Image
Filip Elland, Karin Mizgalski, Klara Appelqvist och Nickie Excellie samtalade om bolagens hållbarhetsutmaningar på Stora Hållbarhetsdagen.

Så ser fastighetsjättarna på sitt hållbarhetsansvar

Energi/miljö Fastigheter utgör en stor del av utsläppen idag och som mäktig fastighetsägare har man ett stort ansvar. Hållbarhetscheferna för några av fastighetsbjässarna berättade på Fastighetssveriges event Stora Hållbarhetsdagen om sitt arbete inom området.


Wallenstams huvudkontor i Stockholm.

Öppnar restaurang i legendariska "Varuhuset"

Uthyrning Nu öppnar en ny mötesplats i entréplan på Wallenstams Stockholmskontor. Det är restaurangägaren Acki Kokotos som öppnar restaurang Noema på Birger Jarlsgatan 64. En restaurang som lockar med nya matupplevelser med inspiration från hela världen.


Strand galleria i centrala Luleå.

Fastighetsbolagen ger sin bild av butiksvakanserna

Uthyrning Uppsägningarna av hyreskontrakt i detaljhandeln har ökat under året. Det menar Svensk Handel. Fastighetssverige vände sig till några av fastighetsbolagen för att höra om de märker av ökande vakanser och en rörelse bland hyresgästerna.


Hans Wallenstam.

Hans Wallenstam utesluter inte byggstarter: "Meddelar när vi startar"

Bolag Kvartal nummer tre år 2023 har för Wallenstams del inte innehållit så mycket aktivitet. Bolaget har inte startat några nya lägenheter under tredje kvartalet. Däremot har man färdigställt 75 lägenheter och har 1 163 i produktion just nu. Men Hans Wallenstam utesluter inte nyproduktion innan årets slut.
– Ett tag skenade byggkostnaderna, nu är prisbilden bättre.


Skärmavbild 2023-10-20 kl. 08.30.04

Ökade hyresintäkter för Wallenstam

Bolag Wallenstams hyresintäkter för fastigheter uppgick till 697 miljoner kronor i det tredje kvartalet 2023. Förvaltningsresultatet sjönk från 343 miljoner kronor till 297, vilket är en minskning med 13,4 procent mot föregående år.
– Långsiktighet och lågt risktagande kännetecknar Wallenstam och det ser jag att vi verkligen har nytta av nu i ett sämre omvärldsklimat. Vi har rustat oss väl, finansiellt och organisatoriskt såväl som gällande sammansättningen av vårt fastighetsbestånd, skriver vd Hans Wallenstam i rapporten.


Victoriapassagen, där Oscar Jacobson nu öppnar.

Sustain by Oscar Jacobson till kvarteret Victoria

Uthyrning Oscar Jacobson satsar i Göteborg med nyöppnande av hållbarhetsbutiken "Sustain by Oscar Jacobson" samt ombyggnad av butiken på Avenyn. Det blir runt årsskiftet som den nya butiken öppnar i Wallenstams lokaler mitt i Victoriapassagen i Göteborg.


Kostymskäddaren Pelote ligger granne med passagen där Hasselssons ska etablera sig.

Fish ’n’ kostym på Drottninggatan

Uthyrning Under snart två års tid har Wallenstams fastighet i centrala Göteborg på hörnet mellan Korsgatan och Drottninggatan renoverats. Nu kanske slutet på det börjar närma sig, efter att renoveringen enligt hyresgästerna försenats mer än ett år. I förra veckan tillkännagav man att hyllade fiskrestaurangen Hasselssons ska flytta in – intill en kostymskräddare.


Till vänster syns planområdet från öster med byggnad över Götatunneln. Till höger syns en illustration som visar kvarteren i flygvy sett från nordöst.

Komplicerade överdäckningen i Göteborg ska antas

Bygg/Arkitektur Detaljplanen för den miljardstora överdäckningen av Götaleden i centrala Göteborg står redo att antas i kommunfullmäktige nästa vecka, en plan där Vasakronan, Wallenstam, Ernst Rosén och Skanska fått markanvisningar. Så kommer Göteborgs innersta delar att förändras och här är de komplicerade delarna i det kostsamma projektet.


Bistro Bangatan tar plats i Wallenstams lokaler.

Bistro ny hyresgäst i Wallenstams Vita Björn

Uthyrning På Wallenstams fastighet Bangatan 21 öppnar nu Bistro Bangatan. Tidigare var lokalen i många år hem åt den indiska restaurangen Tandoor.


Morris stänger sin butik på Södra Larmgatan.

Svenska modehuset stänger butik i CBD

Uthyrning Slår igen butik hos i centralt läge hos Wallenstam.


Fastighetssverige listar de tio största fastighetsägarna i Göteborg.

Här är Göteborgs största fastighetsägare

Lista Fastighetssverige har kartlagt de tio största fastighetsägarna i landets tio största kommuner. I dag har turen kommit till Göteborg, som med sina 596 841 invånare är landets näst största kommun enligt SCB.


Wallenstams förslag innebär att arkader kan byggas in längs Drottninggatan, invid Östra Hamngatan. Den aktuella fastigheten hörde tidigare till Handelsbanken som sålde den till Wallenstam för över 1,1 miljarder kronor i slutet av 2021.

Wallenstams nya grepp kring centrala miljardköpet

Bygg/Arkitektur I slutet av 2021 köpte Wallenstam den centrala pärlan Inom Vallgraven 15:13 av Handelsbanken för över 1,1 miljarder kronor. Nu tar fastighetsjätten ett nytt grepp kring det värdefulla nyförvärvet.


Wallenstam får tidig markreservation i Norra Djurgårdsstaden förnyad.

Wallenstam får tidig markreservation förnyad

Bygg/Arkitektur Bolaget fick den tidiga markreservationen i Hjorthagen redan i slutet av 2015 men än så länge finns det många frågor som måste redas ut innan bolaget kan komma närmare en detaljplansprocess.


Vd:arna Jörgen Eriksson för Catena, Erik Selin på Balder och Hans Wallenstam för Wallenstam.

Bolagsanalysen: "Ibland är man poppis – ibland inte"

Bolag Under Kapitalmarknadsdagarna i Båstad som hölls tidigare i juli bjöds det på aktieanalytikernas syn på några av fastighetsbranschens största bolag. Där listades de olika bolagens styrkor och utmaningar, samtidigt som bolagens vd:ar fick ge svar på tal. Fastighetssverige har sammanställt hur analyserna löd. Igår kunde ni läsa om Diös, Platzer och Wihlborgs och idag bjuds det på Balder, Catena och Wallenstam.


Hans Wallenstam.

Lägre förvaltningsresultat för Wallenstam

Bolag Fastighetsbolaget Wallenstam levererar ett förvaltningsresultat på 267 miljoner kronor för det andra kvartalet 2023, vilket är 4 procent lägre än det förväntade resultatet som låg på 279 miljoner kronor enligt en sammanställning gjord av Infront. Hyresintäkterna har dock stigit för bolaget.
– Jag känner mig både nöjd och trygg med Wallenstams finansiella situation, skriver Hans Wallenstam i vd-ordet till rapporten.


Slettvoll öppnar hos Wallenstam på Avenyn.

Slettvoll öppnar flaggskeppsbutik på Avenyn

Uthyrning I början av nästa år tar inredningsdesign från norska Slettvoll plats på Avenyn i Göteborg. Med ambitionen att bidra till ett skönare boende öppnar Slettvoll en 542 kvadratmeter stor flaggskeppsbutik i inspirerande miljö på Kungsportsavenyen 31-35.


Kallebäcks terrasser.

Wallenstam ser fortsatt stark efterfrågan på kommersiella lokaler

Bolag Wallenstam har under årets andra kvartal gjort flertalet nyuthyrningar i centrala Göteborg. I de fem projekt i Göteborg, Härryda och Uppsala som man avslutat har 568 lägenheter färdigställts och bolaget har 1 236 lägenheter under produktion.


Tillställningen avslutades i den fantastiskt ljumma gotländska sommarkvällen på Kasais takterrass.

Almedalsmiddag i hållbarhetens tecken

Event Fastighetssverige bjöd, tillsammans med Corporate Fiber, under tisdagskvällen på middag för en skara experter inom hållbarhet. Flertalet ansvariga på fastighetsbolag och aktörer inom bland annat återbruk träffades och umgicks på Kasai i centrala Visby.


I november öppnar Bar El Guiri på Kungsportsplatsen 1.

Känd Göteborgskrögare öppnar nytt hos Wallenstam

Uthyrning I november öppnar Peter Segerdahl nya Bar El Guiri i Wallenstams lokaler på Kungsportsplatsen i Göteborg.


Detaljplanen för verksamheter och bostäder vid Smålandsgatan i Göteborg antogs i fullmäktige i slutet av maj. En del av detaljplanen berör Wallenstams fastighet Heden 47:2 där Wallenstam och Ullevi Tennisklubb under en längre tid tillsammans har arbetat för att utveckla platsen vid nuvarande tennisanläggning. Nu föreslås Wallenstam få förlängt sin markanvisning en tredje gång då bolaget och staden inte kommer överens om ett pris för de aktuella byggrätterna.

Wallenstam och staden kan inte enas om pris på centrala byggrätter

Bygg/Arkitektur Wallenstam är enda aktören inom projektet som staden ännu inte tecknat avtal med och nu föreslås bolagets markanvisning vid Gamla Ullevi förlängas en tredje gång. Läs om projektet och bolagets kommentar kring situationen.