Image
Det är stort intresse bland arkitekter för att få rita Sefas skyskrapa på Norra Älvstranden i Göteborg.
Det är stort intresse bland arkitekter för att få rita Sefas skyskrapa på Norra Älvstranden i Göteborg. Bild: Sefa

Stort intresse för Sefas skyskrapa

Bygg/Arkitektur I måndags inleddes tävlingsprocessen kring Sefas skyskrapa i Göteborg. – Ett så här stort intresse har vi nog aldrig haft tidigare redan innan en tävling startat, jag har redan blivit kontaktad av en rad olika arkitektkontor från olika länder, säger Claes Larsson, tävlingsansvarig på Sveriges Arkitekter.
Publicerad den 25 September 2013

Branschorganisationen Sveriges Arkitekter är tävlingsansvarig för arkitekttävlingen som nu utlyses över hela Europa.

I måndag inleddes tävlingsprocessen med en öppen inbjudan som går ut till arkitekter i hela Europa. Innan jul ska fem arkitektteam vara utvalda och sedan startar tävlingen dem emellan i januari nästa år.

I och med det stora intresset räknar man med att den namnkunniga juryn (se nedan) kommer att få en hel del att göra under årets sista kvartal.

– Det är inte omöjligt att vi får in ett 80-tal ansökningar, säger Claes Larsson, tävlingsansvarig på Sveriges Arkitekter.

Bakom tävlingen står, förutom Sveriges Arkitekter, initiativtagaren Sefa AB i samråd med Stadsbyggnadskontoret i Göteborg samt det kommunala bolaget Älvstrandens Utvecklings AB.

– Tävlingsjuryn kommer inte bara bedöma kandidaterna efter deras erfarenheter av höga hus utan också ur ett stadsbyggnadsperspektiv. Vi vill se förslag på hur man kan skapa en levande stadsdel, säger Claes Larsson.

Projekttävlingens område ligger centralt beläget på norra Älvstranden och i anslutningen till den nyss anlagda Lindholmsallén. Här finns redan en utbyggd kollektivtrafik och inom en överskådlig framtid kommer bussar att kompletteras med spårvagnar.

I närheten ligger även Lindholmen Science Park som i och med utvecklingen av tävlingsområdet ytterligare stärker sin roll som världsledande arena för forskning, innovation och utbildning.

– En tävling är ett kreativt inflöde. Fler och bättre förslag skapar en större bredd än i ett vanligt projekt.

– Tävlingen skapar också positiv uppmärksamhet för Göteborg och Lindholmen och ökar intresse för staden och att verka i den, framhåller Claes Larsson.

Juryn består av:
# Björn Siesjö (Stadsarkitekt)
# Anders Svensson (Arkitekt, Älvstadsprojektet)
# Olle Lindqvist, tf vd, Älvstranden Utveckling
# Staffan Bolminger, miljöchef, Älvstranden Utveckling
# Ola Serneke, vd Sefa
# Alban Herlitz, projektutvecklingschef, Sefa
# Arkitekter som utses av Sveriges Arkitekters tävlingsnämnd.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige