Image

Regeringen presenterar lagförslag om ägarlägenheter

POLITIK Inom de närmaste dagarna kommer regeringen att kunna presentera ett lagförslag om införande av ägarlägenheter. Förslaget ska sedan gå på remiss och regeringen räknar med att en proposition ska vara klar vid årets slut. Även skattereglerna för ägarlägenheter beräknas bli presenterade nu under våren. Det bekräftade ämnesråd Mikael Gulliksson vid Justitiedepartementet vid Bofrämjandedagen i Stockholm.
Publicerad den 25 April 2008

Dan Ericsson, statssekreterare vid finansdepartementet, var förhoppningsfull om att ägarlägenheter kommer att attrahera mer kapital till bostadsmarknaden och att denna form av boende även kommer att öka rörligheten på marknaden.

Han talade sig också varm för en mångfald av boendeformer samt ökade förutsättningar för konsumenternas inflytande på sitt boende.

– I princip kan man säga att ägarlägenheter finns överallt i världen utom i Sverige.
I många andra länder är denna boendeform dock rätt lik våra bostadsrätter. Men vi tänker oss en form av "radhus på höjden". Ägaren av lägenheten ska ha större möjlighet att disponera över sin bostad än den som har en bostadsrätt och exempelvis fritt kunna hyra ut sin lägenhet, förklarade Mikael Gulliksson.

Han bekräftade också att ägarlägenheter till att börja med kommer att gälla nyproducerade bostäder, liksom nya påbyggnader på befintliga hus, men också ombyggnader av tidigare kommersiella lokaler.

– I slutet av året hoppas vi att kunna upprätta en bostadsportal där man ska kunna leta efter alla olika typer av bostäder. Boverket jobbar med det. Ett propositionsarbete pågår också om andrahandsuthyrning. Det ska bli lite lättare att hyra ut i andra hand, berättade också Dan Ericsson.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige