Image
Kontorsfastigheten Smultronet 6 på Fleminggatan, Stockholm.

Niam förvärvar kontorsfastighet i centrala Stockholm

Transaktioner Niam har förvärvat kontorsfastigheten Smultronet 6 på Fleminggatan i centrala Stockholm från Union Investment. Fastigheten består av cirka 11 000 kvadratmeter uthyrbar area och var tidigare till största delen uthyrd till HSB som flyttade ut innan sommaren.


Niam, med Henrik Gerdin som fondchef, gör en satsning mot logistik med förvärv av blandat annat fastigheten i Borås.

"Vi ger oss in i logistiksegmentet på allvar"

Bolag Genom affären med Savills IM tar Niam på allvar klivet in på logistikmarknaden. Bolagets fondchef, Henrik Gerdin, berättar för Fastighetssverige vad den förvärvad portföljen betyder för satsningen, vad man letar efter i nya logistikförvärv, vilka marknaderna man tittar på, och hur han ser på logistikmarknaden i Norden.


Logistikfastighet i Borås.

Niam gör strategiskt förvärv – 93 000 kvadratmeter

Transaktioner Niam etablerar nordisk logistikportfölj med strategiskt förvärv i Borås, Ljungby och Halmstad. Säljare är Savills IM.


Väsby centrum ska byggas ut.

Niam planerar 600 nya bostäder i Väsby

Bygg/Arkitektur Niam har fått ett positivt planbesked från Väsby kommun som innebär att Väsby centrum kommer att få nya lägenheter, gröna stråk, mötesplatser och torg.


Niam får grönt ljus för 266 bostäder i Fruängen.

693 nya markanvisningar i Stockholm

Bostäder På exploateringsnämndens sammanträde den 9 november beslutade det rödgröna styret att markanvisa 693 bostäder, varav 510 hyresrätter. Det innebär att Stockholms stad under innevarande år markanvisat totalt 4 677 bostäder.


Niam hämtar ny projektchef från Skanska

Bolag Niam stärker upp sitt team med en ny chefsrekrytering.


EQ Stockholm i Värtahamnen.

Niam adderar ännu mer coworking i Värtahamnen

Bygg/Arkitektur Niams första etapp av coworking i Värtahamnen är klar och fullt uthyrd. Efterfrågan på små kontor har varit ovanligt stor, därför väljer Niam att bygga om ytterligare ett våningsplan om 1 650 kvadratmeter i EQ Sthlm till coworking bestående av 29 mindre kontor i olika storlekar, konferens- och mötesrum, lounger och stora pentryn. Inflyttning sker i mitten av januari 2024. Byggnaden förvärvades av Niam 2016 och omfattar 8 600 kvadratmeter kontor varav 3 000 kvadratmeter är coworking samt Scandic Hotel.


Totalt hoppas staden på att 1000 nya bostäder ska kunna byggas i Fruängen.

Niams nästa centrumprojekt kan ta steg framåt

Bostäder Sen 2020 har arbetet pågått med att ta fram en ny plan för området vid Fruängen centrum. Där har Niam planer på att bygga över 260 bostäder. Nu kan nästa steg i planprocessen tas för de fem fastigheterna som de vill utveckla.


Grid 17 och Portalen.

Nya Värtahamnens betydelse för Stockholms kontorsmarknad

Bygg/Arkitektur Startskottet har gått för ett av Stockholms största stadsutvecklingsprojekt: Värtahamnen. Med det första spadtaget på första nyproduktionskvarteret avklarat berättar Tomas Hermansson och Agnes Lindblom från Bonnier Fastigheter samt Ola Kolmert från Niam om sina respektive projekt Portalen och Grid 17, om intresset för området och om vilken plats de ser Värtahamnen ta på Stockholms kontorsmarknad framöver.


Tidigare Castellum-chef tillbaka i hetluften hos nordisk jätte

Karriär Återvänder till gammal bekanting efter mer än 20 år för att fokusera på handelssegmentet. Fastighetssverige berättar mer.


Helsfyr Panorama.

Niam köper i Oslo

Transaktioner Niam köper kontorsbyggnaden Helsfyr Panorama i Oslo.


Radhusen är ett av de hetaste bostadssegmenten i Danmark menar Rikard Henriksson från Niam.

Niam satsar på heta segmentet i Danmark

Bolag Det är svårt att sätta fingret på varför Sverige och Danmark skiljer sig åt när det kommer till intresset för att hyra ett radhus. Det menar Rikard Henriksson, managing partner på Niam. Intresset i Danmark är så pass stort att de nu går samman i ett joint venture med danska Milton Huse för att utveckla den sidan av fastighetsutvecklingen ytterligare.


Port 73 och Nian.

Niam köper två köpcentrum från CBRE IM

Transaktioner Niam köper Port 73 i Haninge och Nian i Gävle av CBRE IM.


Niam utvecklar Finlands högsta kontorshus i Helsingfors.

Niam utvecklar Finlands högsta kontorshus

Bygg/Arkitektur Niam har ingått avtal om att förvärva ett utvecklingsprojekt kallat Kalasataman Horisontti från börsnoterade byggföretaget SRV. Projektet på 11 700 kvadratmeter kommer, när det är färdigt, att omfatta Finlands högsta kontorsskrapa på 111 meter med 26 våningar. Kalasataman Horisontti, som ligger på toppen av det befintliga köpcentret Redi, fem minuters tunnelbaneresa från Helsingfors centrum, kommer att erbjuda förstklassiga lokaler och tjänster till sina hyresgäster och användare.


Öresundsinstitutets senioranalytiker Jenny Andersson.

Svenska investeringar på andra sidan sundet minskade 2022

Ekonomi/Finansiering Att fler svenska bolag sökt sig över sundet till den danska fastighetsmarknaden har flera förklaringar visar en rapport från Öresundsinstitutet. Bland annat kan de konstatera att på fem år har antalet svenska fastighetsbolag med närvaro i Danmark dubblerats i antal och att många av de som etablerat sig i grannlandet har för avsikt att göra fler investeringar framöver. Men osäkerheten i ekonomin gör att flera bolag passar på att konsolidera under året som kommer.


Kruthuset 17 i Göteborg.

Newsec hyr ut 5 000 kvadratmeter i Kruthuset 17

Uthyrning Valmet, en ledande global utvecklare och leverantör av processteknik, automation och service inom massa-, pappers- och energiindustrin, lämnar efter 160 år på Lindholmen i Göteborg och har med stöd av Newsec hittat nya lokaler i Kruthuset 17. Under sommaren 2022 förvärvades Kruthuset 17 av Niam som kommer fortsätta förädla fastigheten framöver tillsammans med Newsec som förvaltare.


Pontus Sundin.

Niam köper Brunswicks utlåningsverksamhet

Bolag Niam förvärvar Brunswick Real Estate Capital. Verksamheten, som förvaltar tillgångar uppgående till cirka 25 miljarder kronor, kommer att ledas av vd Pontus Sundin och verka som ett självständigt bolag under varumärket Niam Credit.


EQ Sthlm.

Niam lanserar coworking i nya EQ Sthlm

Bolag Niam introducerar coworking i nya satsningen EQ Sthlm i Värtahamnen i Stockholm.


Tobias Brynjer.

Niam rekryterar Tobias Brynjer

Bolag Niam anställer Tobias Brynjer som Director Acquisitions i Sverige. Han har nära 25 års erfarenhet av fastighetstransaktioner i Norden och kommer närmast från Arctic Securities. Tobias Brynjer tillträdde sin nya tjänst den 26 september.


Kruthuset 17 i Göteborg.

Niam köper Kruthuset 17 i Göteborg

Transaktioner Niam förvärvar Kruthuset 17, en modern kontors- och logistikfastighet belägen intill centralstationen i Göteborg. Kruthuset 17 består av 68 000 kvadratmeter uthyrbar area och flertalet hyresgäster – där de största är Tullverket, PostNord, Trafikverket och CGI. Fastigheten är certifierad enligt Breeam Very Good. Säljarna är fonder som förvaltas av Blackstone och Areim.