Image

Sju miljarder i skatt – frivilligt

Transaktioner Stockholms allmännytta väljer att betala skatt vid ombildningar. Grannkommunerna gör det inte. - Som kommuninvånare i Stockholm kan jag tycka att det hade varit bättre om man hade lagt pengarna på att bygga nya bostäder än på att betala många miljarder i skatt, säger ombildningskonsulten Björn Isaksson i det senaste numret av Fastighetssveriges pappersmagasin.
Publicerad den 15 November 2012
Per Blomstrand. Bild: Stockholms stadshus. Bild: Stockholms stadshus
Per Blomstrand. Bild: Stockholms stadshus. Björn Isaksson. Bild: Restate Bild: Restate
Björn Isaksson. Bild: Restate

Vid merparten av alla större fastighetsförsäljningar undviker säljaren vinstskatt, genom paketering. När det gäller försäljningar till bostadsrättsföreningar anses den här lösningen vara ännu mer attraktiv – den uppskjutna (latenta) skatten realiseras aldrig då föreningen aldrig kommer att sälja fastigheten.

- I stort sett alla privata säljare väljer att paketera fastigheterna, det kan finnas någon enstaka ute på landsbygden som den här lösningen inte har nått fram till, säger Björn Isaksson på Restate, som tar uppdrag både för säljare och köpare vid ombildningar.

- När man företräder en förening så är det i princip meningslöst att försöka få ner priset genom att hänvisa till den latenta skatten. Det är ju en skatt som aldrig ska betalas.

Också de allmännyttiga säljarna väljer för det mesta att paketera sina fastigheter, och därmed slippa skatten – med ett undantag; den allra största säljaren de senaste åren, Stockholms stad.

- Vad jag vet är Stockholm den enda kommunen som betalar skatt på sina försäljningar. Sundbyberg gör det inte, inte Sollentuna och inte Upplands Väsby, säger Björn Isaksson.

- Kommunen som jag bor i har sedan 2006 sålt fastigheter till bostadsrättsföreningar för 35 miljarder kronor utan att paketera fastigheterna. Detta innebär att man självmant har valt att betala runt sju miljarder kronor i skatt. Som kommuninvånare hade jag hellre sett att man hade behållit de pengarna och byggt bostäder för dem i stället. Jag tycker inte att det är något självändamål att kommunen ska äga bostäder men bostadsbristen är ju skriande, säger Björn Isaksson.

Per Blomstrand, vice vd på Stockholms Stadshus AB, som är moderbolag till Stockholms allmännyttiga bostadsbolag, säger att det finns flera skäl till att Stockholm väljer att inte paketera fastigheterna inför försäljning.

Läs hela artikeln från senaste numret av Fastighetssverige här. Du hittar artikeln i den svenska delen på sidorna 10-12.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige