Image
Ingen ljusning i sikte för hushållen, enligt Finansinspektionens rapport.

Fortsatt tufft för hushållen enligt Finansinspektionens bolånerapport

Ekonomi/Finansiering Igår presenterade Finansinspektionen den årliga bolånerapporten på en pressträff. Generaldirektör Daniel Barr och chefsekonom Henrik Braconier berättade för Fastighetssverige och övrig samlad press om hur de svåra tiderna för bolånetagarna bara börjat och om den stora svagheten i svensk ekonomi.


Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman berättar om fastighetsbolagens utsatta situation när räntorna fortsätter att stiga.

Tiden tickar allt snabbare för fastighetsbolagen: "Kan tappa dubbelt i kreditbetyg"

Ekonomi/Finansiering Låg aktivitet på bostadsmarknaden har gått hand i hand med fallande utlåning till hushåll, medan bankernas utlåning till fastighetsbolag snarare gått åt motsatt håll när finansieringen på kapitalmarknaden blivit både dyr och svåråtkomlig. Bankerna bedöms dock bli mer avvaktande till att öka utlåningen till fastighetssektorn under 2023 och pressen på bolagen att minska sin skuldsättning fortsätter att vara hård. Det skriver Handelsbanken i sin senaste Fastighetsrapport, och för Fastighetssverige utvecklar chefsekonomen Christina Nyman kring bankens syn på fastighetssektorns situation.


Oscar Engelbert, vd för Oscar Properties.

Oscar Properties i blåsväder – igen

Ekonomi/Finansiering Den 13:e mars lämnades det in en stämningsansökan mot Oscar Properties av fastighetsbolaget Strået, ett tidigare dotterbolag till koncernen. Det var först en vecka senare, igår måndag som nyhetsbyrån Siren gick ut med att Strået nu kräver tio miljoner kronor för de fordringar som de anser att Oscar Properties har till bolaget. Fastighetssverige har tittat närmre på den stämningsansökan som lämnats in.


Petra Karlsson, ledningskoordinator på Svenska Bostäder, ledde arbetet med Räkna med Hållbarhet.

Miniräknaren för social hållbarhet

Ekonomi/Finansiering På samma sätt som med en miniräknare så måste man veta vad det är man sätter in för siffror och vilken fråga man vill ha svar på. Annars får man inte ett svar som säger något. Det säger Petra Karlsson, ledningskoordinator och ingenjör, om det beräkningsverktyg som Svenska Bostäder varit drivande i att ta fram.


Så värdefulla är de noterade fastighetsbolagen just nu.

Så värdefulla är bolagen på börsen

Ekonomi/Finansiering Ett stormigt hav med toppar och dalar, så kan börsen beskrivas just nu. Fastighetssverige har tittat på hur värdefulla fastighetsbolagen är på börsen för tillfället.


Christina Nyman.

Nyman efter dystra inflationssiffran: "Ökar trycket på fastighetsbolagen"

Ekonomi/Finansiering Onsdagens inflationssiffror var dyster läsning då KPI-inflationen, inklusive räntekostnader, steg till 12,0 från 11,7 procent under februari och KPIFXE-inflationen (exklusive energi) steg till 9,3 från 8,7 procent. Den kraftigt stigande kärninflationen KPIFXE reser nya frågetecken runt Riksbankens guidning om att det "bara" återstår 33 punkter till räntetoppen, och Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman berättar för Fastighetssverige att de tror på 75 punkters höjning vid nästa möte i slutet av april. För fastighetsbolagen skulle detta betyda ytterligare ökat tryck på finansieringssidan.


Överskottet i Västra Götalands län består.

SBAB: Ränteuppgången var sista spiken i kistan

Ekonomi/Finansiering Det markant höjda ränteläget bidrog under kvartal fyra förra året till att den beräknade efterfrågan på nyproducerade villor och bostadsrätter fortsatte att sjunka i förhållande till utbudet i Sverige som helhet. De stigande räntorna bidrog till att det nu inte längre beräknas finnas något underskott på villor i Storstockholm. De beräknade hyrorna på nya hyresrätter minskar något till följd av de sjunkande priserna på andrahandsmarknaden för bostadsrätter.


Snyggt – men dyrt. Kronobergs sjukhusbygge kan leda till rekordhöga skulder för regionen.

Sjukt dyrt sjukhusbygge i Kronoberg

Ekonomi/Finansiering Lån i mångmiljardstorlek behövs för att täcka det nya sjukhusbygget – detta plus de investeringar man planerar att göra i sjukhuset i Ljungby. Fastighetssverige har pratat med Jens Karlsson, ekonomi- och planeringsdirektör på Region Kronoberg, och med Olle Rundgren, media relations manager på Skanska, som är det bolag som ansvarar för planering och projektering i strategisk samverkan för sjukhusbygget. 


Kontorsmarknaden i London kommer repa sig tror Tom Leahy.

Den globala kontorsmarknaden befinner sig på okänt vatten

Ekonomi/Finansiering Paris överträffar London. I San Francisco är personalen ovilliga att återvända. Och i Shanghai har post covid-eran sett en tillväxt i kontorstransaktioner. På Fastighetssveriges event Stora Kontorsdagen delade Tom Leahy, chef för EMEA Real Estate Research på MSCI, med sig av sin analys för trenderna på de globala kontorsmarknaderna.


Riksbankschefen Erik Thedéen när han besökte Västsvenska Handelskammaren.

Thedéen: "Jag vet inte om fastighetsbolagen lyssnat till varningarna"

Ekonomi/Finansiering Visserligen har Riksbanken gång på gång varnat för fastighetsbolagens höga belåning. Huruvida bolagen har lyssnat till myndigheten låter Riksbankchefen Erik Thedéen vara osagt, men allt talar för att läget hade kunnat vara värre. Det säger han till Fastighetssverige i samband med att han under tisdagen gästade Göteborg och Västsvenska Handelskammaren.


Croisette lanserar 2023 års rikstäckande industrirapport.

Croisette lanserar 2023 års rikstäckande industrirapport

Ekonomi/Finansiering Croisette Real Estate Partner lanserar idag en unik marknadsrapport för industrisegmentet i Sverige. Rapporten ger en grundläggande kartläggning av industrimarknaden i landet och täcker totalt över 128 miljoner kvadratmeter fördelat på över 48 000 fastigheter. Rapporten presenterar insikter kring total industristock, tillväxt och vakans i Sveriges samtliga 290 kommuner, även hyresdata för storstadsregionerna samt regionstäder presenteras.


Norska oljefonden sålde nästan allt i SBB under 2022

Ekonomi/Finansiering Fastighetssverige har kartlagt den norska oljefondens innehav i svenska noterade fastighetsbolag under 2022 och där framgår det att fonden sålde nästan hela sitt innehav i SBB förra året, ett innehav som var värt 1,6 miljarder norska kronor när fjolåret startade. Här kan du läsa om hur ägandet förändrats i andra fastighetsbolag jämfört med 2021 och se vilka nya bolag som fonden har innehav i från och med 2022.


Rekordlåg köpkraft bland hushållen visar Swedbanks boindex.

Svenskt boindex på rekordlåg nivå

Ekonomi/Finansiering Trots lägre bostadspriser pressas hushållen av stigande boendeutgifter, och Swedbanks Boindex visar nu den lägsta noteringen sedan mätningen började 2005. En fördjupningsrapport visar dessutom att startlånet, om det hade införts, hade kunnat få stora ekonomiska konsekvenser för låntagarna.


Det är byggbolagen som toppar konkurslistan.

Byggbolagen toppar konkurslistan

Ekonomi/Finansiering Konkurserna haglar runt om i Sverige. Under februari ökade dessa med 20 procent och totalt gick 545 aktiebolag i konkurs, vilket motsvarar den högsta konkurssiffran på tio år. Det skriver kreditupplysningsföretaget Creditsafe i ett pressmeddelande.


Erik Selin, vd för Balder.

Moody's sänker Balders kreditbetyg

Ekonomi/Finansiering Balder har fått ett sänkt kreditbetyg från Moody's, där nivån nu läggs på Ba1, ett steg under den tidigare nivån Baa3.


ALM Equity ser dystert på nedskrivningen av tillgångar

Ekonomi/Finansiering Vd:n ser stenar i växellådan och att man bland annat behöver pausa börsnoteringen av Klövern. "Det kan kännas dystert när räkenskaper stängs för året tyngda av nedjusterade tillgångsvärden" skriver Joakim Alm


Eva Landén, vd för Corem.

Corem bekräftar att de sålt hela innehavet i Castellum

Ekonomi/Finansiering Corem kommunicerade under året att de avser renodla beståndet ytterligare och att därmed vara nettosäljare under såväl 2022 som 2023. Trots utmanande tider ser de att det finns en fortsatt fungerande transaktionsmarknad. Under det sista kvartalet 2022 ingicks avtal om avyttringar motsvarande 5 585 miljoner kronor gällande totalt 53 fastigheter. Under januari 2023 har Corem avyttrat resterande innehav i Castellum, totalt 8,7 miljoner aktier.


Förslaget är att ansökningsperioden ska löpa från 30 maj till 25 september 2023.

Företag kan söka elstöd hos Skatteverket från 30 maj

Ekonomi/Finansiering Skatteverket har fått i uppdrag av regeringen att hantera elstöd till företagen. Stödet ska sökas digitalt via en e-tjänst som beräknas öppna den 30 maj. Pengarna betalas ut via företagets skattekonto. Det framgår av ett förslag som har presenterats av regeringen.


Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Boije: "Mycket talar för att inflationstoppen är nådd"

Ekonomi/Finansiering Som Fastighetssverige tidigare kunnat berätta lanserade SBAB Bomarknadstempen i förra veckan, en indikator som sammanfattar det aktuella läget på bostadsmarknaden utefter sex variabler. Idag går vi på djupet tillsammans med Robert Boije, chefsekonom på SBAB, som får berätta hur han ser på den närmaste framtiden och varför tempen behöver tas.


Så tänker ratingjätten – därför är vissa fastighetsbolag i fara

Ekonomi/Finansiering Kreditvärderingsinstitutet Moodys har tidigare flaggat för att de kan behöva utfärda sänkta kreditbetyg bland svenska fastighetsbolag. Maria Gillholm, senior credit officer på Moodys, deltog vid JLL:s senaste Nordic Outlook och där berättade hon mer om vad de tittar extra på hos bolagen och hur de måste jobba för att undvika en sänkt rating.