare är Europa, en paneuropeisk fondförvaltare inom fastigheter.


Daniel Gorosch.

Så ska Daniel Gorosch bygga upp Catella till nummer ett

Bolag I början av året meddelade Daniel Gorosch att han lämnade uppdraget som CCO på Colliers, en roll han tog efter förvärvet av Pangea. Nu har han tagit steget in på en av Catellas vd-stolar och ser stora möjligheter att återuppbygga bolagets marknadsandel i marknadsläget som råder.


Nyckelspelare lämnar JLL för tidigare arbetsgivare

Bolag Återvänder till bankvärlden efter fyra år hos rådgivare.


JLL har utsett Fanny Fröjd till Head of PM Corporates inom Project & Development Services (P&DS).

JLL utser Fanny Fröjd till Head of PM Corporates

Karriär JLL har utsett Fanny Fröjd till Head of PM Corporates inom Project & Development Services (P&DS). PM Corporates avser den delen av verksamheten som fokuserar på projektledning för att hjälpa kontorshyresgäster med sina lokalförändringsprojekt.


Geopolitiken sätter spår i de internationella investeringarna.

Så påverkas hotelltransaktions- och kapitalmarknaden av geopolitiken

Transaktioner Var kommer hotellkapitalet ifrån och hur rör det sig på marknaden? När JLL-chefen ska sammanfatta hur det geopolitiska spiller in på hur kapitalet rör sig så finns det ett antal olika marknader som man ska hålla ögonen på.


Niclas Höglund, analyschef på JLL, om fastighetsaktier på börsen.

Fastighetsbörsen som kärvar – därför dröjer vändningen: "Rekordhög rabatt"

Bolag Större delen av oktober har det varit rött för de flesta noterade fastighetsbolagen på de största listorna, och hittills år är det endast fyra bolag som kan redovisa en positiv utveckling på börsen. Den negativa utvecklingen har lett till rekordhöga rabatter i den noterade fastighetssektorn, och frågan är hur mycket mer bolagen kan sjunka innan den större vändningen kommer? För att försöka bevara detta och andra börsrelaterade frågor tar Fastighetssverige hjälp av JLL:s analyschef Niclas Höglund som ger både hoppfulla och dystra besked för framtiden.


Till vänster syns Dan Sandstedt, Head of Capital Markets på Newsec, i mitten Carolina Herling, Head of Investment på Savills och till höger Daniel Anderbring, Head of Capital Markets Sverige på JLL.

Rådgivartrion om nya transaktionsmarknaden: "Utmanande att stänga pågående affärer"

Bolag Idag avslutar Fastighetssverige kartläggningen där några av branschens största transaktionsrådgivare ger sin bild av hur de upplevt den historiskt svaga transaktionsmarknaden hittills under året. De berättar om de nya utmaningarna, möjligheterna och trenderna på marknaden. Idag har turen kommit till en trio rådgivare bestående av Newsec, JLL och Savills.


Niclas Höglund, analyschef på JLL, om fastighetsaktier på börsen.

Fastighetsbörsen halverad sedan toppen

Bolag De noterade fastighetsbolagen har tappat 49 procent av sitt värde från toppen i november 2021, men har samtidigt gått upp 20 procent från oktober förra året. JLL:s analyschef Niclas Höglund ger sin bild av fastighetsbörsen och varför han hade hoppats på lite bättre prestationer som en indikator för direktmarknadens riktning framöver.


Annika Winsth, chefsekonom på Nordea.

Winsth: "Räknar med att räntan sänks först i september 2024"

Ekonomi/Finansiering Nordeas chefsekonom Annika Winsth deltog under JLL:s senaste Nordic Outlook som hölls under onsdagen. Hon var tydlig med att hon inte vill se några fler räntehöjningar från Riksbanken men att hon ser en uppenbar risk att det blir höjning inte bara i september utan även i november. Hon kommenterar även problemen på den svenska fastighetsmarknaden där hon eftersöker nyansering och en förståelse för varför marknaden fått så dåligt rykte internationellt.


KKR köper last-mile-logistik i Stockholm

Transaktioner KKR och Mirastar etablerar sig i Sverige genom förvärv av modern fastighet för "last-mile"-logistik i Stockholm. Transaktionen är KKR:s andra i Norden i år via sin Core+ Real Estate-strategi.


Panorama i Bredäng.

Heba och Åke Sundvall säljer fyra fastigheter till Resinova

Transaktioner Heba och Åke Sundvall har genom sina JV-bolag Doktoranden i Rosendal AB och VFG 4 AB tecknat avtal om överlåtelse av fyra fastigheter i Bredäng och Rosendal i Uppsala. Köpare är Resinova Bostads AB. Affären genomförs som två bolagsaffärer och tillträdet är 29 september 2023 respektive 1 december 2023.


Katarinahuset vid Slussen.

Internationell mediekoncern till Katarinahuset vid Slussen

Uthyrning Atrium Ljungberg har tecknat avtal om cirka 1 900 kvadratmeter med en internationell mediekoncern, som flyttar sitt svenska huvudkontor till Katarinahuset.


Niclas Höglund, analyschef på JLL, om fastighetsaktier på börsen.

JLL:s expert: Det talar för och emot fastigheter på börsen

Bolag Sedan oktober 2022 har fastighetssektorn på börsen sakta börjat återhämta sig efter slakten under fjolårets första nio månader, även om februari har varit en svajig månad. JLL:s analyschef Niclas Höglund ger här sin bild av vad som talar för respektive emot fastighetsaktierna just nu och framåt.


Fastigheten Väghyveln 6 får Blackrock som ny ägare.

Slättö säljer till Blackrock

Transaktioner Slättö Value Add I har genom logistikplattformen Evolv avyttrat en pågående logistikutveckling i Pilängen Logistics Park i Örebro till Blackrock Alternatives.