Image
EY Real Estate analyschef Peter Wiman berättar om tendenserna på den internationella fastighetsmarknaden.

Analyschefen: "Den internationella marknaden har dragit i handbromsen"

Ekonomi/Finansiering Oroliga tider leder till att investerare söker sig hem till den egna lokala marknaden. Det säger Peter Wiman, analyschef på EY Real Estate, som gav en djupare analys av den internationella fastighetsmarknaden när han talade på Fastighetssveriges event Stora Kontorsdagen under torsdagen.


Annika Winsth, chefsekonom på Nordea

Winsth kritisk till Riksbankens beslut: "De utgår från gammal data"

Ekonomi/Finansiering Nordeas chefekonom Annika Winsth är kritisk till Riksbankens senaste höjning av styrräntan och hyser farhågor över deras aviserade höjningar i februari och april nästa år. Hon tycker också att Riksbanken fört en expansiv penningpolitik under alldeles för lång tid fram till 2022, och att det har förvärrat dagens problem. Under Fastighetssveriges event Stora Kontorsdagen berättade hon mer om den svåra ekonomiska situationen och hur räntehöjningarna riskerar att skada en svensk ekonomi som redan dyker väldigt snabbt.


Efter gårdagens räntebesked från Riksbankens väntar sig UC att kraftiga avgiftshöjningar stundar för högt skuldsatta bostadsrättsföreningar.

UC: Kraftiga avgiftshöjningar stundar för högt skuldsatta bostadsrättsföreningar

Ekonomi/Finansiering Riksbankens besked under gårdagen om en ytterligare höjd styrränta på 0,75 procent blir ett hårt slag mot många bostadsrättsföreningar som är högt skuldsatta. Höjda räntekostnader och stigande inflation innebär i många fall kännbara kostnadsökningar för bostadsrättsföreningar. Färsk unik data från UC visar på hur avgifter påverkas av ökad ränta för samtliga Sveriges bostadsrättsföreningar, och vilka föreningar och hushåll som drabbas hårdast.


London i fortsatt investeringstopp

Rapport: Fastighetsbranschen räknar med recession innan årsskiftet

Ekonomi/Finansiering Förra årets positiva tongångar har förbytts till moll, det här visar PwC:s och Urban Land Institutes årliga rapport om den europeiska fastighetsmarknaden. Rapporten visar även att inflation och räntor skapar allt mer oro inom branschen, men att ESG ses som ett ljus i mörkret och en väg till omställning.


Anders Nygren, vd för Hufvudstaden framför Kvarteret Johanna i Göteborg. Obs. Bilden är ett montage.

Hufvudstaden redovisar marginellt lägre förvaltningsresultat i tredje kvartalet

Ekonomi/Finansiering Fastighetsbolaget Hufvudstaden redovisar ett marginellt lägre förvaltningsresultat i tredje kvartalet 2022, jämfört med samma period året innan.


Alexandra Stråberg, chefsekonom Länsförsäkringar Bank

Chefsekonomen: Riksbankens höjningar är tuff men nödvändig medicin

Ekonomi/Finansiering Det är lätt att tro att när tillgång och efterfrågan möts så löser sig allt. Världen är dock så mycket mer komplex än så. Och den lilla skutan Sverige har svåra vågor att navigera i när svallvågorna från globala problem och aktörer slår till. Det menar Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar Bank.


Frida Carlsson, värderare på Cushman & Wakefield

Bistra tider inom handeln med handelsfastigheter

Ekonomi/Finansiering 2022 har bjudit på väldigt få transaktioner av handelsfastigheter. Det hade dock kunnat vara värre berättar Frida Carlsson, värderare på Cushman & Wakefield. En tydlig trend är att internationella investerare nästan helst försvunnit, i rädsla för hur utvecklingen ser ut på i andra länder.


Förvärvet av Stockholm Skavsta Flygplats är en viktig milstolpe för vår framtida tillväxt, säger vd:n Dieter Sand

Arlandastad Group: "Vi flyttar fram våra positioner"

Ekonomi/Finansiering Delårsrapporten för januari - juni 2022 innehåller ett redovisningsfel avseende Bake My Day-affären, vilket är huvudanledningen till tredje kvartalets negativa resultat. I delårsrapporten redovisade Arlandstad Group för hög orealiserad värdeförändring i fastigheten motsvarande 97 miljoner kronor.


Christina Nyman.

Handelsbankens fastighetsrapport: Bostadsbyggandet ned 40 procent

Ekonomi/Finansiering Det är stiltje på fastighetsmarknaden, med låga transaktionsvolymer både på privata och kommersiella fastigheter. Handelsbankens prognos är att bostadsbyggandet minskar med cirka 40 procent jämfört med 2021. Fastighetsägare höjer hyrorna i snabbare takt men det väger inte upp för fastighetsbolagens stigande finansieringskostnader.


Fredrik Isaksson, chefsekonom Byggföretagen

Byggföretagens prognos: Investeringarna minskar med tio procent

Ekonomi/Finansiering Igår presenterade Byggföretagen sin inställning till avtalsrörelsen och deras konjunkturprognos för 2023. Det är en nedgång i investeringar som särskilt kommer drabba bostadsbyggandet, men det finns regioner i landet som kommer se en fortsatt tillväxt menar chefsekonomen Fredrik Isaksson.


Tomas Carlsson.

Tomas Carlsson: Uthyrningarna är ett problem för NCC

Ekonomi/Finansiering Igår presenterade NCC sin senaste delårsrapport. NCC har egentligen ganska bra förutsättningar menar vd Tomas Carlsson, men både uthyrningen och nedskrivningen av ett fåtal fastigheter är saker som hade kunnat vara bättre berättar han för Fastighetssverige.


Huvudkontor China Evergrande Centre.

Carnegies förvaltare: Pyramidspelet i fastighetsmarknaden kan få stora konsekvenser

Ekonomi/Finansiering Elisabeth Svantesson lyfte i sin prognos för ekonomin i måndags att inflationen kommer landa på 5,6 procent nästa år. Ett av orosmomenten som hon lyfte var risken i hur de svenska kommersiella fastighetsbolagen ska klara av räntehöjningarna. Men Elisabeth Svantesson lyfte också osäkerheten kring fastighetsmarknaden i Kina.


Den nya fastigheten ligger på Alderholmen i Magasinsområdet, centrala Gävle.

Diös förvärvar fastighet i centrala Gävle

Ekonomi/Finansiering Diös förvärvar en kommersiell fastighet om 1 136 kvadratmeter i Magasinsområdet på Alderholmen i centrala Gävle. Diös äger sedan tidigare ett flertal fastigheter i samma område och syftet är att komplettera och stärka beståndet i den expansiva stadsdelen. Säljare är Fastighetsmani och tillträde sker omgående.


Tomas Carlsson, vd för NCC

NCC minskar omsättning och vinst under tredje kvartalet

Ekonomi/Finansiering Byggbolaget NCC, som tidigare har vinstvarnat, minskar omsättningen och vinsten enligt definitiva siffror.


Johanna Skogestig, vd för Vasakronan.

Vasakronan presenterar ödmjukt stark delårsrapport

Ekonomi/Finansiering Vasakronans vd Johanna Skogestig är stolt över redovisa ett starkt resultat med ett ökat driftsöverskott och att Vasakronan håller ett fortsatt högt tempo i nyuthyrningen. "Vi kan inte påverka de makroekonomiska förutsättningarna men vi försöker förhålla oss till dem på ett klokt sätt" säger hon till Fastighetssverige.


Jesper Göransson, vd för Peab.

Peab: "Sista käppen i hjulet var höjningen av styrräntan"

Ekonomi/Finansiering Vikande marknad i Sverige – Finland och Norge går bättre, eller i alla fall inte lika illa. I fredags presenterade Peab sin delårsrapport. Än så länge har Peab en stark orderstock på bostäder om cirka 31 miljarder. Mycket talar dock om att just bostadsmarknaden kommer falla berättar vd Jeper Göransson på presentationen av delåret.


Anette Frumerie, vd för Rikshem.

Rikshems delårsrapport: Stabila i en orolig tid

Ekonomi/Finansiering Rikshem ökade sina hyresintäkter med 4,0 procent. Driftsöverskottet uppgick till 1 381 miljoner kronor (1 359), en ökning med 1,6 procent. Rikshem bibehåller en hög investeringstakt i sina fastigheter under perioden. Investeringarna uppgick till 1 779 miljoner kronor (1 215).


David Mindus.

Sagax delårsrapport: ökar förvaltningsresultatet

Ekonomi/Finansiering Fastighetsbolaget Sagax redovisar ett ökat förvaltningsresultat under tredje kvartalet, jämfört med samma period året innan.


Anders Danielsson, vd för Skanska.

Anders Danielsson: "Skanska har firepower"

Ekonomi/Finansiering Sött och salt i Skanskas delårsrapport menar vd:n Anders Danielsson. Förutsättningarna finns och många projekt kräver bara att de bara trycker på startknappen. Men riskerna gör att de håller handen lite längre ifrån just nu.


Johan Tengelin, vd för Magnolia Bostad.

Magnolia skjuter upp projekt efter minskat rörelseresultat

Ekonomi/Finansiering Marknadsläget är fortsatt osäkert och svårbedömt med hög inflation och stigande finansieringskostnader skriver Magnolia i sin delårsrapport. Köpare av forward funding-projekt är fortsatt avvaktande och Magnolia hade inga försäljningar under kvartalet.