Image

Tengbom utmanar framtidens lärandemiljöer

Bygg/Arkitektur Arkitektkontoret Tengbom konstaterar att den svenska skolan under en lång period har förändrats – samtidigt som klassrummen och lärandemiljöerna inte har följt med i utvecklingen. Detta ska lösas med Alphabet City.
Publicerad den 25 Mars 2015
Tengbom utmanar framtidens lärandemiljöer med den nya produktserien Alphabet City. Bild: Tengbom
Tengbom utmanar framtidens lärandemiljöer med den nya produktserien Alphabet City.

Den nya produktserien består av nya, innovativa och kostnadseffektiva produkter som är utformade för att passa ihop med de krav som framtidens skola ställer på aktivitetsbaserade lärandemiljöer och flexibla arbetssätt.

Alphabet City lanseras under Input Interiörs vårmässa i Göteborg måndagen den 23 mars.

Inom ramen för projektet har Tengbom studerat skolinredning och lärandemiljöer historiskt, och samtidigt tittat på generella trender för framtiden. Tengbom konstaterar att skolan under en lång period har förändrats men att klassrummen och lärandemiljöerna samtidigt i stort sett inte utvecklats alls.

– Dagens och framtidens skolor behöver flexiblare lösningar som kan samutnyttjas för olika typer av aktiviteter, så att de kan bli mötesplatser även utanför skoltid och för fler än bara eleverna. Just nu har vi exempelvis planer på en skolmatsal som också skulle kunna fungera som en restaurang för allmänheten, säger Molly Möller, inredningsarkitekt på Tengbom.

Under ett seminarium på Input interiör kommer Molly Möller och Lukas Toll från Tengbom prata om Alphabet City, från vision till färdiga produkter.

– I utvecklingen av produktserien har vi försökt omvärdera skolan och utvärdera behov på samma sätt som vi gör med företag i våra aktuella kontorsprojekt. Vi har skapat produkter för estetiskt trivsamma och flexibla miljöer där omhändertagande och enkelhet är nyckelord. Vi har även jobbat med Fridaskolan i Göteborg som vi ritat och inrett ur ett aktivitetsbaserat perspektiv där vi har använt delar av den nya produktserien, säger Lukas Toll, inredningsarkitekt på Tengbom.

Molly Möller kommer under seminariet att prata om Tengboms vision för framtidens skola, med ett case från nyinvigda Skarpåkersskolan i Kramfors. I projektet samarbetade inrednings- och utbildningsstudion på Tengbom Stockholm tätt för att skapa ett kvalitativt helhetsprojekt med hög materialitet. En bra relation med skolan gav utrymmet att utforma en kreativ och behaglig miljö som värdesätter eleverna. Skolan har nu blivit en central punkt i samhället som alla är engagerade i.

Bland Tengboms senaste skolprojekt finns även Värgårdsskolan i Kisa (nominerat till Östergötlands arkitekturpris), Grevegårdsskolan i Göteborg, Nyhemsskolan i Helsingborg och Nordinskolan i Gislaved. Ett pågående projekt inom högskola är Linnéuniversitetet

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Annons Image
Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Unik lista: Så mycket elstöd har betalats ut till bygg- och fastighetssektorn

Lista Under de första tre dagarna sedan det att ansökan om elstöd till företag öppnade har över 17 000 företag sökt elstöd och Skatteverket har betalat ut drygt 1,9 miljarder kronor. Över 5 000 av företagen som sökt hör till bygg- och fastighetsverksamhet, det kan Fastighetssverige visa med hjälp av unik statistik över de ansökningar som hittills har beviljats och betalats ut.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige