Image
K-Citymarket i Lahtis, illustration.

Skanska bygger nytt för K-Citymarket i Lahtis

Bygg/Arkitektur Skanska har tecknat avtal med Kesko om att uppföra en ny byggnad för K-Citymarket i Lahtis, Finland. Kontraktet är värt 28 miljoner euro, alltså cirka 320 miljoner kronor, vilket kommer att inkluderas i orderingången för Norden i det andra kvartalet 2024.


Alma förstärker investeringsteamet – plockar namn från storbolagen

Karriär Alma Property Partners rekryterar från CBRE, CapMan Real Estate, Catella och Carnegie.


Byggstart beräknas till 2025 och hotellet och arenan är tidsberäknat för öppning sent 2028.

Strawberry satsar över fyra miljarder i nya eventarenan

Bolag Strawberry fortsätter sin expansion på den finska marknaden. Hösten 2028 öppnar ett nytt fullservicehotell i episcenter av stadens, och ett av Finlands, största utvecklingsprojekt just nu Ratapiha Arena.


Takomo Base.

Nordika tecknar tre nya hyresavtal i Helsingfors

Uthyrning Nordika har hyrt ut totalt 4 000 kvadratmeter i kontorsfastigheten Takomo Base in Sockenbacka i Helsingfors under 2023.


YIT sänker helårsprognosen för 2023.

YIT sänker helårsprognosen för 2023

Bolag Den finska byggjätten YIT sänker prognosen för sitt justerade rörelseresultat för helåret 2023 till 36-42 miljoner euro, det framgår av ett pressmeddelande.


Nordisk Renting gör förvärv i Åbo.

Nordisk Renting köper i Åbo

Transaktioner Nordisk Renting förvärvar fullt uthyrd fastighet i finländska Åbo.


Fastighetssverige redovisar de största transaktionerna som gjordes i Finland, Norge och Danmark under 2023.

Grannländernas största transaktioner 2023

Lista Transaktionsmarknaden gick trögt även i Sveriges grannländer under 2023, men det gjordes ändå ett antal miljardaffärer i Norge, Danmark och Finland förra året. Med hjälp av siffror från Colliers presenterar Fastighetssverige de största transaktionerna som gjordes i grannländerna under förra året.


Helsingfors tingshus.

Hemsö och Senatfastigheter ingår 15-årigt hyresavtal

Uthyrning Hemsö och Senatfastigheter har ingått ett nytt 15-årigt hyresavtal om 31 000 kvadratmeter för rättsförvaltningens befintliga lokaler i Helsingfors tingshus i Salmisaari.


Jukka Rantanen, vd SB-Hem.

Bostadsaffärerna uppåt i Finland: Förstagångsköparna åter aktiva

Ekonomi/Finansiering Antalet bostadsaffärer började öka tydligt i oktober i några städer i Finland, vilket får fastighetsförmedlaren Sb-Hems vd Jukka Rantanen att tror att det kommer att göras fler bostadsaffärer i Finland i november än under motsvarande period i fjol.
– Nu har äntligen utvecklingen vänt i en positiv riktning, säger Jukka Rantanen till Fastighetssverige.


Hemsö tecknar nytt hyresavtal i finländska Åbo.

Hemsö tecknar 20-årigt hyresavtal med Åbo stad

Uthyrning Den internationella skolan i Åbo flyttar till Hemsös fastighet i stadsdelen Kuppis. Åbo stad har tecknat ett 20-årigt hyresavtal.


Skanska bygger i Helsingfors.

Skanska bygger lägenheter i Helsingfors

Bygg/Arkitektur Skanska har tecknat avtal med Helsingfors Stad om att bygga nya lägenheter i Helsingfors, Finland. Kontraktet är värt 31 miljoner euro, cirka 360 miljoner kronor, vilket kommer att inkluderas i orderingången för Norden för det fjärde kvartalet 2023.


Jukka Rantanen, vd SB-Hem.

Finskt nödrop: Bostadshandeln behöver brådskande stödåtgärder

Ekonomi/Finansiering Inflation och stigande räntor har lett till ett prekärt läge på den finska bostadsmarknaden, ett läge som varat exceptionellt länge. De huvudsakliga drivkrafterna för bostadshandeln, alltså räntenivån, konsumenternas förtroende och sysselsättningen, förväntas inte förändras till det bättre inom den närmaste framtiden. Branschen behöver därför effektiva och snabba stödåtgärder för att återhämta sig. Det menar Jukka Rantanen, vd för finska Sb-Hem, som föreslår att ränteavdraget för bolån ska återinföras och att överlåtelseskatten ska slopas.


Illustration av skolan som NCC bygger.

NCC bygger skola och idrottshall i Rovaniemi

Bygg/Arkitektur NCC har tecknat partneringavtal med Rovaniemi stad i Finland om att bygga en ny skolbyggnad i stadsdelen Nivavaara. I uppdraget ingår även att bygga en ny idrottshall samt rusta upp utemiljön och den intilliggande idrottsplatsen. Ordervärdet uppgår till cirka 400 miljoner kronor.


Genesta köper kontorsfastigheten Voimatalo i Helsingfors.

Genesta köper i Helsingfors

Transaktioner Genesta har förvärvat en kontorsfastighet belägen i Helsingfors-stadsdel Kampen från Schroder Real Estate KVG.


Transaktionsmarknaden för logistik har precis som marknadens övriga segment haft ett tufft 2023 hittills, men en trend som Colliers noterat är att det byggs mer logistik på spekulation.

Svenska logistiktrenden som tagit sig över sundet

Bolag Logistik har varit det tredje största segmentet i Europa och Norden de senaste tre åren, men transaktionsvolymen för logistik i Norden har rasat hittills under 2023, en minskning med 75 procent jämfört med 2022 enligt de senaste siffrorna från Colliers. Rådgivaren ser dock att en svensk logistiktrend har börjat få fäste även i Danmark.


Vision av Vasa Sjukhus.

Peab bygger sjukhus i Vasa

Bygg/Arkitektur Peab har fått uppdraget att bygga ett rättspsykiatriskt sjukhus med 48 vårdplatser i Vasa. Beställare är Senatfastigheter och kontraktssumman uppgår till 26 miljoner euro.


Minna Skyman.

Minna Skyman blir ny landschef för Finland hos Logistic Contractor

Bolag Logistic Contractor har rekryterat Minna Skyman som chef för bolagets finländska verksamhet.


Collage Maker-24-May-2023-02-26-PM-9405

Balders nya Finlandschef vill lägga grunden för vidare tillväxt

Bolag Som Fastighetssverige kunnat berätta tidigare ska Balder effektivisera förvaltningen av sitt bestånd i Finland. Till ny vd för Balder Finland utses därför Juha Lehtonen, som redan sköter Balders fastigheter i Finland genom bolaget Bridge Properties. Vi fick en pratstund med den nye vd:n som får ge sin syn på hur den nya organisationen ska utformas.


Balder sätter upp egen förvaltningsorganisation i Finland

Bolag Under hösten startar Fastighets AB Balder en egen förvaltningsorganisation i Finland. Detta för att mer effektivt och sammanhållet förvalta bolagets helägda fastigheter tillsammans med fastigheterna som ägs genom Serena Properties AB. Juha Lehtonen har utsetts till vd för Balder Finland och påbörjar nu arbetet med att bygga den nya organisationen.


Säterinportti är en av Nordikas tillgångar i Helsingfors.

Nordika redo att växa i Finland

Bolag Nordika fortsätter sin utveckling i Finland genom etableringen av ett lokalt team och ett kontor i Helsingfors. Robert Högström, förvaltningschef på Nordika, berättar för Fastighetssverige om nyrekryteringarna, hur han ser på den finländska marknaden och hur mycket man siktar på att investera i Finland framöver.