Image

Colliers: Stor rabatt vid ombildningar i Göteborg

Transaktioner I en ny analys om ombildningsmarknaden i Göteborg menar Colliers International att fastighetsägarna säljer för billigt. I Malmö har man hittat en bra nivå för ombildningsaffären med en ungefärlig rabatt på 26 procent för de boende. I Göteborg ligger rabatten för hyresgästen på hela 44 procent.
Publicerad den 12 April 2016
Urban Blücher Bild: Simon Hellsten
Urban Blücher

- Här finns det mycket att göra för fastighetsägarna och marknaden bör nog betraktas som snedvriden till hyresgästernas fördel, säger Urban Blücher på Colliers International.

Ombildningsrapporten visar att det har ombildats 32 fastigheter från hyresrätt till bostadsrätt mellan januari 2014 - september 2015. Bostadsrättsföreningarna har i genomsnitt betalat 29 981 kronor per kvadratmeter för fastigheten. Den enskilde hyresgästen har betalat cirka 26 410 kronor per kvadratmeter i insats. Den som sålt sin bostadsrätt vidare på öppna marknaden inom ett år efter ombildningen har i genomsnitt sålt för 43 551 kronor per kvadratmeter och gjort en vinst på i genomsnitt 77 procent i förhållande till erlagd insats.

De dyraste bostadsrätterna ligger i centrala Göteborg och de lägsta priserna hittar vi i Angered och Bergsjön. I Bergsjön har dock en otrolig värdeutveckling skett. Man har på fem år gått från 4 000 kronor per kvadratmeter till 15 000 kronor per kvadratmeter (375 procent) . Nu rusar priserna även i förorten och miljonprogrammen i Göteborg.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Colliers International Sweden AB på Branschguiden

Colliers är ett ledande företag inom global fastighetsrådgivning präglat av entreprenörsanda.
Vårt svenska team består av ett 40-tal experter som arbetar med att öka lönsamheten för investerare, fastighetsägare, byggherrar och hyresgäster. Genom vår goda expertis och höga servicenivå skapar vi effektiva lösningar som hjälper våra kunder att uppnå framgång snabbare.

Colliers experter erbjuder kvalificerad kunskap inom Capital Markets, Leasing, Corporate Solutions samt Valuation. Med kontor i både Stockholm och Göteborg samt ett starkt nordiskt samarbete ser vi till at...

Läs mer om Colliers International Sweden AB på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Savills IM stärker teamet – rekryterar från Blackrock: "Fantastisk möjlighet"

Bolag Savills IM fortsätter stärka sitt team. Den gången är det Johan Bark som ansluter från Blackrock och tar rollen Head of Client Capital, Nordics. Han berättar för Fastighetssverige vad som lockade med rollen och vad han hoppas åstadkomma, vad han tar med sig från Blackrock och var han ser Savills IM i Norden framöver.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY