Image
Kv Poolen.

Mathworks flyttar till Arenastaden

Uthyrning Fabege har tecknat ett hyresavtal med Mathworks om drygt 1 100 kvadratmeter i fastigheten Kvarteret Poolen i Arenastaden. Tillträde planeras till oktober 2024 och avtalet löper i sju år. Kontorshuset är certifierat enligt BREEAM nivå Excellent.


I april var det en förbättrad transaktionsmarknad i Sverige jämfört med motsvarande månad 2023, det visar de senaste siffrorna från Colliers.

Ännu en förbättrad månad på svenska transaktionsmarknaden

Transaktioner I april gjordes det 25 affärer på den svenska marknaden till ett värde av 7,4 miljarder kronor, det visar de senaste månadssiffrorna från transaktionsrådgivaren Colliers. Totalt sett sedan årets början har det gjorts affärer för drygt 29 miljarder kronor, en ökning med 27 procent jämfört med motsvarande period förra året. Här presenterar Fastighetssverige fler siffror från årets fjärde transaktionsmånad i Sverige och övriga Norden.


John Petersson är tf analyschef på Colliers.

Väntans tider för branschen: "Skulle kunna sätta press på flera aktörer"

Transaktioner Ett avvaktande första kvartal som ändå var en klar förbättring jämfört med motsvarande period 2023 – så kan man sammanfatta Q1 på transaktionsmarknaden. Enligt Colliers analyschef John Petersson finns det framför allt en sak som många av branschens aktörer går och väntar på för att transaktionsmarknaden ska komma igång på allvar. Hur kan det då tänkas se ut när den väl gör det? Det och mycket annat får du svar på här.


Sven Moller, ny på Colliers Nordics.

"Nordens kontorsmarknad kommer att fortsätta prioritera hållbarhet och flexibilitet"

Bolag Under onsdagen meddelade Colliers att man anställer Sven Moller som Head of Workplace Advisory, för att se över bolagets kontors- och arbetsplatslösningar. Fastighetssverige tog en pratstund med både den nye medarbetaren Moller och med Martin Lindgren, Head of Occupier Services Colliers Nordics & Partner, för att dels prata om Sven Mollers nya uppdrag – men också för att luska lite i Colliers generella väg framåt när det gäller kontoren.


Sven Moller, tv, och Martin Lindgren, Colliers.

Colliers Nordics anställer internationell kontorsexpert

Bolag Colliers anställer nu Sven Moller som Head of Workplace Advisory, vilket är Colliers första steg i sin nya storsatsning inom Occupier Services. Sven Moller har över ett decennium av erfarenhet av att utveckla och implementera innovativa arbetsplatsstrategier, och kommer att fokusera på att leverera arbetsplatslösningar för kunder över hela Norden.


Pictet och Brunswick säljer danska Lindu Ejendomme till Blackstone

Transaktioner Pictet Alternative Advisors och Brunswick Real Estate säljer det gemensamägda fastighetsbolaget Lindu Ejendomme till Blackstone. Portföljen omfattar 14 lättindustri- och lagerfastigheter i Köpenhamn med en total uthyrningsbar area om 84 000 kvadratmeter.


I februari gjordes det 20 affärer på den svenska marknaden till ett värde av drygt 9,3 miljarder kronor.

20 affärer i februari – transaktionsvolymen över nio miljarder

Transaktioner Transaktionsvolymen på den svenska marknaden ökade ytterligare i februari jämfört med januari och nådde upp i 9,3 miljarder kronor under årets andra månad, en ökning med nästan 70 procent jämfört med motsvarande månad 2023. Hittills i år är volymen 37 procent högre än för motsvarande period 2023, det visar Colliers senaste transaktionsstatistik för februari.


Enligt Colliers månadssammanfattning av januari gjordes det tolv affärer i Sverige för totalt cirka 6,7 miljarder kronor.

Tolv affärer och måttlig transaktionsaktivitet i januari

Transaktioner Januari blev en ganska långsam start på transaktionsåret med 49 affärer och en volym på 1,6 miljarder euro i Norden, men jämfört med januari 2023 var volymerna högre i alla länder utom i Norge, detta enligt Colliers senaste månadssiffror. I Sverige var det måttlig transaktionsaktivitet med tolv affärer, men en volym på 0,6 miljarder euro, cirka 6,7 miljarder kronor. Den största affären var DNB:s tvångsförsäljning av Oscar Properties blandade portfölj till Erik Selin Fastigheter för cirka 2,2 miljarder kronor.


Luke Dawson, Head of Global och EMEA Capital Markets på Colliers.

Asiatiska uppstickarna som riktar blickarna mot Europa

Bolag Den här asiatiska duon kommer rikta sitt kapital mer mot Europa på kort sikt och pensionsfonder från "down under" blickar mer mot Europa på lång sikt. Det berättar Luke Dawson, Head of Global och EMEA Capital Markets, bland annat om när han synar trenderna och utsikterna för internationella investerares intresse på den europeiska fastighetsmarknaden framöver.


Joakim Arvius, vd Colliers Sverige.

Så blir fastighetsmarknaden 2024 – segment för segment

Bolag Colliers har sammanställt en prognos över de hetaste och svalaste segmenten på den nordiska fastighetsmarknaden under 2024. Colliers Sverige-vd Joakim Arvius berättar mer om vinnarna och förloraren och vad som driver utvecklingen inom de olika segmenten.


Bård Bjølgerud, Colliers nordiska vd.

"Man måste fånga den fallande kniven vid något tillfälle"

Bolag Att navigera genom 2024 kan visa sig inte vara helt enkelt då det enligt Colliers finns en labyrint av olika möjligheter och vägar att välja, men kontentan är ändå att utsikterna är ändå gradvis positiva med siktet inställt på en normaliserad marknad 2025. Här berättar Colliers nordiska vd Bård Bjølgerud mer om förutsättningarna för 2024, utmaningarna, tillväxtmöjligheterna och de potentiella fallgroparna.


Marie Meyer från Colliers och Johanna Hessius från Newsec analyserar kontorsmarknaden 2023. Den stora snackisen syns i bakgrunden, där Fabege tecknade ett hyresavtal med Saab för fastigheten Nöten 4, som är belägen i Solna Strand. Fastighetens totala yta uppgår till cirka 66 000 kvadratmeter.

Fler transaktioner och större flyttströmmar – så blir kontorsmarknaden 2024

Transaktioner På kontorshyresmarknaden observeras en tydlig avmattning med förlängda uthyrningstider och ökade rabatter. Denna utveckling kan delvis tillskrivas en ökande osäkerhet bland potentiella hyresgäster, samt en gradvis stigande vakansgrad. Newsec och Colliers sammanfattar året som gått och spår vad som väntar 2024.


Colliers analyschef Mikael Söderlundh sammanfattar transaktionsåret 2023 och blickar framåt mot 2024 då han förutspår en vändning på marknaden.

Lägsta volymen på tio år – men vändningen nära: "De har rekordmycket kapital"

Transaktioner Transaktionsåret 2023 är snart till ända och det kommer att gå till historien som ett av de svagaste sedan millenieskiftet. Den totala volymen för Norden på strax under 20 miljarder euro är den lägsta på ett decennium och nedgången jämfört med 2022 är den största sedan 08/09 under finanskrisen. För Fastighetssverige berättar Collier analyschef Mikael Söderlundh dock att vändningen är nära och att 2023 antagligen var bottenåret i den här konjunkturcykeln. Läs om hans spaningar för 2024, kapitalet som måste spenderas och varför humöret i marknaden har vänt de senaste månaderna.


Daniel Gorosch.

Så ska Daniel Gorosch bygga upp Catella till nummer ett

Bolag I början av året meddelade Daniel Gorosch att han lämnade uppdraget som CCO på Colliers, en roll han tog efter förvärvet av Pangea. Nu har han tagit steget in på en av Catellas vd-stolar och ser stora möjligheter att återuppbygga bolagets marknadsandel i marknadsläget som råder.


Det blir vd-byte på Catella när Jacob Bruzelius lämnar över posten till Daniel Gorosch

Daniel Gorosch blir ny vd på Catella

Karriär Catella utser Daniel Gorosch som ny vd för Corporate Finance Sverige. Nuvarande vd Jacob Bruzelius, kommer därmed att helhjärtat fokusera på bolagets framgångsrika erbjudande inom Debt Capital Markets.


Colliers analyschef Mikael Söderlundh om det starka uppsvinget för fastighetsaktier den senaste tiden.

Söderlundh: Därför går fastighetsaktier så starkt just nu

Bolag Efter en längre sur period går fastighetsaktier just nu väldigt starkt på börsen och sektorn har haft ett uppsving på över 20 procent. Fastighetssverige tar hjälp av Colliers analyschef Mikael Söderlundh för att ta ett grepp om vad som driver den positiva trenden just nu, vad uppsvinget betyder för synen på fastighetssektorn och hur bolagen kommer att agera under 2024 efter Riksbankens och Finansinspektionens uppmaningar om bland annat fler försäljningar.


Colliers senaste analys om det svenska bostadssegmentet visar på kortsiktig turbulens som kan leda till långsiktiga möjligheter.

Colliers bostadsanalys: Kortsiktig turbulens skapar långsiktiga möjligheter

Bolag Den svenska bostadsmarknaden brottas med flera tunga utmaningar där bland annat byggtakten rasat ihop och nyproduktionen är den lägsta bland samtliga nordiska länder. Till detta kan läggas att transaktionsmarknaden för bostäder är den svagaste på över ett decennium. På kort sikt ser det riktigt tufft ut men Colliers kan i en nyligen släppt analys ändå konstatera att det finns en del positiva faktorer som talar för bostadsmarknadens återhämtning på längre sikt.


Åregården.

Gillesvik Fastigheter köper Åregården av Fastator-bolag

Transaktioner Fastators dotterbolag Svenska Kulturskatter säljer anrika fjällhotellet Åregården till Gillesvik Fastigheter för 76,5 miljoner kronor. Colliers har varit köprådgivare i affären.


Viss återhämtning i september – affärer för nästan fem miljarder

Transaktioner Efter rekordlåg aktivitet i augusti med endast sju affärer blev det ett någorlunda uppsving på den svenska transaktionsmarknaden i september med 15 affärer till en total volym på nästan fem miljarder kronor, detta enligt Colliers senaste månadsrapport. Fastighetssverige berättar mer om den senaste transaktionsmånaden i Norden.


Peab anlitar Colliers för uthyrning av 12 000 kvadratmeter kontor.

Peab anlitar Colliers för uthyrning av 12 000 kvadratmeter kontor

Uthyrning Colliers får uthyrningsuppdrag av Peab för kontorsprojektet Gamlestads Smedja i Göteborg. Colliers uppdrag innefattar en helhetslösning från konceptutveckling till projektuthyrning.