Image

Torstensson ger sig in i postboxbråket

AFFÄRER Ska postoperatörerna tvinga fastighetsägarna att installera fastighetsboxar i stället för de gamla dörrinkasten? Nu ger sig infrastrukturminister Åsa Torstensson (c) in i debatten.
Publicerad den 10 Mars 2008

Bakgrunden är att postoperatörerna med stöd av allmänna råd från Post- och telestyrelsen, PTS, började driva frågan att alla flerfamiljshus år 2011 ska ha installerat fastighetsboxar innanför entrén. Kravet berör 200000 trapphus och två miljoner hushåll.

Med stöd av de allmänna råden från PTS kan postoperatörer vägra att dela ut posten i dörrinkasten och i stället hänvisa de boende till att hämta posten på ett utlämningsställe som anvisas.

Skälen är att boxar innebär en effektivare postutdelning, och att det inte är bra för brevbärarnas arbetsmiljö att tvingas springa i trappor.

Bostadsorganisationer som Fastighetsägarna och HSB har protesterat.

– Om postoperatörerna vill effektivisera sin brevutbärning bör de själva betala för det och inte lämpa över det på fastighetsägare och boende. Det här är en extra kostnad för en ändrad postservice som de flesta betraktar som en försämring, säger Åke Johansson, presschef på HSB, till Dinapengar.se.

Infrastrukturminister Åsa Torstensson har nu, enligt Dinapengar.se, reagerat på postoperatörernas hot om att inte dela ut posten till fastigheter utan boxar.
I ett brev som skickades till bostadsorganisationerna i februari
skriver Åsa Torstensson följande: \″Det är uppenbart att det finns oklarheter om vad postoperatörernas utdelningsplikt egentligen innebär och jag avser att se över den för att tydligare definiera vad som gäller\″.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige