Image

Fastighetsägarna: "PTS totalvänder om postboxarna"

JURIDIK PTS har kommit med ett förtydligande om vad som gäller i postboxfrågan. Fastighetsägarna tolkar det som en totalvändning i frågan, medan PTS menar att ingenting är ändrat i sak, man har bara gjort förtydliganden beroende på att Fastighetsägarna tidigare har vantolkat PTS allmänna råd.
Publicerad den 9 April 2008

Postboxkonflikten startade 2005 då Post- och Telestyrelsen (PTS) utfärdade ett allmänt råd som angav att postoperatörerna skulle förmå fastighetsägare att installera fastighetsboxar senast den 1 januari 2011 i landets samtliga flerfamiljshus.

Fastighetsägarna har protesterat högljutt, bland annat beroende på att postboxarna ska bekostas av dem, en kostnad som beräknats till 1,4 miljarder kronor.

De boende hos fastighetsägare som vägrar installera postboxar riskerar att få hämta sin post på ett annat utdelningsställe.

Nyligen kom ett förtydligande från PTS om vad det är som gäller. Men förtydligandet tolkas olika av Fastighetsägarna och PTS.

– Det är oerhört glädjande får såväl fastighetsägarna som hyresgästerna att man lyssnat till våra synpunkter och nu förtydligar för postoperatörerna vad som gäller. Min bedömning är att det nu är helt riskfritt för fastighetsägare att inte installera fastighetsboxar i det befintliga fastighetsbeståndet, säger Magnus Ersman distriktsansvarig näringspolitik Fastighetsägarna Göteborg.

Sten Selander på PTS postavdelning menar att inget är nytt i förtydligandet.
- Fastighetsägarna har hela tiden vantolkat vårt allmänna råd. Det är därför vi har valt att gå ut med ett förtydligande, och nu vantolkar de också det, säger han till FastighetsSverige.

- Hur det kommer att se ut den 1 januari 2011 kan delas in i flera olika grupper. Vissa fastighetsägare kommer att ha installerat postboxar. Andra har kommit överens med Posten om en tidpunkt då det ska vara gjort. En tredje grupp har kommit överens med Posten om att det inte går att installera postboxar. Sedan finns det grupper som man inte kan placera i de här facken. Dem får man titta på från fall till fall. Det kan vara nybyggen som, trots policyn att installera postboxar, inte gör det, eller bostadsrättsföreningar som på ren trots inte installerar postboxar, och där ser vi ingen anledning att lägga fingrarna emellan.

Sten Selander framhäver att Posten också i dag har möjligheten att hänvisa boende till att hämta sin post på anvisade utlämningsställen när man inte kan komma överens med en fastighetsägare eller postmottagare om var försändelserna skall delas ut.
- Men det händer nästan aldrig. Ser man till det här kommer det inte att vara så stor skillnad efter 2011.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige