Image

Catella: Växande riskaptit

Ekonomi/Finansiering Catellas kreditbarometer Credi för tredje kvartalet 2013 visar att kreditmarknadssentimentet steg igen jämfört med föregående kvartal. Credis huvudindex ökade med 4,4 punkter till den högsta noteringen hittills på 69,3 och den positiva trenden återspeglas både i index för nuvarande läget och framtidsförväntningar.
Publicerad den 21 Oktober 2013
Niclas Forsman och Daniel Anderbring. Bild: Catella
Niclas Forsman och Daniel Anderbring.

Efter en sommar med intensiv transaktionsaktivitet på den svenska fastighetsmarknaden så rapporterar en majoritet kreditinstitutioner och låntagare att tillgången till fastighetsfinansiering har fortsatt att förbättras och det har även förväntningarna för det kommande kvartalet enligt den senaste Credi-enkäten.

- Ökande tillgång till lånefinansiering har bidragit till likviditeten på den svenska transaktionsmarknaden. Vi har sett ett uppsving i transaktioner sedan maj och det framgår tydligt att såväl banker som investerare uppvisar växande riskaptit på grundval av en bredare ekonomisk återhämtning, säger Daniel Anderbring, analytiker på Catella.

För noterade fastighetsbolag ökade genomsnittlig belåningsgrad med 0,8 procentenheter till 54,1 procent under andra kvartalet 2013, ett möjligt trendbrott i jämförelse med den skuldavhävning som skett sedan 2009.

- Vi anser att detta visar på en förskjutning där noterade bolag investerar mer i tillväxtpotential allt eftersom tillgången på finansiering förbättras och ekonomin återhämtar sig, säger Niclas Forsman, kapitalmarknadsanalytiker på Catella.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Catella på Branschguiden

Catella är en ledande corporate finance-rådgivare inom den europeiska fastighetssektorn. Vi erbjuder fastighetsbolag, finansiella institutioner, fastighetsfonder och andra fastighetsägare strategisk rådgivning, kapitalmarknadsrelaterade tjänster och kvalificerad rådgivning vid transaktioner.

Catella är en ledande corporate financerådgivare inom fastighetssektorn, med stora och komplexa transaktioner som specialitet. Våra avancerade rådgivningstjänster kombinerar lång erfarenhet av investment banking med kunskap om lokala fastighetsmarknader och tillgång till internationellt kap...

Läs mer om Catella på Branschguiden

Partnertext

Senast från Fastighetssverige Plus

Saxborn: "Castellums aktieägare sitter i en guldsits"

Bolag Castellum redovisade en oväntat stark nettouthyrning under avslutningen av 2020 och vd:n Henrik Saxborn tycker det vittnar om en stor motståndskraft på den nordiska kontorsmarknaden. För Fastighetssverige berättar han mer om bolagets starka bokslut, hur han ser på konkurrensen kring Entra och varför Castellums aktieägare är i ett guldläge oavsett om Entra-affären slutförs eller inte.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY