Vid merparten av alla större fastighetsförsäljningar undviker säljaren vinstskatt, genom paketering. När det gäller försäljningar till bostadsrättsföreningar anses den här lösningen vara ännu mer attraktiv – den uppskjutna (latenta) skatten realiseras aldrig då föreningen aldrig kommer att sälja fastigheten.
- I stort sett alla privata säljare väljer att paketera fastigheterna, det kan finnas någon enstaka ute på landsbygden som den här lösningen inte har nått fram till, säger Björn Isaksson på Restate, som tar uppdrag både för säljare och köpare vid ombildningar.
- När man företräder en förening så är det i princip meningslöst att försöka få ner priset genom att hänvisa till den latenta skatten. Det är ju en skatt som aldrig ska betalas.
Också de allmännyttiga säljarna väljer för det mesta att paketera sina fastigheter, och därmed slippa skatten – med ett undantag; den allra största säljaren de senaste åren, Stockholms stad.
- Vad jag vet är Stockholm den enda kommunen som betalar skatt på sina försäljningar. Sundbyberg gör det inte, inte Sollentuna och inte Upplands Väsby, säger Björn Isaksson.
- Kommunen som jag bor i har sedan 2006 sålt fastigheter till bostadsrättsföreningar för 35 miljarder kronor utan att paketera fastigheterna. Detta innebär att man självmant har valt att betala runt sju miljarder kronor i skatt. Som kommuninvånare hade jag hellre sett att man hade behållit de pengarna och byggt bostäder för dem i stället. Jag tycker inte att det är något självändamål att kommunen ska äga bostäder men bostadsbristen är ju skriande, säger Björn Isaksson.
Per Blomstrand, vice vd på Stockholms Stadshus AB, som är moderbolag till Stockholms allmännyttiga bostadsbolag, säger att det finns flera skäl till att Stockholm väljer att inte paketera fastigheterna inför försäljning.
Läs hela artikeln från senaste numret av Fastighetssverige här. Du hittar artikeln i den svenska delen på sidorna 10-12.
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av CDVI
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Presenteras av Aros Kapital
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Transaktioner Hur blir transaktionsåret 2025, vilka faktorer kommer ha störst påverkan för dess utvecklingen, vilka segment blir heta respektive kalla och vilken roll kommer utländska aktörer spela på den svenska transaktionsmarknaden? En panel bestående av Erik Nyman, JLL, Peter Wiman, EY, Maryrose David, Savills, och Adam Tyrcha, Newsec, ger sin bild av transaktionsåret som står för dörren.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.