Image

Victoria Park köper för 1,8 miljarder

Transaktioner Victoria Park köper ett bostadsfastighetsbestånd om totalt 1 938 lägenheter, med en uthyrbar yta om cirka 138 000 kvadratmeter, belägna i Malmö och Karlskrona.
Publicerad den 14 Juli 2016
Peter Strand. Bild: Victoria Park
Peter Strand.

Förvärvet sker till ett underliggande fastighetsvärde om 1,8 miljarder kronor, motsvarande 13 000 kronor per kvadratmeter.

– Detta är vår största affär någonsin och det är tillfredsställande att genomföra den på ett effektivt sätt utan ett brett auktionsförfarande. Affären sker till bedömd initial direktavkastning på 4,6 procent och beräknas enligt aktuell intjäningsförmåga öka resultatet per aktie före skatt med cirka 37 procent på årsbasis. Cirka en tredjedel av beståndet är beläget i Malmö och resterande del i Karlskrona. I Malmö finns vi sedan tidigare och i Karlskrona innebär storleken att vi får effektivitet och betydande skalfördelar från start, säger Victoria Parks vd Peter Strand.

Det aktuella beståndet är fullt uthyrt med en genomsnittlig bostadshyra om cirka 1 050 kronor per kvadratmeter och har en omsättningshastighet i paritet med Victoria Parks befintliga bestånd. Efter affären kommer Victoria Park ha en samlad uthyrningsbar yta om drygt 900 000 kvadratmeter fördelad på drygt 11 400 lägenheter. Det totala fastighetsvärdet ökar med förvärvet till cirka 10,3 miljarder kronor, vilket motsvarar 11 400 kronor per kvadratmeter.

– Det är en viktig och strategisk affär för Victoria Park i en delvis ny geografisk marknad. Genom den här affären tar vi ytterligare ett stort steg mot vårt mål att förvalta minst 1 000 000 kvadratmeter. Vi förvärvar ett bestånd som vi förväntar oss kunna förädla ytterligare genom vår värdeskapande förvaltningsmodell med en social dimension, säger Victoria Parks vd Peter Strand.

Förvärvet sker i bolagsform och är baserat på ett underliggande fastighetsvärde om 1,8 miljarder kronor där köpeskilling för aktierna preliminärt uppgår till 616 miljoner kronor. Förvärvet finansieras genom befintlig kassa samt genom upptagande av nya lån, i enlighet med bolagets policy. Tillträde sker den 14 juli 2016, då även betalning sker.

Fredersen Advokatbyrå, PWC och Ungmark Asset Management har agerat rådgivare i transaktionen.

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige