Image
Per Berggren, Castellums styrelseordförande.

Oväntade intresset för vd-posten i Castellum

Bolag Castellum har kommit en bit på vägen i jakten på en ny permanent vd, men för tillfället har man valt att utse styrelseledamoten Joacim Sjöberg som tf vd. För Fastighetssverige berättar styrelseordföranden Per Berggren om varför man valt en tillfällig lösning, hur processen att hitta en ny vd fortlöper och om ett oväntat intresse som dykt upp hittills under processen.


Rutger Arnhult och Joacim Sjöberg.

Castellums nya drag: Sjöberg blir tf vd – Arnhult arbetsbefrias

Bolag Castellums styrelse utser Joacim Sjöberg till tf vd under rekryteringsprocesen av ny vd. Samtidigt arbetsbefrias avgående vd:n Rutger Arnhult under återstoden av sin uppsägningstid.


Jakob Mörndal utses som vd för Rutger Arnhults bolag M2 Asset Management.

Jakob Mörndal utses som vd för M2 Asset Management

Bolag M2 Asset Management meddelar att Jakob Mörndal utses till ordinarie vd för bolaget med start den 16 januari 2023.


Rutger Arnhult, avgående vd för Castellum.

Castellum säljer fem fastigheter

Ekonomi/Finansiering Castellum avyttrar en handelsfastighetsportfölj med fem fastigheter. Försäljningspriset som ligger i linje med bokfört värde uppgår till cirka 219 miljoner kronor med marknadsmässigt avdrag för uppskjuten skatt. Därtill finns villkorade avtal och avsiktsförklaringar tecknade om ytterligare 1,8 miljarder.


Marievik 27 till vänster och skiss ut detaljplanen för utvecklingen av Marievik 30 till höger. AMF Fastigheter har nu köpt båda fastigheterna från Castellum för nästan en miljard kronor.

Castellum säljer för nära en miljard till AMF Fastigheter

Transaktioner Castellum avyttrar fastigheterna Marievik 27 och Marievik 30 till AMF Fastigheter för 962 miljoner kronor, varav 80 miljoner betalas när ny detaljplan vinner laga kraft. Underliggande fastighetsvärde som är i linje med bokfört värde uppgår till 962 miljoner kronor med marknadsmässigt avdrag för latent skatt.


Maria Strandberg har både hunnit tillträda och säga upp sig som CFO på Castellum under 2022. Detsamma gäller Rutger Arnhult som ersatte Biljana Pehrsson som vd i början av året för att sedan säga upp sig i mitten av december. Samtidigt har Roger Akelius bolag Akelius gått in som ny storägare i Castellum som haft gott om turer under 2022.

Arnhults elva månader på vd-stolen – här är alla turerna i Castellum under 2022

Bolag 2022 har varit ett turbulent år för hela fastighetssektorn och ett bolag som det svängt extra ordentligt om är jätten Castellum. Fastighetssverige går här igenom turerna i bolaget från det att Rutger Arnhult ersatte Biljana Pehrsson som vd den 10 januari fram till det att han meddelade sin avgång drygt elva månader senare.


Jens Andersson.

Jens Andersson efterträder Maria Strandberg som CFO på Castellum

Karriär För en månad sedan lämnade Maria Strandberg posten som CFO på Castellum för samma uppdrag på Amasten. Nu står det klart att hennes ersättare på Castellum blir Jens Andersson.


Per Berggren, Castellums styrelseordförande.

Castellums ordförande om Arnhults avgång: "Inte fått några signaler"

Bolag Castellums styrelse blev förvånade när Rutger Arnhult meddelade dem att han avgår som vd. Ordföranden Per Berggren berättar för Fastighetssverige hur de vill ersätta honom och hur de ser på det faktum att storbolaget nu tappat två vd:ar inom loppet av ett år.


Roger Akelius och Rutger Arnhult.

Roger Akelius om Arnhults avsked, nästa vd:s egenskaper och Akelius ägande i Castellum

Bolag En ny bomb har briserat i fastighetsbranschen: Rutger Arnhult kliver av som vd för Castellum. Roger Akelius, grundare av Castellums största ägare Akelius, kommenterar beskedet och berättar vad han vill se för egenskaper hos nästa vd och om möjligheterna att Akelius fortsätter öka sitt ägande i Castellum.


Rutger Arnhult lämnar rollen som vd för Castellum.

Rutger Arnhult lämnar rollen som vd för Castellum

Bolag En stor nyhetsbomb briserade under onsdagskvällen – Castellums vd Rutger Arnhult har informerat styrelsen i bolaget att han beslutat sig för att lämna rollen som vd. Styrelsen inleder nu en process för att tillsätta en ersättare står det i ett pressmeddelande.


Rutger Arnhult, vd för Castellum.

Rutger Arnhult säljer mer i Castellum

Bolag Rutger Arnhult fortsätter sälja aktier i Castellum genom M2 Asset Management, rapporterar Nyhetsbyrån Direkt. Den senaste försäljningen omfattar 800 000 aktier som sålts för cirka 107 miljoner kronor.


Rutger Arnhult, vd för Castellum.

Rutger Arnhult fortsätter sälja Castellum-aktier – Akelius inte köpare

Bolag Efter att i oktober ha sålt 40 miljoner aktier i Castellum, motsvarande 12,2 procent av bolaget, för 4,6 miljarder kronor till Akelius fortsätter nu Rutger Arnhult att sälja Castellum-aktier via M2 Asset Management. Den här gången säljer han 2,3 miljoner aktier, motsvarande cirka 0,7 procent av bolaget, för 303 miljoner kronor. Köper den här gången var dock inte Akelius, uppger Roger Akelius för DI.


Rutger Arnhult.

Miljardförlust för Arnhults M2 Asset Management

Bolag Rutger Arnhults investment- och fastighetsbolag M2 Asset Management redovisar en mångmiljardförlust i det tredje kvartalet. Rutger Arnhult blev tidigare i oktober tvungen att sälja 12 procent av sitt innehav i Castellum till Akelius för att M2 skulle kunna fullfölja sina finansiella åtaganden.


Maria Strandberg.

Maria Strandberg lämnar rollen som CFO på Castellum

Bolag Maria Strandberg har meddelat att hon beslutat att lämna sin roll som CFO på Castellum för nya utmaningar. Maria Strandberg kommer att kvarstå i sin roll medan rekrytering av ny CFO pågår.


Roger Akelius och Rutger Arnhult.

Efter Akelius utspel – Castellums styrelse föreslår pausad utdelning

Bolag Castellums styrelse ser en fortsatt stängd obligationsmarknad utan tecken på återhämtning i närtid. För att värna bolagets kreditbetyg har styrelsen därför beslutat om en skärpt finanspolicy och ett besparingsprogram med minskat investeringsutrymme under 2023 i syfte att stärka bolagets balansräkning. Styrelsen kommer inte heller att föreslå utdelning till kommande årsstämma.


Mia Arnhult.

Mia Arnhult lämnar vd-posten i M2 Asset Management

Bolag M2 Asset Management meddelar att Anders Gustafson utses som tillförordnad vd för M2 och efterträder Mia Arnhult på vd-posten omgående.


Roger Akelius och Rutger Arnhult.

Roger Akelius utspel: Känga till Arnhult och vill se slopad utdelning

Bolag Castellum måste slopa utdelningen till aktieägarna vid nästa årsstämma, säger nye storägaren Roger Akelius i en intervju med Göteborgsposten. I samma intervju ger han även uttryck för att ha tappat förtroendet för bolagets vd Rutger Arnhult.


Rutger Arnhult, vd för Castellum.

Här är stora förändringen i Castellums strategi: "Lång lista med troféer..."

Bolag Castellums vd Rutger Arnhult aviserar att Castellum nyligen har bytt fot i sin transaktionsstrategi och ska börja ta steg som man "normalt sett inte gör". Här berättar han mer om tillgångarna som kan komma att säljas, synen på innehavet i Entra och om han kan tänka sig att öka ägandet i Castellum igen.


Rutger Arnhult, vd för Castellum.

Positiv nettouthyrning och stark tillväxt i förvaltningsresultat för Castellum

Bolag Castellum har ökat sitt förvaltningsresultat med 39 procent under de första tre kvartalen 2022, jämfört med motsvarande period 2021. Det meddelar bolaget i den första delårsrapporten efter Akelius inträde som största ägare.


Ralf Spann kommenterar Akelius stora köp i Castellum som innebär att de ersätter Rutger Arnhult som bolagets största ägare.

Spann om Akelius jätteköp i Castellum

Bolag I torsdags förra veckan köpte Akelius 40 miljoner aktier i Castellum av M2 Asset Management för 4,6 miljarder kronor, en affär som motsvarar 12,2 procent av det totala antalet aktier i Castellum. Transaktionen gör Akelius till största ägare i Castellum samtidigt som försäljningen gör att Rutger Arnhult minskar sitt ägande till 6,1 procent och blir näst största ägare. För Fastighetssverige berättar Akelius vd Ralf Spann om tankarna bakom det stora köpet och hur ambitionen ser ut med innehavet.