Image
Cecilia Vestin, vd för Kåpan Fastigheter

Unik start för nya Kåpan fastigheter

Bolag Under måndagen stod det klart att uppköpet av SBB’s del i JV-ägda Svenska Myndighetsbyggnader gick till Kåpan Pensioner som nu blir det helägda Kåpan Fastigheter. Cecilia Vestin, vd, berättar hur övergången blir nu när SBB ska lämna bilden.


SBB riskerar böter från Finansinspektionen för redovisningen av JM-innehavet.

SBB riskerar böter från FI för redovisningen av JM-innehavet

Bolag SBB riskerar böter från Finansinspektionen för sin redovisning av innehavet i JM, det rapporterar Dagens industri.


Jan-Erik Höjvall.

Tunga namn tar plats i Amastens nya styrelse

Bolag En rad tunga profiler tar plats när en ny styrelse utses för Amasten. Jan-Erik Höjvall blir ordförande.


Amastens lagbygge fortsätter – Malin Axland blir chefsjurist

Bolag Efter att Ylva Sarby Westman utsetts till vd och Maria Strandberg till CFO stärker Amasten sitt team med ytterligare en tidigare Kungsleden-profil när Malin Axland utses till chefsjurist.


Ilija Batljan, vd för SBB.

Kåpan Pensioner köper SBB:s andel i Svenska Myndighetsbyggnader

Transaktioner I pressmeddelande den 24 juni 2022 informerades om att Kåpan Pensioner köpt ägarlånen i Svenska Myndighetsbyggnader AB från SBB med ambition att senast den 31 december 2022 köpa SBB:s andel om 50 procent i Svenska Myndighetsbyggnader. Igår köpte Kåpan Pensioner den andelen.


Helena Lindahl.

SBB utser ny Treasury Director

Bolag Samhällsbyggnadsbolaget i Norden rekryterar Helena Lindahl till rollen som Treasury Director med uppgift att ansvara för SBB:s upplåning och profil mot kreditmarknaden, nationellt och internationellt.


Maria Strandberg.

Maria Strandberg blir ny CFO på Amasten

Bolag SBB:s Amasten gör ytterligare en topprekrytering inför nystarten. Efter att förra veckan ha utsett Ylva Sarby Westman rekryteras nu Maria Strandberg till tjänsten som CFO.


Ylva Sarby Westman.

Det lockade Ylva Sarby Westman till SBB:s nya bostadsbolag

Bolag Castellums och Kungsledens tidigare CFO Ylva Sarby Westman är tillbaka i branschens hetluft som ny vd för SBB:s dotterbolag Amasten – som kommer byta namn innan vårens börsnotering. För Fastighetssverige berättar Ylva Sarby Westman om vad som lockade med den nya rollen, hur det nya bostadsbolaget kommer att utformas och hur man ska hävda sig på bostadsmarknaden i ekonomiskt utsatta tider.


Ylva Sarby Westman.

Ylva Sarby Westman blir ny vd för Amasten

Bolag Inför satsningen på ett separat bostadsbolaget tillträder Ylva Sarby Westman som vd för SBB:s dotterbolag Amasten.


Ilija Batljan, vd för SBB.

SBB redo att "systematiskt minska" andelen JV-verksamheter – så ser deras JV-ägande ut

Bolag SBB fortsätter sitt arbete att stärka balansräkningen och avser systematiskt minska sitt innehav i Joint Venture-verksamheter – senast genom att sälja sin andel i SKF-projektet i Göteborg till JV-partnern Aspelin Ramm. Fastighetssverige tittat närmare på SBB:s omfångsrika JV-innehav.


Haninge ska värmas upp med datorvärme

SBB tar överskottsvärme från Telias datorhall

Bostäder Telia och Samhällsbyggnadsbolaget i Norden, SBB, har ingått ett avtal om utbyte av värme och kyla i SBB:s fastigheter i Haninge kommun, söder om Stockholm. Bland fastigheterna som kommer att värmas upp med överskottsvärme från Telias lokala datahall återfinns bland annat Haninge kommunhus, Söderbymalmsskolan, äldreboendet Terrassen samt flertalet kontorsfastigheter.


Johan Bergman blir ny IR-chef på Amasten

Bolag Till tjänsten som IR-chef för SBB-ägda Amasten har Johan Bergman utsetts. Johan Bergman har tidigare arbetat med att förbereda Amasten Fastighets AB för listbyte till Nasdaqs huvudlista och har lång erfarenhet av IR bland annat som IR chef på NCC.


SKF fd huvudkontor i Gamlestaden

Aspelin Ramm köper SKF-fastigheter av SBB

Bolag Aspelin Ramm fastigheter förvärvar resterade 50 procent i den gemensamt ägda fastigheten Gamlestaden 2:8, tidigare huvudkontor för SKF, av Samhällsbyggnadsbolaget i Norden (SBB). Vidare köper Aspelin Ramm Fastigheter den intilliggande kontorsfastigheten Gamlestaden 2:5, där SKF ursprungligen hade sin tillverkning av kullager.


Erik Selin, vd för Balder.

Selin utesluter inte SBB-drag från Balder

Bolag Balders vd Erik Selin flagar för att bolaget kommer att hålla en låg investeringstakt framöver för att istället förbättra viktiga finansiella nyckeltal och de kommer också att hålla en låg profil på transaktionsmarknaden. Samtidigt utesluter inte Erik Selin möjligheten att Balder kan komma att göra som SBB och avknoppa sina bostadstillgångar i ett eget bolag och kallar det för "en intressant idé".


Batljan vill skapa det största noterade bostadsbolaget – ska hjälpa SBB:s rating

Bolag Inom SBB finns det ett bostadsbestånd värderat till 54 miljarder kronor – nu är tanken att en tredjedel av det beståndet ska avknoppas i ett helt nytt bostadsbolag som till stor del består av Amasten-förvärvets tillgångar. Enligt Ilija Batljan kommer det att bli det största noterade renodlade bostadsbolaget i Norden när man äntrar börsen någon gång under Q1 2023. Här berättar SBB:s vd mer om tankarna bakom bolaget och hur det hjälper SBB framåt.


Ilija Batljan, vd för SBB

SBB:s enorma kapitaltillskott i Q4: Över 13 miljarder kronor

Bolag SBB befinner sig i slutspurten när det gäller avyttringen av den niomiljardersportfölj som man tecknade avsiktsförklaring om i början av september. Dessutom kommer ytterligare försäljningar på drygt 4,5 miljarder kronor att slutföras under årets sista kvartal enligt vd:n Ilija Batljan. Här berättar han mer om betydelsen av det stora kapitaltillskottet och hur bolaget kommer att fortsätta agera på marknaden framöver.


Ilija Batljan.

Minskat resultat för SBB

Bolag Minskat förvaltningsresultat och nedskrivna fastighetsvärden för SBB.


Ilija Batljan, vd för SBB

SBB överväger att dela ut bostadsbolag till aktieägarna

Bolag Styrelsen i Samhällsbyggnadsbolaget i Norden har beslutat att utvärdera förutsättningarna för att bilda ett nytt fristående bolag med fokus på bostadsfastigheter som sedan ska delas ut till aktieägarna i SBB, enligt Lex Asea. Genom transaktionen renodlas SBB:s verksamhet med ett än tydligare fokus på samhällsfastigheter. Styrelsen bedömer att en fokusering och specialisering kommer att möjliggöra ökat aktieägarvärde.


Här är branschens mest blankade aktier

Bolag SBB är branschens överlägset mest blankade aktie och också i toppen bland de mest blankade aktierna på börsen överlag. Här redovisar Fastighetssverige hur blankningssituationen ser ut i fastighetssektorn som helhet och vilka andra jättar som fått allt fler blankade aktier under året.


Ilija Batljan, vd för SBB

Riksbanken köper inte längre obligationer utgivna av SBB

Bolag Här är Riksbankens förklaring till att SBB inte längre är på listan över köpbara obligationer.