Image
Peter Wallin, vd för Bonava.
Peter Wallin, vd för Bonava. Bild: Pontus Orre

Bonava säljer i Finland

Transaktioner Bonava säljer och produktionsstartar ett projekt om 99 statligt subventionerade hyreslägenheter i finländska Åbo till fastighetsbolaget TA-Asumisoikeus Oy. Köpeskillingen uppgår till cirka 20 miljoner euro, motsvarande cirka 220 miljoner kronor, och projektet genererar ett positivt kassaflöde redan från start. Samtidigt startar Bonava produktion av ytterligare drygt 150 bostäder i Baltikum och Sverige. Starterna redovisas som produktionsstarter i det fjärde kvartalet 2024.
Publicerad den 24 Oktober 2024

– Marknadsförutsättningarna i Finland är fortsatt utmanande och vi är därför extra glada över att presentera den här investeraraffären. Det nya grannskapet ska byggas i ett av Finlands största bostadsutvecklingsområden, Kirstinpuisto, Åbo, där vi tidigare byggt en rad projekt och där vi känner till de lokala förutsättningarna väl, säger Peter Wallin, vd och koncernchef, Bonava.

TA-Asumisoikeus Oy ingår i TA-Yhtymä-koncernen som är en icke vinstdrivande aktör och bedriver verksamhet på uppdrag av Finansierings- och utvecklingscentralen för boende, ARA. Parterna har avtalat om en löpande betalningsplan, som innebär att projektet är finansierat redan från start. Bostäderna förväntas vara färdigställda under det första kvartalet 2026.

Det framväxande bostadsområdet är ett av Finlands största bostadsutvecklingsområden med ett centralt läge med gångavstånd till Åbos stadskärna. Totalt planerar Bonava att uppföra 1400 bostäder i Kirstinpuisto och detta är Bonavas åttonde och nionde flerbostadshus i området. I planeringen av området betonas hållbara utvecklingslösningar och högkvalitativa offentliga ytor och grönområden med särskilt fokus på hållbar hantering av dagvatten.

Studentstaden Åbo är med sina cirka 200 000 invånare en av Finlands främsta tillväxtsstäder. Stadens hamn och sjöfart har i decennier utgjort hjärtat för regionens näringsliv som också präglas av företag inriktade mot informations- och bioteknik.

Bonava startar produktion av 72 bostäder i Lettland, 66 bostäder i Estland och 16 bostäder i Sverige. Detta efter att projekten Hartmana Kvartals, Aiandi och Fjärilshusen skapat stort intresse bland kunderna.

Produktionsstarterna redovisas som produktionsstartade enheter i det fjärde kvartalet 2024.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Inför läslovet – här är vd:arnas boktips

Sverige Sedan 2016 är den gamla höstlovet i skolan fått ny skrud som läslovet, för att främja läsning bland barn och unga under lovet. När läslovet nu står för dörren har Fastighetssverige frågat vd:arna för en rad av branschens största bolag vad de läser och vilka böcker de vill rekommendera andra. Här är vd:arnas bokrekommendationer.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige