Image
Ilija Batljan.
Ilija Batljan. Bild: SBB

SBB i flera storaffärer

Transaktioner Samhällsbyggnadsbolaget genomför flera storaffärer, både förvärv och försäljningar, i Sverige och Norge. Samtidigt genomför bolaget riktade emissioner av D-aktier.
Publicerad den 21 December 2018

SBB köper av M2 Asset Management för 1,3 miljarder kronor.
SBB säljer till ett JV som bolaget samäger med Klarabo och två fastigheter till ett värde av 1,375 miljarder kronor.
SBB säljer även en utvecklingsfastighet i Oslo till Union Eiendomsutvikling för 228 miljoner kronor.

Mer detaljer:
M2-affären:

SBB köper 50 fastigheter i Enköping, Sigtuna, Södertälje, Tierp, Tranås, Vaggeryd, Söderhamn och Nässjö. Det överenskomna fastighetsvärdet är 1 305 miljoner kronor. Planerat tillträde är den 29 mars.
Samtidigt har M2 (ägt av Rutger Arnhult) tecknat drygt 7,25 miljoner D-aktier i SBB i en riktad nyemission till en kurs om 31 kronor. Samtidigt tecknar Klövern (med Rutger Arnhult som vd och storägare) 1,65 miljoner D-aktier i emissionen.

Klarabo-affären:
SBB säljer 1 600 lägenheter på sex orter – Bollnäs, Borlänge, Ludvika, Malmö, Smedjebacken och Sundsvall – i Sverige till ett JV samägt med Klarabo. Fastigheterna omfattar totalt 123 000 kvadratmeter hyresbostäder och säljs till ett överenskommet fastighetsvärde om 1 375 miljoner kronor.
JV-bolaget kommer också arbeta aktivt för att växa genom både förvärv och nyproduktion. Affären innebär att SBB och Klarabo utökar sitt samarbete utöver den byggrättsutveckling som redan görs i JV-form.
– Vi ser fram emot att fördjupa vårt samarbete med Klarabo vars kunskap och erfarenhet av renoveringar ytterligare belyser potentialen i vår bostadsportfölj, säger vd Ilija Batljan.
Även Klarabo har tecknat nya D-aktier: drygt 4,8 miljoner stycken till teckningskursen 31 kronor.
– Detta är en intressant affär ur flera synvinklar, framför allt utifrån Klarabos nyligen breddade affär. Vi tar över ett större bestånd med övervägande låga hyror och med en större ROT-potential. Vi kan här applicera vår strategi kring förädling tack vare upprustning och renoveringar, säger Andreas Morfiadakis, vd för Klarabo.
Rådgivare i affären har varit JLL och Lindahl.

Osloaffären:
SBB säljer en kontorsfastighet med utvecklingspotential i Drammen, Norge, till Union Eiendomsutvikling. Fastigheten med en total uthyrningsbar yta om cirka 5 000 kvadratmeter är uthyrd med en återstående avtalslängd på cirka sex år. På fastigheten finns också en attraktiv byggrätt för utveckling av ytterligare cirka 6 000 kvadratmeter kontor värd cirka 52 miljoner kronor. Union Eiendomsutvikling förvärvar fastigheten till ett överenskommet fastighetsvärde om 228 miljoner kronor.
– Försäljningen visar på nytt att SBBs utvecklingsfastigheter med starka kassaflöden är mycket attraktiva och likvida. När vi nu avyttrar fastigheten i Drammen är vi dessutom nöjda med att sälja till just Union Eiendomsutvikling, en aktör med stark lokal förankring, säger Ilija Batljan.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Här är delen som blir allt viktigare för SBB:s värdeökning

Bolag Bertil Nilsson, senior aktieanalytiker på Carlsquare och Rikard Engberg, analytiker på Penser Bank, delar med sig av sin syn för Fastighetssverige. Så här mycket är aktien värd och här kommer fastighetsvärdet att ligga vid årsskiftet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY