Image

Miljonkrav på Akademiska Hus när nya regler prövas

Juridik Konkurrensverket kräver maximalt bötesbelopp, tio miljoner kronor, för Akademiska Hus när det första ärendet om överträdelse av de nya reglerna för offentlig upphandling lämnas till domstol.
Publicerad den 4 Maj 2011

Målet gäller ett avtal Akademiska Hus skrev med en byggentreprenör inför bygget av veterinär- och husdjurscentrum i Uppsala, värt över en miljard kronor.

Konkurrensverket menar att upphandlingen inte gjordes som lagen föreskriver,
– Det är en allvarlig överträdelse när en offentlig aktör inte följer lagen och avtalar om en byggentreprenad i miljardklassen utan att följa upphandlingsreglerna. Lagen bygger på att konkurrensutsättning och öppenhet inför alla potentiella budgivare är den bästa garantin för att det mest förmånliga kontraktet skrivs under, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom.

Akademiska Hus menar att man inte ska omfattas av Lagen om offentlig upphandling.
– Akademiska Hus verkar på en konkurrensutsatt marknad, det finns i dag ett 30-tal större aktörer som hyr ut lokaler till universitet och lärosäten i Sverige och vi anser att vi därför inte omfattas av LOU. Med LOU riskerar våra ofta komplicerade byggprocesser att ta längre tid. Risken är också att de därmed blir dyrare, vilket i förlängningen drabbar både hyresgäster och skattebetalare, säger Anette Henriksson, vd och koncernchef för Akademiska Hus.

– Vi välkomnar en prövning av frågan om Akademiska Hus ska omfattas av LOU eller inte. Sedan bolaget bildades 1993 har vi haft långtgående regler och rutiner för upphandlingar, men inte omfattats av LOU. Mot bakgrund av Konkurrensverkets bedömning har vi förväntat oss en juridisk process och ser nu fram emot att få klarhet i vad som ska gälla framöver, säger Carolin Åberg Sjöqvist, bolagsjurist på Akademiska Hus.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige