Image

Ombildar allmännyttan för billigt?

Bostäder I Fastighetssveriges senaste pappersmagasin tar vi upp det faktum att det är en mycket bättre affär att sälja en nyombildad bostadsrätt i Stockholm om den tidigare ägts av allmännyttan än om den ägts av en privat fastighetsägare. Varför är det så här? Säljer allmännyttan för billigt?
Publicerad den 11 September 2012
Urban Blücher och Charlotte Högberg, Colliers. Bild: Nicklas Tollesson. Bild: Nicklas Tollesson
Urban Blücher och Charlotte Högberg, Colliers. Bild: Nicklas Tollesson. Ingela Lindh. Bild: Stockholmshem. Bild: Stockholmshem
Ingela Lindh. Bild: Stockholmshem. Björn Isaksson. Bild: Restate Bild: Restate
Björn Isaksson. Bild: Restate

I Colliers marknadsrapport om ombildningar i Stockholm mellan september 2010 och december 2011 konstaterar man att boende som sålt sin nyombildade bostadsrätt i princip alltid har gjort en rejäl vinst, i genomsnitt 76 procent. Inköpspriset per lägenhet låg i snitt på knappt 1,4 miljoner kronor, och de boende som sedan valde att sälja gjorde en vinst på i snitt 1,1 miljoner kronor.

Men vinsterna de boende har gjort skiljer sig en hel del beroende på om den tidigare ägaren varit allmännyttig eller privat. Boende hos privata fastighetsägare har gjort en vinst på 67 procent medan vinsten för en boende hos allmännyttan var hela 87 procent över betald insats.

Varför är det så här?

I ett stort reportage i Fastighetssveriges senaste pappersmagasin resonerar Colliers ombildningsexperter Urban Blücher och Charlotte Högberg om den här frågan. Stockholmshems Ingela Lindh ger också sin syn på saken, liksom Björn Isaksson från Restate. Läs hela magasinet som e-tidning här. Du hittar ombildningsreportaget på sidorna 52-56.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Colliers International Sweden AB på Branschguiden

Colliers är ett ledande företag inom global fastighetsrådgivning präglat av entreprenörsanda.
Vårt svenska team består av ett 40-tal experter som arbetar med att öka lönsamheten för investerare, fastighetsägare, byggherrar och hyresgäster. Genom vår goda expertis och höga servicenivå skapar vi effektiva lösningar som hjälper våra kunder att uppnå framgång snabbare.

Colliers experter erbjuder kvalificerad kunskap inom Capital Markets, Leasing, Corporate Solutions samt Valuation. Med kontor i både Stockholm och Göteborg samt ett starkt nordiskt samarbete ser vi till at...

Läs mer om Colliers International Sweden AB på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Savills IM stärker teamet – rekryterar från Blackrock: "Fantastisk möjlighet"

Bolag Savills IM fortsätter stärka sitt team. Den gången är det Johan Bark som ansluter från Blackrock och tar rollen Head of Client Capital, Nordics. Han berättar för Fastighetssverige vad som lockade med rollen och vad han hoppas åstadkomma, vad han tar med sig från Blackrock och var han ser Savills IM i Norden framöver.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY