Image

Credi: Sjunkande index från höga nivåer

Ekonomi/Finansiering Catellas kreditbarometer Credi för mars 2014 visar att huvudindexet sjönk med 1,6 enheter till 67,7. Trots nedgången visar huvudindexets nivå, klart över jämviktstalet 50, fortfarande på ett starkt nuläge och en positiv trend för låntagarna på den svenska fastighetsmarknaden.
Publicerad den 12 Mars 2014
Niclas Forsman och Daniel Anderbring. Bild: Catella
Niclas Forsman och Daniel Anderbring.

Mellan slutet av 2013 och mars 2014 har tillgången till fastighetsfinansiering överlag fortsatt att förbättras och kreditmarginalerna fortsatt att krympa. De affärer som genomfördes under 2013 och 2014 visar tydligt att belånade investerare har blivit mer aktiva som köpare inom segmentet affärer över 100 miljoner euro.

- Med ett nulägesindex i topp samtidigt som förväntningsindexet faller förväntar vi oss att marknadssentimentet kommer att röra sig i sidled under de närmaste månaderna, samtidigt som det kommer att ligga kvar på en nivå där det utgör ett tydligt stöd för såväl likviditet som riskaptit, säger Daniel Anderbring, analytiker på Catella.

Den genomsnittliga belåningsgraden för börsnoterade fastighetsbolag ökade med 1,2 procentenheter till 56,2 procent under fjärde kvartalet 2013, samtidigt som genomsnittsräntan sjönk med 0,2 procentenheter till 3,8 procent.

- Krympande kreditmarginaler och räntor driver just nu såväl intjäning som investeringsaktivitet för belånade investerare, säger Niclas Forsman, analytiker på Catella.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Närmar sig kommunal förtätning

Bygg/Arkitektur Kommunala bostadsbolaget MKB kan tillföra närmare 300 nya bostäder i Hyllie. Fastighetssverige berättar mer om projektet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY