Image
Doxa säljer fastigheten Skottspolen 1 i Malmö.

Doxa säljer fastighet ur sin Malmöportfölj

Transaktioner Doxa har den 21 november 2023 ingått bindande avtal om försäljning av fastigheten Skottspolen 1 i Malmö. Fastigheten säljs genom en aktieöverlåtelse.


Thomas Beyerle och Catella ser en uppgång för bostadsyielder i Sverige.

Så väntas yielderna för svenska bostäder utvecklas

Bostäder Både bostadshyror och bostadsyielder trendar uppåt i Europa, enligt Catellas European Residential Market Overview för tredje kvartalet 2023. Prof. Dr. Thomas Beyerle, Group Head of Research på Catella, berättar för Fastighetssverige om prognoserna för avkastningen i Sverige och Norden framöver.


Thomas Beyerle, analyschef på Catella Group.

The Empire Strikes Back – och andra Catella-observationer från kontorsmarknaden

Uthyrning Den flexibla arbetsplatsen var den nya trenden som uppstod ur pandemin. Kontor som endast i ringa grad hade anpassat sig till den digitala transformationen tvingades bryta ny mark. Särskilt i delar av Europa, där pandemirestriktionerna var strikta. Nu, med instabiliteten i inflationen och högre kostnader, kommer kravet på anställda att återvända till kontoret att öka, konstaterar Thomas Beyerle, analyschef på Catella Group.


Patrik Kallenvret, Head of Capital Markets I Norden på CBRE och Jacob Bruzelius, Head of Catella Corporate Finance, berättar om hur deras bolag upplevt transaktionsmarknaden hittills under 2023.

Kartläggning – rådgivarnas nya transaktionsverklighet: "Idag anses en affär på en miljard som ansenlig"

Bolag Idag inleder Fastighetssverige en artikelserie där några av branschens största transaktionsrådgivare ger sin bild av hur de upplevt den historiskt svaga transaktionsmarknaden hittills under året. De berättar om de nya utmaningarna, möjligheterna och trenderna på marknaden. Först ut i kartläggningen är CBRE och Catella.


Christoffer Abramson, vd för Catella.

Historiska låga transaktionsnivåer påverkar Catella på alla fronter

Bolag Transaktionsmarknad på rekordlåga nivåer och stora klyftor mellan köpare och säljare påverkar Catella på alla fronter. Vd Christoffer Abramson delar med sig av sin analys av läget framöver och hur han ser på den svenska och danska marknaden gällande deras egna projekt.


Rebecka Eidenert, vd för Studentbostäder i Norden.

SBS tecknar icke-bindande avsiktsförklaring om att sälja sin Köpenhamnsportfölj för 2,1 miljarder

Bolag Studentbostäder i Norden meddelar att bolaget har ingått en icke-bindande avsiktsförklaring om avyttring av sin fastighetsportfölj i Köpenhamn till ett värde om totalt cirka 2,1 miljarder kronor.


Hansainvest Real Assets säljer handelsfastighet i Borås.

Hansainvest Real Assets säljer handelsfastighet i Borås

Transaktioner Hansainvest Real Assets har på uppdrag av SVI-Fonds, en tysk fastighetsfond, sålt en externhandelsfastighet i Borås.


Christoffer Abramson, vd för Catella.

Catella förvärvar majoriteten av aktierna i Aquila

Transaktioner Catella har idag ingått avtal om förvärv av 60 procent av aktierna i Aquila Group för cirka 9,6 miljoner euro. Aquila Group består av Aquila Asset Management och fastighetsfondförvaltaren Axipit Real Estate Partners, med totalt 1,4 miljarder euro i förvaltade tillgångar.


Catella rekryterar Gianluca Romano som Head of Capital Raising

Bolag Fastighetsrådgivaren Catella har utsett Gianluca Romano till Head of Capital Raising, med start i april.


Elefanten 17.

Kontorsbyggnad nära Stockholms centralstation såld

Transaktioner Catella har sålt kontorsbyggnaden Elefanten 17 i centrala Stockholm på uppdrag av fonden Sarasin Sustainable Properties – European Cities. Catella Corporate Finance Stockholm agerade säljrådgivare i transaktionen. Köpare av fastigheten är DEAS Asset Management på uppdrag av Nordea Liv och Pension.


Eric Månsson.

Svefa rekryterar transaktionsrådgivare från Catella

Karriär Svefa fortsätter sin offensiva tillväxtsatsning och expanderar sitt transaktionsrådgivningserbjudande på den västsvenska fastighetsmarknaden genom att rekrytera Eric Månsson från Catella. Rekryteringen görs för att möta marknadens efterfrågan på kvalificerad rådgivning inom fastighetstransaktioner.


Karolin Rosengren ansluter till Catella Corporate Finance Göteborg.

Hemvändare till Catella Göteborg

Karriär Catella Göteborg rekryterar Karolin Rosengren. Hon har tidigare bland annat jobbat på Catellas Stockholmskontor.


Jacob Bruzelius.

Jacob Bruzelius utses till permanent vd för Catella Corporate Finance Sverige

Karriär Catella har utsett Jacob Bruzelius till vd för Catella Corporate Finance Sverige. Han har sedan den 1 april 2022 haft rollen som tillförordnad vd och tillträder sin permanenta roll 1 januari 2023.


Catellas analyschef Arvid Lindqvist berättar om utmaningarna för fastighetsmarknaden och blickar framåt.

Catellas expert: "Börsbotten kan vara nådd nu"

Bolag Catellas analyschef Arvid Lindqvist tror att botten på börsen kan vara nådd för fastighetsbolagen, eller åtminstone ligga i närtid. Desto dystrare ser det ut för direktmarknaden som kommer börja känna av effekterna av lågkonjunkturen de kommande 18 månaderna. Under Fastighetssveriges event Stora Kontorsdagen berättade Arvid Lindqvist mer om hur fastighetssektorn står sig i dagens tuffa ekonomiska klimat och hur utmaningarna ser ut framöver.


Catellas analyschef Arvid Lindqvist berättar om utmaningarna för fastighetsmarknaden och blickar framåt.

Experten: "Vi ser en slow motion-fastighetskris i Sverige"

Bolag Catellas analyschef Arvid Lindqvist gav en dyster lägesbild för ekonomin i allmänhet och fastighetssektorn i synnerhet när han deltog vid Fastighetssveriges senaste event Stora Bostadsdagen. Han väntar sig fortsatta tapp på börsen ett tag till samtidigt som bolagen viktade mot hyresbostäder går en särskilt utmanande tid till mötes.


Jacob Bruzelius, chef för Catella Corporate Finance.

Catella: Viktiga veckor väntar för transaktionssugna bolag

Bolag Catella spår en fortsatt avvaktande transaktionsmarknad en tid framöver, samtidigt som chefen för Corporate Finance, Jacob Bruzelius, berättar för Fastighetssverige att de kommande veckorna kan ge svar på en viktig fråga för de svenska fastighetsbolagen.


Magnus Andersson och Joakim Alm.

Strukturaffären mellan ALM Equity och Aros Bostad i hamn

Transaktioner ALM Equity har tecknat avtal om att avyttra cirka 1 500 byggrätter till Aros Bostadsutveckling mot betalning av en kombination av stamaktier, preferensaktier och konvertibler som motsvarar en ägarandel om cirka 35 procent i Aros Bostad.


Magnus Andersson och Joakim Alm.

Alm Equity säljer byggrättsportfölj och blir storägare i Aros Bostad

Transaktioner Alm Equity och Aros Bostad har tecknat en avsiktsförklaring och skapar en av Storstockholms största bostadsutvecklare. Alm Equity säljer en projektportfölj om 1 600 byggrätter till Aros Bostad med betalning i aktier och blir därmed storägare i bolaget.


Patrik Hall, vd för Heimstaden.

Heimstaden köper stort i Finland

Transaktioner Heimstaden köper 64 fastigheter i Finland av Balder-ägda Sato.


Catarina Molén-Runnäs.

NCC bygger 440 bostäder utanför Köpenhamn

Bygg/Arkitektur NCC ska på uppdrag av ett joint venture mellan Catella, Nordkranen och DWS uppföra cirka 440 hyresbostäder i Herlev utanför Köpenhamn. Ordervärdet för entreprenadkontraktet uppgår till cirka 840 MSEK. Bostäderna byggs på mark där NCC tidigare har bedrivit asfaltsverksamhet.