Image
SBB:s vd Leiv Synnes.

SBB lånar 5,7 miljarder och startar JV

Ekonomi/Finansiering SBB etablerar nytt joint venture-bolag tillsammans med Castlelake som tecknar ett låneavtal om cirka 5,7 miljarder kronor.


Trappor till Köpenhamn Metro.

Alternativa finansiärer sökes när Malmö vill växa mot Köpenhamn

Ekonomi/Finansiering Om Köpenhamns femte tunnelbanelinje fick stationer i Malmö skulle staden kunna växa med en halv miljon. Men när Trafikverkets planer inte medger nysatsningar vill Öresundsmetroprojektet utreda finansieringsfrågan på egen hand. Under sommarens Almedalsvecka anordnar man seminarer på temat alternativ finansiering.


Finansinspektionens senaste analys visar att det finns stora finansiella risker i små och medelstora fastighetsbolag.

FI-analys visar stora finansiella risker i små och medelstora fastighetsbolag

Ekonomi/Finansiering Många mindre, onoterade fastighetsbolag har en hög belåningsgrad och låg räntetäckningsgrad vilket gör dem sårbara i ett läge med höga räntor och lägre intäkter. I ett sådant scenario skulle de mindre fastighetsbolagen utgöra huvuddelen av bankernas kreditrisker kopplat till fastighetssektorn. Det framgår av en ny FI-analys som Fastighetssverige tagit del av.


Hyresgästföreningens chefekonom Martin Hofverberg.

Ny undersökning: Majoritet av svenskarna emot marknadshyror

Ekonomi/Finansiering En ny undersökning utförd av Indikator Opinion på uppdrag av Hyresgästföreningen visar att en överväldigande majoritet av svenskarna är emot marknadshyror. Och resultatet står sig oavsett vilken partitillhörighet man säger sig ha, vilken upplåtelseform, eller vilket län man bor i.


Karin Witalis ansvarar för SEPREF:s konsensusprognos. Den har genomförts 63 gånger – under omkring 15 års tid – vilket ger unika möjligheter till historiska jämförelser.

Stigande primehyror och stabilisering – ny prognos för andra kvartalet

Ekonomi/Finansiering Seprefs konsensusprognos för andra kvartalet 2024 avseende utvecklingen av hyror och avkastningskrav för kontor i Stockholm, Göteborg och Malmö visar att trenden med stigande hyror i prime-segmentet är fortsatt stark.


Danske Banks seniora kreditanalytiker Louis Landeman om den pressade likviditeten i SBB.

Kreditanalytikern: "Rekonstruktionshotet är inte överspelat för SBB"

Ekonomi/Finansiering På nytt står SBB:s ekonomi i fokus när likviditeten framåt ifrågasätts, denna gång av kredithuset Fitch. Fastighetssverige vände sig till Louis Landeman, chef för kreditanalys på Danske Bank, för hans åsikter om hur bolaget hanterat krisen så här långt och vilka utmaningar de har framåt.


Likviditeten är hotad i SBB enligt kredithuset Fitch.

Kredithuset: "SBB kommer att få slut på likviditet efter juni"

Ekonomi/Finansiering Kreditvärderingsinstitutet Fitch upprepar kreditbetyget CCC+ för fastighetsbolaget SBB med “watch negative", vilket innebär att det kommer att bevakas med risk för ytterligare sänkning framöver.


Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank.

Därför är amerikanska valet viktigaste faktorn för svensk ekonomi

Ekonomi/Finansiering Amerikanerna fortsätter stänga dörren för handel med Kina och Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank, menar att svensk ekonomi kommer att påverkas stort av USA:s riktning framåt – oavsett vem av de två huvudkandidaterna som vinner höstens amerikanska val.


Mörsaren 5.

Bostadsrättsförening förvärvar på Gärdet i Stockholm

Ekonomi/Finansiering Bostadsrättsföreningen Mörsaren 5 har den 8 maj förvärvat fastigheten Stockholm Mörsaren 5 på Rindögatan 19 i Stockholm för ombildning till bostadsrätt.


Den norska fotbollsstjärnan Erling Haaland har köpt 50 000 aktier i Entra.

Haaland tankar aktier i norska fastighetsjätten

Ekonomi/Finansiering Den norska fotbollsstjärnan Erling Haaland, till vardags anfallare i Premier League-laget Manchester City, har köpt aktier för drygt fem miljoner norska kronor i Entra, något den norska nyhetssajten E24 var först med att rapportera om.


Jens Magnusson, SEB, Andreas Wallström, Swedbank, Christina Nyman, Handelsbanken, Tor Borg, Citymark Analys och Robert Boije, SBAB ger sin syn på hur Riksbanken kommer att agera kring räntan vid dagens besked.

Stor ekonomipanel – så gör Riksbanken med räntan

Ekonomi/Finansiering Blir det en första räntesänkning idag eller väntar Riksbanken till juni i alla fall? Den frågan får vi svar på idag när nästa penningpolitiska besked kommer. Fastighetssverige har samlat ett antal tunga ekonomiska röster för att få deras syn på hur Riksbanken kan komma att agera, vad som talar för respektive emot en sänkning och vilken effekt beslutet kan få på bostads- och fastighetsmarknaden framöver.


Riksbanken sänker räntan med 25 punkter.
På bilden riksbankschefen Erik Thedéen.

Riksbanken sänkte räntan med 25 punkter

Ekonomi/Finansiering Inflationen närmar sig målet samtidigt som konjunkturen är svag och Riksbanken anser sig därför kunna lätta på penningpolitiken. Direktionen beslutade därför att sänka styrräntan med 0,25 procentenheter till 3,75 procent, något som Riksbanken meddelade i onsdags. Om inflationsutsikterna står sig kan styrräntan komma att sänkas ytterligare två gånger under andra halvåret skriver Riksbanken.


Christoffer Abramson, Catella

Catella minskar rörelsevinsten

Ekonomi/Finansiering Catella ökar omsättning men minskar rörelseresultat.


Oscar Properties har kallats till en konkursförhandling som ska hållas den 20 maj.

Då sker Oscar Properties konkursförhandling

Ekonomi/Finansiering Hårt pressade Oscar Properties har kallats till konkursförhandling av Stockholms tingsrätt och förhandlingen är satt till den 20 maj, det framgår av handlingar från domstolen som Fastighetssverige tagit del av.


Pressade jättens drag – ingen bonus till ledningen 2023

Ekonomi/Finansiering Under 2022 fick samtliga medlemmar av SBB:s ledning bonus men för 2023 uteblev den helt, det framgår av bolagets årsredovisning.


Tom Leahy, MSCI.

Chefsanalytikern: "Det krävs en betydande omprissättning"

Ekonomi/Finansiering MSCI:s chefsanalytiker Tom Leahy gör en utblick för hur transaktionsvolymerna kan utvecklas, var konkurrensen om kontoren finns och hur internationella aktörer nu kan slå sig in på den svenska marknaden.


Ulrika Lindmark.

Newsecs analytiker om fastighetsmarknaden idag: Framtidstro och osäkerhet om vartannat

Ekonomi/Finansiering De senaste två åren har transaktionsfesten kommit av sig. Men hur är det nu? Börjar investerarna vädra morgonluft även i tider där stigande räntor inneburit stora utmaningar? Ulrika Lindmark är analyschef på Newsec och enligt henne finns fortsatt kraft och kapital att genomföra stora förvärv.


Villagatan, Östermalm.

Ny statistik visar Sveriges dyraste gator

Ekonomi/Finansiering Fastighetsbyrån har listat de dyraste gatorna runt om i Sverige utifrån siffror från Svensk Mäklarstatistik. Dyrast är Önskeringsvägen i Bromma, Stockholms län med ett snittpris på hela 20,8 miljoner. Men priserna skiljer sig rejält över landet.


Deltävlingar och final i Eurovision 2024 kommer att hållas i Malmö Arena som ägs av Doxa. För att möjliggöra en fungerande hantering av uppkomna säkerhetskostnader i samband med Eurovision föreslår stadskontoret att de nämnder som får ökade kostnader utöver de budgeterade, för säkerhetsåtgärder vid aktiviteter som Malmö stad har åtagit sig under Eurovision, tillåts göra ett negativt resultat motsvarande dessa kostnader.

Nämnder får göra negativt resultat kopplat till säkerhetsåtgärder under Eurovision

Ekonomi/Finansiering För att möjliggöra en fungerande hantering av säkerhetskostnader i samband med Eurovision föreslår stadskontoret i Malmö att de nämnder som får ökade kostnader utöver de budgeterade, för säkerhetsåtgärder vid aktiviteter under Eurovision, tillåts göra ett negativt resultat motsvarande de kostnaderna. Förslaget har stött på politiskt motstånd.


Oscar Properties har förbrukat mer än hälften av aktiekapitalet.

Likvidering nu på Oscar Properties horisont – kallar till kontrollstämma

Ekonomi/Finansiering Oscar Properties har förbrukat mer än hälften av sitt aktiekapital. Det konstaterar bolaget efter att ha upprättat en kontrollbalansräkning.