Image

Ägarlägenheter till sommaren

POLITIK Nu är det bara en formalitet innan regeringen skickar ut ett lagförslag om ägarlägenheter på remiss. Detta meddelade justitieminister Beatrice Ask (m) vid ett seminarium tidigare i veckan.
Publicerad den 24 Januari 2008

Det var i sitt inledningstal på Veidekkes seminarium Knäckfrågor som justitieministern avslöjade att man nu tagit ett stort steg mot genomförandet av ägarlägenheter i Sverige.

Med ägarlägenheter hoppas regeringen öka valfriheten på bostadsmarknaden och locka friskt kapital till byggandet av nya bostäder.

Lagförslaget regeringen lägger inom kort har sin utgångspunkt i utredningen \″Att äga sin lägenhet\″ från 2002. Det betyder bland annat att ägarlägenheter inledningsvis bara kommer att tillåtas i nyproduktion.

Enligt justitieministern är ägarlägenheter inte konstigare än \″radhus utan den lilla gräsplätten\″, en lägenhet som den boende har lagfart på och som kan pantsättas, överlåtas och hyras ut. I Sverige har dock ägarlägenheter debatterats sedan
slutet av 1800-talet.
- Frågan har alltså beretts, konstaterade justitieministern vid seminariet.

Att ägarlägenheter trots den långa beredningstiden ännu inte blivit verklighet trodde Beatrice Ask beror på att det funnits en rädsla för nackdelarna. Men varje upplåtelseform har både för- och nackdelar, menade hon, och när det gäller ägarlägenheter är fördelarna många. Enligt Beatrice Ask ökar ägarlägenheter mångfalden och valfriheten på bostadsmarknaden. Dessutom lockar det kapital till bostadssektorn och kan leda till att nyproduktionen ökar, särskilt om uthyrning får ske utan inskränkningar.

Dock ville hon inte sia om hur många nya lägenheter det kan handla om. Invändningarna om att det leder till ökad spekulation på
bostadsmarknaden menade hon saknar grund. Det är bristsituationer och stelheten i branschen som är mylla för spekulationer.

Hon är nöjd med hur arbetet med lagförslaget hittills förflutit och kommer att lägga en proposition till sommaren.
- Sedan hoppas jag att riksdagen efter 150 års diskussion kan fatta beslut.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Flyttar in i centralt pangläge – tar över efter amerikanska jätten

Uthyrning Under våren stängde Pizza Hut en av sina två Göteborgs-restauranger, centralt belägen i Sigillets fastighet i korsningen Kungsgatan-Västra Hamngatan inom CBD. Nu har en populär koncept-aktör huggit på den vakanta lokalen och kommer att slå upp portarna i höst. Fastighetssverige berättar mer.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige