Image

Akademiska Hus förlorade i kammarrätten

Juridik Kammarrätten slår fast att Akademiska Hus är att betrakta som en upphandlande myndighet, vilket innebär att bolaget ska omfattas av lagen om offentlig upphandling. Akademiska Hus har dömts att betala tre miljoner i upphandlingsskadeavgift för att ha brutit mot lagen om offentlig upphandling. Akademiska Hus styrelse ska diskutera ett eventuellt överklagande.
Publicerad den 26 Januari 2015
Kerstin Lindberg Göransson Bild: Peter Jönsson
Kerstin Lindberg Göransson

Domen rör det mål där Konkurrensverket har ansökt om upphandlingsskadeavgift avseende Akademiska Hus generalentreprenad i samverkan av nya Skogishuset på Campus Umeå.

Hyresgäst är Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU).

Domen i kammarrätten går i linje med en tidigare dom där förvaltningsrätten den 10 juni 2014 biföll Konkurrensverkets ansökan. Akademiska Hus valde att överklaga den domen eftersom bolaget inte ansåg att förvaltningsrätten gjort en korrekt bedömning.
Konkurrensverket har en längre tid drivit frågan om att Akademiska Hus och flera andra statliga bolag ska tillämpa LOU. Under 2014 meddelades domar som fastslog att varken Systembolaget eller Sveaskog är upphandlande myndigheter, men vad gäller Akademiska Hus gjordes en annan bedömning.

- Vi välkomnar beskedet även om det inte blev vad vi hade förväntat oss, säger Akademiska Hus vd Kerstin Lindberg Göransson.

- Vi är inte en myndighet utan ett företag som verkar på marknadsmässig grund och i konkurrens. Nu har detta prövats i överinstans och vi har därmed fått ett klargörande i vad som gäller framöver. Vi ska nu ta en diskussion i styrelsen för att besluta om huruvida vi vill överklaga detta i högsta förvaltningsdomstolen för att få ett slutgiltigt avgörande i frågan.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige