Image
Nu är allt klart för byggandet av 900 nya lägenheter i Övre Vasastaden i Linköping.
Nu är allt klart för byggandet av 900 nya lägenheter i Övre Vasastaden i Linköping. Bild: Linköpings kommun

Grönt ljus för 900 nya lägenheter i Linköping

Bygg/Arkitektur Efter flera års väntan kan nu byggandet av 900 lägenheter i Övre Vasastaden i Linköping komma igång. Detaljplanen överklagades av Saab, som befarade begränsningar i sin flygverksamhet. Nu har dock Mark- och miljööverdomstolen meddelat att den inte tar upp överklagandet.
Publicerad den 4 Februari 2014
Nu är allt klart för byggandet av 900 nya lägenheter i Övre Vasastaden i Linköping. Bild: Linköpings kommun
Nu är allt klart för byggandet av 900 nya lägenheter i Övre Vasastaden i Linköping.

Mark- och miljööverdomstolen har gått igenom utredningen i målet och kommit fram till att det inte finns skäl att meddela prövningstillstånd i detta fall. Mark- och miljödomstolens dom står därför fast.

- Det är ett fantastiskt besked, som ytterligare förstärker den starka tillväxt Linköping är i, säger kommunstyrelsens ordförande Paul Lindvall (M).

- Det här betyder att vi kan ha byggstart i vår för 900 nya lägenheter i Linköping, säger kommunalrådet Muharrem Demirok (C), tillika samhällsbyggnadsnämndens ordförande.

Detaljplanen gäller för kvarteret Automaten och del av kvarteret Alnen med flera i Vasastaden. Detaljplanen ger möjlighet att uppföra bostäder, kontor, handel, vård och skola. Bland annat planeras för cirka 900 bostäder och en livsmedelsbutik på cirka 2 000 kvadratmeter.

Samrådstiden för detaljplanen pågick fram till den 20 augusti 2010. Utställning av detaljplan med tillhörande miljökonsekvensbeskrivning pågick mellan 14 maj - 13 juni 2012.

Samhällsbyggnadsnämnden beslutade den 19 september 2012 att tillstyrka antagande av detaljplanen med tillhörande MKB, beslutet tillkännagavs den 4 oktober.

Kommunfullmäktige antog detaljplanen den 23 oktober 2012. Det justerade protokollet med beslutet tillkännagavs den 14 november 2012 på kommunens anslagstavla i Stadshuset.

Detaljplanen överklagades av Saab. Länsstyrelsen avslog överklagandet genom beslut den 4 februari 2012.

Ärendet har överklagades vidare till Mark- och Miljödomstolen, som avslog överklagandet. Mark- och miljööverdomstolen meddelar inte prövningstillstånd.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige