Image

Ny stadsdel byggs i Linköping

Bygg Ett modernt stadsbyggnadsprojekt med högklassig arkitektur. Det kännetecknar Övre Vasastaden i Linköping. Sex byggherrar, tretton arkitekter och Linklöpings kommun har samarbetat för att skapa en ny stadsel som skapar en brygga melllan den gamla och nya staden.
Publicerad den 8 Oktober 2012
Övre Vasastaden ska innehålla 900 bostäder. Övre Vasastaden ska innehålla 900 bostäder.

Sex byggherrar, 13 arkitekter och Linköpings kommun samarbetar för att skapa den nya stadsdelen Övre Vasastaden.

Det blir 900 nya bostäder i varierande utföranden och storlekar, butikslokaler och moderna kontor – långsiktig hållbarhet är en stark ledstjärna i den nya centrala stadsdelen.

– Att få 900 nya bostäder på en gång känns helt fantastiskt, säger kommunalråd Muharrem Demirok (C).

- Det här ett av de största regionala projekten på mycket, mycket länge. Det är en stor sak för Linköping att få så här stort tillskott av bostäder på kort tid.

Det nya området i Övre Vasastaden ligger på den södra sidan om Industrigatan och sträcker sig från Östgötagatan till Bergsrondellen. Byggnationen kommer att utgöra en fortsättning på kvarteren vid Bangården och en utvidgning av Vasastaden, som byggdes i början av 1900-talet. Övre Vasastaden ansluter till den klassiska kvarterstad som redan finns, men här finns också öppningar in mot de skyddade gårdarna.

I den första etappen, fram till Mellangatan, ska byggherrarna Botrygg, HSB, JM, Kärnhem, Riksbyggen och Stångåstaden skapa sju kvarter med varierade arkitektur. Den första etappen består av totalt 14 olika byggprojekt.

- Det här är ett riktigt sammanhållet stadsbyggnadsprojekt , som kännetcknas av högklassig arkitekter. Vi vet att god arkitektur är vad som krävs i konkurrensen med andra städer som vill växa, säger samhällsbyggnadsdirektör Anna Bertilson.

Kommunen och byggherrarna har tagit fram en gemensam miljöprofil, som bland annat innehåller en helt ny klassificeringsmodell. Modellen redogör överskådligt för bland annat energianvändning, grönytor och resurshushållning för varje enskilt byggprojekt. Området får också Linköpings första stationära mekaniska sopsuganläggning.

Byggherrarna inrättar en bilpool inom området. Samtliga kvarter får garageplats under jord. Övre Vasastaden får en ny busshållplats, kompletterande gång- och cykelbanor samt bra cykelparkeringar. Längs Slöjdgatan och Sveagatan utvecklas ett huvudstråk för gång- och cykeltrafik som ska utgöra stadsdelens inre ”pulsåder”.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Teknologi måste tjäna ett syfte om Omid Noghabai ska satsa

Bolag Han har grundat flertalet bolag inom fastighetsbranschen och enligt honom själv vill han modernisera branschen från grunden. Samtidigt är Omid Noghabai tydlig med hur han ser på digitaliseringsarbetet: – Det ska vara koncept som gör att man som fastighetsägare faktiskt sparar pengar. Då kommer jag att investera i det.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige