Image

Niam köper för 540 miljoner av NCC

Transaktioner NCC har sålt handelsprojekten Suurpelto Centrum i Esbo och Laajasalo Shopping Centrum i Helsingfors till Niam för 540 miljoner kronor.
Publicerad den 1 Februari 2018
Niam köper för 540 miljoner av NCC. Bild: NCC
Niam köper för 540 miljoner av NCC.

– Affären är ett bra exempel på hur vi utvecklar långsiktigt hållbara projekt som bidrar till att skapa en attraktiv helhet för en växande Helsingforsregion, hyresgäster och investerare. Vi är också väldigt glada att Niam väljer att förvärva dessa fastigheter i områden där vi på NCC fortsatt har ambitionen att vara en aktiv stadsutvecklare, säger Carola Lavén, affärsområdeschef, NCC Property Development.

Suurpelto Centrum är ett nytt lokalt köpcentrum i stadsdelen Esbo som öppnade i november 2017 med en total yta om cirka 4 500 kvadratmeter. Fastigheten är idag fullt uthyrd till bland annat livsmedelsaktören Kesko, Talli Gym och Restaurangen Curry Palace.

Laajasalo Shopping Centrum är ett nytt köpcentrum som utvecklas och också ersätter det nuvarande centrumet i Laajasalo. Köpcentrumet som beräknas öppna i november 2018 har ett framträdande läge längs Laajasalo huvudväg och intill växande bostadsområden. Den totala uthyrningsytan är cirka 8 400 kvadratmeter varav cirka 90 procent redan är uthyrt till bland annat livsmedelsaktörerna Kesko och S-gruppen samt till Systembolaget (Alko), bibliotek och apotek.

– Vi är glada över att förvärva dessa högkvalitativa handelsfastigheter som NCC har byggt i attraktiva och växande områden. Dessa tillgångar kommer att vara ett bra komplement till vår portfölj, säger Fredrik Jonsson, vd för Niam.

Båda försäljningarna genomförs som bolagsaffärer där Niam förvärvar aktierna i respektive fastighetsägande bolag. Köpeskillingen för Suurpelto Centrum baseras på ett underliggande fastighetsvärde om cirka 180 miljoner kronor och tillträde sker i Q1 2018. Köpeskillingen för Laajasalo Shopping Centrum baseras på ett underliggande fastighetsvärde om cirka 360 miljoner kronor och tillträde sker i samband med färdigställande av centrumet i Q4 2018. Den totala uthyrningsbara ytan i båda projekten uppgår till cirka 12 900 kvadratmeter och den genomsnittliga uthyrningsgraden är för närvarande 93 procent. NCC lämnar hyresgarantier för vakanta lokaler i 24 månader från tillträdesdagen.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige