Image

Grönt och hållbart i Kvillebäcken

Energi/miljö En ekologisk juicebar, ett grönt café och ett hållbart hälsohus. Nu skriver åtta byggherrar i Göteborg under på att de ska satsa på socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbara verksamheter i Kvillebäcken. Som ett resultat av satsningarna öppnar nu en rad nya verksamheter med ett tydligt hållbarhetsfokus.
Publicerad den 2 Juni 2014

– Kvillebäcken ska bli Göteborgs nya gröna och hållbara stadsdel. Det ställer inte bara krav på oss byggherrar utan även på näringsidkare som flyttar in i området. Alla bolag som bygger i Kvillebäcken har därför undertecknat ett lokalfördrag där vi åtar oss att främja variation och hållbarhet bland verksamheterna i området. Ett initiativ som bland annat resulterat i att en ekologisk juicebar och ett grönt café nu öppnar i Kvillebäcken, säger Älvstranden Utvecklings Olle Lindkvist, som är talesperson för Kvillebäcken.

Den ekologiska juicebaren som öppnade i mars i Kvillebäcken heter Juicekällan. På Juicekällan använder man enbart ekologiska råvaror och erbjuder allt från juicer och smoothies till fruktsallader och egengjorda rawfood-bars. Juicekällan finns sedan tidigare på Kyrkogatan i Göteborg och öppnar sin andra butik på Gustaf Dalénsgatan i Kvillebäcken.

– Vi valde att etablera oss i Kvillebäcken eftersom det är en ny och spännande stadsdel med ett tydligt miljötänk. Tillsammans med Backaplan tror vi att Kvillebäcken kan bli Hisingens centrum med både nya restauranger, saluhall, gym och en ekologisk juicebar som en naturlig mötesplats i området, säger Alexandra Brand som driver Juicekällan.

Café Kvillebäcken är en annan ny grön verksamhet som nyligen öppnade i Kvillebäcken. På Café Kvillebäcken satsas det på Kravmärkta varor, sopsortering och på att tillverka baguetter och sallader på plats för att undvika onödigt matspill.

Dessutom öppnade nyligen en ny frisör på torget i Kvillebäcken. I salongen satsar man bland annat på att erbjuda naturligt schampo utan parabener samt snålspolande munstycken, för att spara vatten. Andra exempel på hållbara verksamheter i Kvillebäcken är det nya hälsohuset samt Kville Saluhall.

I Kvillebäcken byggs nu 2 000 nya lägenheter som kommer att samsas med kontor, butiker, restauranger, förskolor och en rad andra verksamheter. Ända sedan start har miljöambitionerna för Kvillebäcken varit högt ställda då det blir den första stadsdelen i Göteborg som byggs efter stadens nya tuffa miljökrav. Dessutom ska samtliga byggnader i stadsdelen certifieras enligt det svenska miljöklassningssystemet Miljöbyggnad och uppnå klass silver.

Grunden för Kvillebäckens miljöarbete är Kvillebäcksfördraget som 2010 signerades av de bolag som bygger i området och handlar om att Kvillebäcken ska bli en socialt, ekologisk och ekonomiskt hållbar stadsdel. Det nya lokalfördraget är en förlängning av detta initiativ och har som mål att stötta arbetet med att skapa en levande stadsdel med fokus på hållbarhet.

Totalt kommer 24 000 kvadratmeter, det vill säga cirka 15 procent av Kvillebäcken att bestå av verksamhetslokaler. Strävan är att få en blandning av servicebutiker, caféer och andra aktörer att etablera sig i området samt att dessa ska stötta Kvillebäckens hållbarhetsprofil. I det nya lokalfördraget tar man bland annat upp följande punkter i beaktning av val av hyresgäster:

# Verksamheter som stöttar en hållbar stadsdel ska aktiv sökas upp.
# Hyresgäster vars verksamheter bidrar till variation och stadsdelens hållbarhetsprofil, socialt och miljömässigt ska premieras.
# Verksamheten bedrivs utifrån en tanke som värnar om människa och miljö.
# Fastighetsägaren ska uppmuntra hyresgäster att bedriva verksamheten på ett ekologiskt och miljömässigt vis.

De åtta byggherrarna i Kvillebäcken är Derome, Wallenstam, Bostadsbolaget, HSB,Ivar Kjellberg, NCC, Veidekke och Älvstranden Utveckling.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Jättepotential få ner vakanserna"

Bolag Grandab är lokal samarbetspartner till Regio. Carl Petre, partner på Grandab, beskriver för Fastighetssverige om det jättearbete som nu ligger framför dem vad gäller att få ner vakanserna i det stora Mölndalsbeståndet. Han beskriver potentialen i området.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY