Image

D Carnegie går vidare med sammanslagning

Bolag D Carnegie & Co har nu tecknat avtal med Obligo om storaffären som innebär att Sveriges största noterade bostadsfastighetsbolag bildas. Bolaget kallar nu till en extra bolagsstämma. Obligo kommer att äga cirka 35 procent av D Carnegie & Co.
Publicerad den 2 Juni 2014
Ulf Nilsson. Bild: Nicklas Tollesson
Ulf Nilsson.

Sammanslagningen med Obligoägda Hyresbostäder i Sverige II AB (HBS II) innebär att det sammanslagna bolaget får ett fastighetsvärde om cirka 9,5 miljarder kronor och 12 000 lägenheter runt Stockholm och Mälardalen.

Avtalet genomförs genom att D. Carnegie & Co förvärvar HBS II, inklusive dess fastigheter och förvaltningsorganisation. Förvärvet är baserat på ett underliggande värde om 6 560 miljoner kronor för fastigheterna i HBS II och del av betalningen kommer att ske genom emission av 26 miljoner vederlagsaktier i D. Carnegie & Co.

Uppgörelsen inkluderar vidare en säljarkredit på 200 miljoner kronor, kontanter samt konvertibla skuldebrev motsvarande 1 020 miljoner kronor. De nuvarande ägarna till HBS II kommer efter transaktionen att vara betydande aktieägare i D. Carnegie & Co med cirka 35 procent av kapitalet.

Efter genomförd transaktion kommer D. Carnegie & Co:s banklån fortsatt understiga 60 procent av Bolagets fastighetsvärden.

HBS II ägs av norska och svenska investerare via Boligutleie Holding II AS med cirka 80 procent och Hyresfastigheter Holding II Blå AB med cirka 20 procent.

D. Carnegie & Co och HBS II har båda mycket erfarna förvaltare, D. Carnegie & Co genom Stendörren och HBS II genom Obligo Investment Management och en egen fastighetsförvaltningsorganisation, Graflunds. Efter transaktionen är avsikten att förvaltningen av samtliga fastigheter samordnas i det som blir ett av Sveriges mest erfarna och professionella förvaltningsteam.

Transaktionen är villkorad av godkännande av båda parters bolagsstämmor och godkännande från Konkurrensverket.

– Genom denna transaktion genomför vi vår uttalade tillväxtstrategi och blir det största noterade bostadsfastighetsbolaget i Sverige. Vi har en tydlig ambition att växa ytterligare, och inte minst, etablera en förvaltningsorganisation som kommer att skapa stora värden för våra aktieägare under de kommande åren, säger Ulf Nilsson, VD för D. Carnegie & Co.

Savills och Nordier är kommersiella rådgivare och Advokatfirmorna Glimstedt och Vinge är legal rådgivare till D. Carnegie & Co, Agasti Wunderlich Capital Markets AS är finansiell rådgivare och Delphi Advokatbyrå och Advokatselskapet Selmer är legal rådgivare till HBS II i samband med transaktionen.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Savills Sweden AB på Branschguiden

Savills är en av världens ledande fastighetsrådgivare med 39 000 anställda och över 600 kontor i 70 länder runt om i världen. I Sverige tillhandahåller Savills bred expertis till både lokala och internationella kunder. Vi erbjuder rådgivning inom fastighetstransaktioner, värdering, analys, uthyrning, hyresgästrådgivning, fastighetsförvaltning, fastighetsservice samt projekt.

Läs mer på savills.se

Läs mer om Savills Sweden AB på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Sannolikt med sprickande bostadsbubbla: "Politiken måste desarmera krisen"

Bostäder Hur måste eller bör bostadspolitiken förändras och vad är solidarisk bostadspolitik? Det har en grupp på sex forskare har kartlagt i boken "Kris i bostadsfrågan". Fastighetssverige ringde upp en av forskarna för att höra vad de kommit fram till.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige