Image

Skanska byggstartar ny stadsdel i Växjö

Bygg/Arkitektur Skanska och Humana har tecknat ett 15-årigt hyresavtal för ett nytt omsorgsboende med 72 lägenheter i kvarteret Skärvet i Växjö. Boendet med mycket god miljöprestanda blir starten för utvecklingen av den nya ekologiska och socialt hållbara stadsdelen Bäckaslöv.
Publicerad den 10 Februari 2016
Skanska och Humana har tecknat ett 15-årigt hyresavtal för ett nytt omsorgsboende i kvarteret Skärvet i Växjö. Bild: Kjellander-Sjöberg
Skanska och Humana har tecknat ett 15-årigt hyresavtal för ett nytt omsorgsboende i kvarteret Skärvet i Växjö.

Kvarteret Skärvet, i den nya stadsdelen Bäckaslöv, ligger mellan centrum och Norra Bergundasjön. Här ska Skanska utveckla en stadsdel med drygt 200 bostäder i blandade upplåtelseformer.

Vård- och omsorgsboendet som Skanska ska bygga är den första etappen i det nya området. Byggnaden blir fyra våningar hög och har takterrass med växthus, solceller och sedumbeläggning. Huset ska klara Skanskas tuffaste miljökriterier, vilket bland annat innebär att det ska generera lika mycket förnybar energi från solceller som det förbrukar under ett år.

Ambitionen är att allt byggavfall ska återvinnas, samt att alla material ska vara bra miljöval och fria från farliga ämnen.

– Det känns oerhört inspirerande att tillsammans med Humana utveckla vårt grönaste äldreboende hittills. Jag är övertygad om att kvarteret Skärvet stakar ut vägen för hur framtida vårdboenden kommer utformas. Projektet blir också startskottet för utvecklingen av ytterligare cirka 150 lägenheter i området, säger Freddie Bergkvist, affärsutvecklare på Skanska Sverige AB.

Byggnaderna i det nya kvarteret kommer att miljöcertifieras och omges av grönytor för att skapa attraktiva mötesplatser. Ambitionen är att vård- och omsorgsboendet ska certifieras enligt miljöcertifieringssystemet Leed, på högsta nivån, Platinum.

– Vi på Humana ser fram emot att få starta upp ett äldreboende som inte bara kommer att ha hög kvalitet på omvårdnaden utan också har stort fokus på hållbarhet med mycket moderna tekniska lösningar. Växjö kommer att få ett äldreboende att bli stolta över, säger Eva-Lotta Sandberg, affärsområdeschef Humana äldreomsorg & LSS.

Byggstarten beräknas till mars i år och avsikten är att huset ska stå klart sommaren 2017.

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Skanska är ett av världens ledande bygg-, fastighets- och projektutvecklingsföretag i Norden, Europa och USA. Genom att gå i spetsen för hållbarhet erbjuder vi konkurrenskraftiga lösningar. Med våra värderingar och en attraktiv affärsmodell bidrar vi till att skapa en hållbar framtid för kunder och samhället och samtidigt skapa värde för aktieägarna.

I Sverige har företaget cirka 9 000 medarbetare. Intäkterna för byggverksamheten uppgick 2020 till drygt 42 miljarder kronor. Verksamheten inom bostadsutveckling sålde under 2020 cirka 2.300 nya hem.

Skanska Kommersiell U...

Läs mer om Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige