Image

Förslag om ägarlägenheter på remiss

JURIDIK Nu har Justitiedepartementet skickat ut promemorian om ägarlägenheter. Departementet föreslår att nya regler ska införas från och med den 1 april 2009. Ägarlägenheter ska utgöra ett komplement till nuvarande former för boende i flerbostadshus, främst då bostadsrätt.
Publicerad den 28 April 2008

Förslaget syftar bland annat till att öka mångfalden och valfriheten i boendet och till att stärka den enskildes inflytande över sitt boende. Departementets förhoppning är att ägarlägenheter ska bidra till ökad bostadsproduktion, i förlängningen också till ett ökat utbud av lägenheter att hyra.

I bland brukar ägarlägenheter beskrivas som en form av \″radhus på höjden\″. Enligt förslaget ska en ägarlägenhet utgöra en tredimensionell fastighet av särskilt slag, ägarlägenhetsfastighet, avsedd att rymma endast en bostadslägenhet.

Gemensam egendom, till exempel yttertak, fasader och trapphus, ska ingå i en samfällighet. Den ska normalt förvaltas av en särskild samfällighetsförening, i vilken de boende är medlemmar. I stort sett samma regler som gäller för andra fastigheter ska gälla även för ägarlägenhetsfastigheter. I ett första steg föreslås ägarlägenheter kunna bildas endast i samband med nyproduktion.

I likhet med vad som gäller för äganderätt till radhusfastigheter ska även ägaren av en ägarlägenhetsfastighet ha en långtgående rätt att självständigt förfoga över sin fastighet, till exempel genom att hyra ut den.

Det innebär bland annat att en ägarlägenhet ska kunna hyras ut utan krav på tillstånd för uthyrningen. Hyreslagens regler om förstahandsuthyrning ska gälla när en lägenhetsägare hyr ut sin lägenhet. De regler i den lagen som gäller för uthyrning av småhus ska gälla även för uthyrning av ägarlägenheter.

Justitiedepartementets promemoria skickades på måndagen ut på remiss. Ett remissmöte med ett antal myndigheter och andra organisationer ska hållas i början av juni.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Flyttar in i centralt pangläge – tar över efter amerikanska jätten

Uthyrning Under våren stängde Pizza Hut en av sina två Göteborgs-restauranger, centralt belägen i Sigillets fastighet i korsningen Kungsgatan-Västra Hamngatan inom CBD. Nu har en populär koncept-aktör huggit på den vakanta lokalen och kommer att slå upp portarna i höst. Fastighetssverige berättar mer.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige