Image

Bottenrekord för BRF-ombildningar

Transaktioner Förra året genomfördes ombildningar till bostadsrätt för 5,6 miljarder kronor i Sverige, den lägsta siffran på många år. Detta enligt statistik från Restate.
Publicerad den 6 Maj 2013
Utvecklingen av ombildningar i Sverige sedan 2003. Klicka på bilden för att förstora den. Bild: Restate
Utvecklingen av ombildningar i Sverige sedan 2003. Klicka på bilden för att förstora den. Björn Isaksson Bild: Restate
Björn Isaksson

Restate Bjurfors Isaksson Brolin AB, tar årligen fram statistik om köpeskillingar för fastigheter i Sverige, som ombildas från hyresrätt till bostadsrätt.

Under åren 2003-2010 ökade försäljningarna årligen. Rekordåret 2010 köpte bostadsrättsföreningarna fastigheter för 27 miljarder kronor (cirka 20 000 lägenheter). År 2011 sjönk köpeskillingarna till 9,3 miljarder kronor (cirka 7 100 lägenheter) och 2012 sjönk de till 5,6 miljarder kr (cirka 4 300 lägenheter).

Antalet kommuner i landet där det skedde ombildningar sjönk från 69 stycken år 2010, till 40 stycken år 2012.

Den främsta förklaringen till sänkningen, är nedgången av ombildningarna i Stockholms kommun. Dessa sjönk från 17,3 miljarder kronor rekordåret 2010 ned till 2,9 miljarder kronor år 2012.

Anledningarna till nedgången i hela landet är bland annat följande, enligt Restate:
# Stockholms kommuns bostadsbolag säljer inte till bostadsrättsföreningar i innerstan eller Stockholms närförorter, enligt beslut 2011-01-26 av styrelsen i Stockholms Stadshus AB (moderbolaget till Svenska Bostäder, Familjebostäder och Stockholmshem).
# Bankerna blev på grund av nytt regelverk mycket restriktiva med finansiering av flerfamiljhus och kommersiella fastigheter. Många större fastighetsbolag ger i dag ut obligationer för att kunna finansiera sin verksamhet.
# Många av fastighetsförsäljningarna sker genom att fastigheten ”paketeras” i ett dotterbolag, vars aktier säljs skattefritt till bostadsrättsföreningen. Det har pågått ett par skatteprocesser kring detta, vilket har fått många ägare att avvakta med försäljningar. Processerna har nu utfallit till säljarnas fördel.
# Lågkonjunkturen har medfört att hyresgästerna är mer tveksamma till att göra ekonomiska åtaganden.

Restate ser dock en ljusning framöver:
- Under år 2013 har bankernas intresse för fastighetsfinansiering börjat vakna på nytt. Det har blivit lite lättare att finansiera fastighetsaffärer. Säljare som har avvaktat med försäljning på grund av de pågående skatteprocesserna, har på nytt börjat sälja till bostadsrättsföreningar. Försäljningar till bostadsrättsföreningar blir därför sannolikt fler 2013, än de under 2012. Det är dock långt kvar till den volym som såldes år 2010, säger Björn Isaksson på Restate.

FAKTA/
Eftersom många affärer sker som bolagsförsäljningar, räknar Restate även in det pris som bostadsrättsföreningen betalar för aktierna i bolaget som äger fastigheten. Från statistiken sorteras försäljningar av markfastigheter, som byggbolag säljer till bostadsrättföreningar inför ett bygge, bort.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Så blir Rånes framtid efter Amastens ledningsrockad

Bolag SBB har beslutat om den framtida ledningen för Amasten och valt att ersätta Mikael Rånes med Lars Thagesson som vd. Mikael Rånes berättar själv för Fastighetssverige hur den närmaste framtiden blir.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY